CO2 u C2H5OH
  Nedjelja, 08 Siječanj 2017 23:41

  CO2 u C2H5OH

  Ugljikov dioksid slučajno pretvorili u - gorivo!Znanstvenici iz američkog Nacionalnog laboratorija koji djeluje pri ministarstvu energetike tvrde kako su sasvim slučajno pretvorili ugljikov dioksid u etanol, piše u studiji koja je objavljena ovih dana u stručnom časopisu Chemistry Select Journalu. Otkriće se dogodilo tijekom elektrokemijskog procesa obrnutog sagorijevanja uz pomoć bakra i karbonskih nanovlakana. Znanstvenici su, naime, pokušali pretvoriti nusproizvod sagorijevanja fosilnih goriva ugljikovog dioksida u organski element te je već prvi korak u tom eksperimentu donio neslućen uspjeh u obliku etanola, specifičnog alkohola koji se koristi kao otapalo i sredstvo za ekstrakciju, dezinfekciju, konzerviranje i izradu umjetnih alkoholnih pića. 'Uzimamo ugljični dioksid koji je otpadni produkt sagorijevanja i zatim taj proces sagorijevanja okrećemo unatrag kako bismo dobili korisno gorivo', pojasnio je proces glavni autor studije Adam Rondinone.Otopina ugljičnog dioksida rastvorena u vodi pretvorena je u etanol u povratu između 63 i 70 posto, što znači da se većina ugljikovog dioksida i električne energije potrebne za njegovu proizvodnju ne gubi, već se pretvara u etanol, pojasnili su znanstvenici iz Nacionalnog laboratorija, a idući cilj im je pospješiti efikasnost procesa, čija je praktična primjena potencijalno epohalno važna. Kako su materijali korišteni u procesu vrlo jeftini, znanstvenici smatraju da bi se ovaj postupak mogao koristiti u industriji, na primjer u čuvanju viška energije stvorene u elektranama, a ovo otkriće moglo bi pomoći da se više energije proizvodi iz obnovljivih izvora jer se etilni alkohol može skladištiti i koristiti za sagorijevanje.
  www.tportal.hr


  Sretna slučajnost: Otkrili su kako pretvoriti CO2 u gorivo

  Američki znanstvenici sada rade na tome da poboljšaju učinkovitost procesa koji bi mogao biti velika alternativa u proizvodnji goriva od CO2 koji zagađuje našu atmosferu. Znanstvenici su uspjeli preokrenuti proces gorenja i iz ugljikova dioksida dobiti gorivo - i to relativno slučajno. Uz pomoć nanotehnologije u Oak Ridge laboratoriju su tako proizveli etanol, a materijali koje su koristili relativno su jeftini te bi se štetne emisije iz elektrana mogle koristiti da se pretvore u etanol, koji se može koristiti za gorivo. U radu su računali na to da će im njihova tehnika od CO2 proizvesti metanol, no umjesto toga su dobili etanol. Autor rada Adam Rondinone napisao je u časopisu ChemistrySelect da je CO2 sada velik problem, a ako će ga moći iskoristiti, da će onda spriječiti njegov povratak u atmosferu te da se taj etanol odmah može koristiti u vozilima. Katalizator su napravili od ugljika, bakra i dušika, a električnom energijom su potaknuli reakciju. Novost kod njihovog katalizatora je bila u nanočesticama bakra koje su bile ugrađene u sićušne šiljke od ugljika, čime su izbjegli potrebu za puno skupljim materijalima. No, očekivali su da će proces biti kompliciraniji, a Rondinone dodaje da su relativno slučajno otkrili da materijal funkcionira. Htjeli smo proučavati prvi korak predložene reakcije kad smo otkrili da katalizator obavlja cijelu reakciju sam po sebi. Etanol je bio iznenađenje. Iznimno je teško doći od CO2 do etanola s jednim katalizatorom - rekao je Rondinone. Pojasnio je i da se većina CO2 i električne energije koja je išla u proces pretvorila u etanol, a istraživači sada rade na tome da poboljšaju učinkovitost procesa i otkriju više detalja o svojstvima katalizatora. Ako tehnologija pretvaranja CO2 u gorivo postane ekonomski isplativa i dostupna mogla bi postati nova velika alternativa, no još nije poznato kad bi ovo njihovo otkriće moglo biti spremno za napuštanje laboratorija.
  www.24sata.hr

   

  Novi način pretvorbe CO2 u zeleno gorivo

  Američki znanstvenici iz Oak Ridge National Laboratory su 12. listopada 2016. objavili novo ekonomski praktično i visoko učinkovito otkriće - pretvorbu stakleničkog plina u ekološki prihvatljivo gorivo. Takvo otkriće bi moglo ubrzati razvoj industrije obnovljivih izvora. U pokušaju da otkriju seriju kemijskih reakcija koje bi CO2 pretvorili natrag u gorivo, istraživači su otkrili da već prvi korak u procesu ne samo da funkcionira, nego jeftino i učinkovito proizvodi etanol. 'Sretnim slučajem' otkriven je katalizator koji pretvara ugljični dioksid (CO2) u etanol - bez upotrebe rijetkih i skupih elemenata poput platine. Sitne čestice ugljika, bakra i dušik uz električnu energiju bili su okidač za kemijsku reakciju koja je neočekivano pretvorila CO2 u etanol. Prema tome, planiraju se poduzeti daljnji testove kako bi se utvrdilo na koji način iskoristiti takvo otkriće za proizvodnju etanola na industrijskoj razini. Etanol, kao najšire korišteno biogorivo na svijetu, proizvodi se iz organske materije poput kukuruza ili šećera. Mnoge države, uključujući SAD i Kinu, s velikim naporima pokušavaju zamijeniti fosilna goriva etanolom. Takav novi proces se može kombinirati s ostalim obnovljivcima poput vjetra i Sunca kako bi se što učinkovitije iskoristio takav izvor energije, pošto višak električne energije iz vjetroelektrana i sunčanih elektrana često ostane neiskorištena kada je pohranjena u baterijama. Međutim, taj višak energije bi se mogao koristiti za proizvodnju etanola radi pogona sunčanih elektrana i turbina kada nema dovoljno Sunca i vjetra, objašnjavaju znanstvenici. To bi moglo uravnotežiti nestalnu opskrbu energije iz obnovljivi izvora u elektroenergetsku mrežu, ističe Adam Rondinone, vodeći autor projekta. Dr. Jeremy Martin, znanstvenik i stručnjak za goriva iz neprofitne organizacije Union Concerned Scientist objašnjava: "Ovakav rad gradi temelje kemijske industrije koja je pogonjena električnom energijom i CO2, što bi nam pomoglo izgraditi gospodarstvo nulte emisije. Poboljšani doprinos, učinkovitost i razvoj katalizatora koji ne trebaju rijetke elemente je ključno da ovaj proces bude troškovno učinkovit. Doprinos takvog procesa koji reducira onečišćenje ovisi o obilju čiste električne energije. Radimo napredak na tom području, ali i dalje imamo dosta posla pred sobom.
  www.energetika-net.com

  Pročitano 909 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive