Victor Vescovo, Marijanska brazda
  Petak, 17 Svi 2019 17:57

  Victor Vescovo, Marijanska brazda

  Veliki podvig, ali i sramota: Istraživači su stigli na dno svijeta, no šokirati ćete se kad vidite što su ondje pronašli. U najdubljem zaronu podmornicom koji je čovjek ikad napravio, teksaški poduzetnik i istraživač pronašao je i nešto čemu se doista ni u najcrnijim scenarijima nije nadao i nešto što se može pronaći svakodnevno na cesti – smeće. U sklopu dokumentarne serije na Discovery Channelu objavljen je video najdubljeg dosad zabilježenog zarona podmornice s ljudskom posadom. Umirovljeni mornarički časnik, teksaški investitor i istraživač Victor Vescovo specijalnom je podmornicom zaronio na nevjerojatnih 10.928 metara dubine u Tihom oceanu, točnije Marijanskoj brazdi, koja je ujedno i najdublje mjesto na Zemlji. Vescovov zaron srušio je prethodni rekord, postavljen još 1960. godine, za punih 16 metara. Teksaški je istraživač na dnu Marijanske brazde i tamo gdje čovjek prethodno nikad nije bio, pronašao dosad nepoznate morske vrste, ali i posve neočekivanu stvar. Među novim vrstama antropoda, prozirnim "morskim svinjama" i drugim novim i uzbudljivim stvorenjima iz oceanskih dubina Vescovo je uočio i uglate metalne ili plastične predmete, a jedan od njih na sebi je imao i natpis. "Bilo je vrlo razočaravajuće vidjeti očite tragove ljudskog onečišćenja u najdubljoj točki oceana", rekao je Vescovo u intervjuu, prenosi agencija Reuters. Zagađenje svjetskih oceana i mora plastikom doseglo je epidemiološke razmjere te se procjenjuje da je u njih dosad bačeno preko 100 milijuna tona takvog otpada, prema podacima iz Ujedinjenih naroda. Znanstvenici su tragove mikroplastike pronašli čak u probavnom sustavu morskih sisavaca koji obitavaju u dubinama, poput kitova. Vescovo se međutim nada da će njegovo neugodno otkriće ljudskog otpada na najdubljoj točki svijeta ipak podići ljudsku svijest o potrebi za zaštitom oceanskog dobra i nužnosti svjetskih vlasti da strože i učinkovitije provode postojeće regulative o zaštiti mora ili da donesu one koje će biti učinkovitije. "Ne govorimo ovdje o velikom bazenu za prikupljanje otpada, iako se tako odnosimo prema tome", naglasio je Vescovo, govoreći o potrebi zaštite svjetskih mora i oceana. U posljednja tri tjedna njegova je ekipa četiri puta zaranjala u Marijansku brazdu, a to je ujedno i treći put da ljudska ekspedicija zaranja u predio Marijanske brazde koji se zove Challenger Deep. Vescovo nije jedina javna osoba koja se odvažila na tu avanturu. Prije njega to je učinio i slavni holivudski redatelj kanadskih korijena James Cameron još 2012. godine. Cameron je tad podmornicom zaronio na 10.908 metara dubine, odnosno 20 metara manje od Vescova.
  dnevnik.hr


  Istraživač u Marijanskoj brazdi pronašao je i plastične vrećice
  Victor Vescovo i njegov istraživački tim oborili su novi rekord i uspjeli zaroniti i istražiti Marijansku brazdu. Osim dosad neviđenih morskih vrsta, na dnu su pronašli i plastični otpad. Američki istraživač Victor Vescovo spustio se gotovo do najdublje točke na svijetu, Marijanske brazde u Tihom oceanu. Proveo je četiri sata istražujući dno uz pomoć podmornice koja je napravljena kako bi izdržala veliki pritisak zbog dubine. Pronašao je morska stvorenja, ali i plastični otpad. Ovo je treći put da su ljudi uspjeli dosegnuti ekstremne oceanske dubine. Vescovo i njegov tim zaronili su pet puta na dno tijekom ekspedicije. Osim podmornice, robotski lenderi poslužili su za istraživanje udaljenog terena. Svi smo neopisivo uzbuđeni zbog ovoga što smo upravo učinili - rekao je Vescovo. Podmornica i njezin matični brod zajedno s iznimno talentiranom ekspedicijskom posadom iskoristili su pomorsku tehnologiju i uzdigli je na višu razinu iskoristivši je u istraživanju najdubljeg i najtežeg područja oceana - kaže američki istraživač. Poručnik američke mornarice Don Walsh i švicarski inženjer Jacques Piccard prvi su se spustili na dno Marijanske brazde 1960. godine u podmornici Bathyscaphe Trst. Prilikom obaranja novog rekorda dostizanja samog dna Marijanske brazde, s posadom bio je i Don Walsh. Čestitam Victoru Vescovu i njegovom izvanrednom timu na uspješnom povijesnom istraživanju u području Marijanske brazde. Prije šest desetljeća Jacques Piccard i ja imali smo čast zaroniti na isto mjesto. U ovim godinama čast mi je biti pozvan na mjesto moje mladosti - rekao je Walsh za BBC news. Tim vjeruje da je otkrio četiri nove vrste rakova poput škampa nazvanih amfipodi. Osim toga otkrili su stjenovite izdanke žarko-šarenih boja za koje se pretpostavlja da su nastale od mikroorganizama na morskom dnu. S površine uzeli su uzorke za istraživanje. Osim veličanstvenog podvodnog svijeta nažalost se mogao vidjeti i negativan utjecaj čovječanstva, odnosno hrpa plastičnog otpada na dnu Marijanske brazde. To je nešto s čime se ekspedicije koje koriste lendere često susreću. Milijuni tona plastike svake godine završe u oceanima, ali se malo zna o tome gdje točno završavaju. Znanstvenici sada planiraju testirati stvorenja koja su prikupili kako bi ustanovili sadrže li mikroplastiku. Nedavne studije pokazuju kako je to široko rasprostranjen problem, čak i za bića koja žive na velikim dubinama.
  www.24sata.hr

  Pročitano 172 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive