Mini hidroelektrana Odeta 1
Ponedjeljak, 27 Ožujak 2017 19:12

Mini hidroelektrana Odeta 1

Građevinska dozvola za mini hidroelektranu, kamp i parkiralište na rijeci Mrežnici u Mrzlom Polju uručena je danas investitoru ovog projekta, tvrtki Odeta iz Karlovca, vlasnika Vladimira Vukovića. Tako će za oko godinu dana, jer radovi na izgradnji počinju ove jeseni, ako sve bude teklo po zacrtanom planu, prostor bivšeg kupališta u Južnoj industrijskoj zoni ili popularno zvano samo Kamp, postati Centar kompetencije za hidroenergiju i mobilnost Karlovac. Kako je rekao projekt manager u Odeti, Vladimir Vuković ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj i regiji, obuhvaća tri osnovne djelatnosti; znanstveno - istraživačku djelatnost u istraživanju hidroenergije, proizvodnja električne energije u maloj hidro elektrani i smještajni kapaciteti auto kampa. Ukupna vrijednost mu je četiri milijuna eura, kandidiran je sa sufinaciranje iz sredstava EU, a zapošljavat će desetak radnika. Glavna projektantica, arhitektica Tatjana Basar iz Projektnog biroa 2A, istaknula je, da je rad na ovom projektu bio pravi izazov, jer je uključivao objedinjavanje više sadržaja u jednu cjelinu. Glavni cilj im je bio sačuvati okoliš i slap, a s druge strane zadovoljiti zahtjeve investitora i oplemeniti sam prostor. Budući kamp će imati mali caffe bar, terasu za goste, deset smještajnih kapaciteta i četiri mobilne kućice. Kako je rekla, u potpunosti se čuva Mrežnica i slap, jer se zahvat neće raditi na samoj rijeci, a samim tim dobili su se novi sadržaji, kako što je novi ograđeni kanal, pješački most koji će spajati uređeno sunčalište i kupalište i što će cijelom objektu dati jedan urbaniji "štih". Pored prostora za edukaciju, rekreaciju, boravak u prirodi i kampiranje, jedan od glavnih ciljeva je i dolazak studenata istraživača iz EU i svijeta na učenje, koji će biti smješteni na samoj lokaciji u prostorima kampa ili kućica. Za izgradnju kampa koristit će se prirodni materijali, kamen i drvo, a Centar će izgrađen s dozom "hight techa" i novih tehnologija. U prvoj fazi, obrazovne ustanove iz kojih će dolaziti studenti su Veleučilište Karlovca, Građevinski fakultet Zagreb te studenti iz drugih tehničkih fakulteta unutar EU. Ovim privatnim projektom zadovoljena su dva glavna kriterija, na kojima Grad inzistira, naglasio je gradonačelnik Damir Jelić prilikom uručivanja građevinske dozvole, za koju kaže da bi bila izdana u roku jednog dana, da nije bilo imovinsko – pravnih problema, a to su čuvanje i otvaranje radnih mjesta. Zatim turizam, koji je u ovom slučaju u funkciji znanosti i energetike uz klasični auto kamp. Jelić se nada da se ovim projektom zapravo otvaraju mogućnosti sličnog vida razvoja ostalih karlovačkih rijeka.
www.karlovački.hr

Odeta kreće s izgradnjom male hidroelektrane na Mrežnici

Primivši u četvrtak od gradonačelnika Karlovca Damira Jelića građevinsku dozvolu, projekt menadžer karlovačke tvrtke Odeta Vladimir Vuković najavio je već za nekoliko dana početak radova na izgradnji Centra kompetencija hidroenergije i mobilnosti na Mrežnici u Karlovcu, na položaju tik uz poslovnu zonu bivše Jugoturbine. Investicijom od četiri milijuna eura, za koju u Odeti očekuju dobiti 75 posto sufinancirajućeg udjela iz fondova Europske unije, na zapuštenom prostoru nekadašnjeg kampa bit će izgrađena protočna mala hidroelektrana čije će dvije Kaplan sporohodne turbine ukupne snage 0,5 MW pokretati dio Mrežnice kroz poseban protočni kanal. Postojeći slap bit će rekonstruiran uz zadržavanje sadašnje visine, čime mala hidroelektrana Odeta 2 neće uzvodno stvarati akumulaciju i štetan utjecaj po okoliš. Slična mala hidroelektrana “Ilovac” već je u pogonu na Kupi uzvodno od Ozlja. Uz pilot postrojenje male hidroelektrane s inovativnim vodnim turbinama, bit će izgrađen interpretacijski centar s istraživačko-nastavnim prostorom, te kamp s pratećim ugostiteljskim objektima koji će djelomično služiti i kao kampus za smještaj studenata i gostiju. U istraživačko-nastavnom prostoru u Centru kompetencija svoj će istraživački dio obrazovanja obavljati studenti s Veleučilišta u Karlovcu, s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a razvojnim planom predviđena je u sklopu mobilnosti razmjena studenata iz EU-a i zemalja iz regije, kao i suradnja s fakultetima i stručnjacima iz EU-a. Kamp će u početku imati kapacitet 10 smještajnih jedinica i četiri mobilne kuće, s mogućnošću daljnjeg proširenja. Uz podizanje svijesti o obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju, ovaj će kompleks, koji bi trebao biti dovršen za godinu dana, trebao otvoriti novih deset radnih mjesta, te kao prostor za rekreaciju dati doprinos razvoju i raznovrsnosti turističke ponude Grada Karlovca.
lider.media

Izgradnja mini hidroelektrane i autokampa u Mrzlom Polju

Tvrtka Odeta gradit će u Mrzlom Polju Mrežničkom mini hidroelektranu i autokamp. Građevinsku dozvolu za hidoelektranu, centralnu zgradu autokampa i parkiralište uručili su im gradonačelnik Damir Jelić i gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin. Prema riječima projektnog menadžera u Odeti Vladimira Vukovića, projekt izgradnje Centra kompetencija hidroenergije i mobilnosti u Karlovcu jedinstven je u Republici Hrvatskoj i regiji, a obuhvaća tri djelatnosti: znanstveno-istraživačku, proizvodnju električne energije i turističku. U arhitektonskom oblikovanju prvi im je cilj bio sačuvati okoliš, branu i iskoristiti ono najljepše, zadovoljiti sve zahtjeve koje treba, a sam prostor oplemeniti. Projekt predstavlja jednu cjelinu koja će doprinijeti turističkom razvoju i promociji Grada Karlovca u smislu znanja, ali i arhitekture. Za kamp predviđaju koristiti što više prirodnih materijala, a Centru kompetencija dati jednu dozu hightecha i sofisticiranost novih tehnologija, tvrdi projektantica Tatjana Basar. Izgradnju planiraju započeti ujesen ove godine, a trajat će otprilike godinu dana. Projekt je prijavljen i za sufinanciranje sredstvima EU-a, što će im doprinijeti u zaokruživanju financijske konstrukcije. Ukupna vrijednost projekta je 4 milijuna eura, a planiraju zaposliti deset novih radnika. Gradonačelnik Jelić uručio je Vukoviću građevinsku dozvolu, koja je, kako kaže, izdana u rekordnom roku te je izrazio posebno zadovoljstvo projektom jer ispunjava dva strateška cilja Grada Karlovca, a to su čuvanje i otvaranje novih radnih mjesta i razvoj turizma.
trend.com.hr

Karlovac dobiva mini hidroelektranu, istraživački centar i autokamp

Ta je investicija 'teška' četiri milijuna eura, a za zatvaranje financijske konstrukcije čeka se i novac iz Europske unije. Gradnja Centra kompetencija za hidroenergije i mobilnosti na rijeci Mrežnici u Karlovcu, s mini hidroelektranom Odeta, protočnom i bez negativnog utjecaja na okoliš i rijeku Mrežnicu, te kampom počinje uskoro, a riječ je o u Hrvatskoj i regiji jedinstvenom projektu, najavljeno je u četvrtak na kupalištu kod Lole Ribara, na desnoj obali rijeke. Projekt obuhvaća tri osnovne djelatnosti: znanstveno - istraživačku djelatnost u istraživanju hidroenergije, proizvodnju električne energije u maloj hidroelektrani i autokamp čime će se obogatiti turistička ponudu Karlovca. Ta je investicija 'teška' četiri milijuna eura, a za zatvaranje financijske konstrukcije čeka se i novac iz Europske unije. Gradnja će trajati punih godinu dana, a kada Centar započne s radom, bit će zaposleno deset ljudi. Studenti i učenici u centru će moći stjecati nova znanja i vještine, rekao je projektni menadžer u tvrtki "Odeta" Vladimir Vuković. "Za sada smo dogovorili suradnju s Veleučilištem u Karlovcu, s Građevinskim fakultetom u Zagrebu, a planiramo napraviti internacionalizaciju čitavog projekta na razini Europske unije. Planirano je po nekoliko radionica, seminara, znanstvenih konferencija svake godine, ovisno o interesu i našim aktivnostima. Planiramo s tim kombinirati kapacitet kampa i popuniti ga srednjoškolcima, studentima i znanstvenicima koji će moći raditi ovdje u Karlovcu", dodao je. Na kupalištu se očekuju i brojni turisti. "Za sada je kapacitet kampa 10 smještajnih jedinica i četiri mobilne kućice, a ako će postojati interes za proširenjem, a nadamo se da će biti, zemljišta okolo ima pa ćemo krenuti i u to", rekao je. Moglo se čuti i da onima koji dođu uživati na rijeci Mrežnici, mini hidroelektrana neće smetati jer se zahvat ne radi na rijeci niti obližnjem slapu. "Snaga Male hidroelektrane Odeta bit će 500 kilovata", ističe Vuković. "To je dovoljno struje za više od 100 kućanstava, ali važnije je da se radi o projektu koji dugoročno smanjuje emisiju CO2", dodao je. Tvrtki Odeta gradonačelnik Karlovca Damir Jelić simbolično je danas uručio građevinsku dozvolu te naglasio kako su energetika i turizam dva strateška cilja Grada Karlovca.
direktno.hr
Pročitano 866 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive