Ceste za električna vozila
Nedjelja, 06 Rujan 2015 17:51

Ceste za električna vozila

Agencija engleske vlade Hihways England planira testiranje tehnologije za bežični prijenos energije i punjenje električnih automobila u vožnji na cestama i autoputovima. Studija izvodljivosti je već izrađena i u tijeku je natječaj za izvedbu radova na testnom poligonu čija je lokacija još uvijek nepoznata. Vijest stiže nakon što je sličan projekt prošle godine iskušan u "gradu budućnosti" Milton Keynesu u kojem se testiraju i autonomna vozila. "Ono čemu smo se predali je da do 2016. ili 2017. napravimo testove izvan javnih prometnica", rekao je Stuart Thompson, glasnogovornik Highways Englanda, za BBC. "Sve je to u ranoj fazi. Gdje će se točno provesti pokusi tek treba biti odlučeno". Agencija namjerava eksperimentirati oko 18 mjeseci prije odluke o primjeni tehnologije na javnim cestama. "Potencijal za punjenje vozila s niskom emisijom dok se kreću nudi uzbuđujuće mogućnosti," kaže ministar prometa Andrew Jones. Projekt nije bez kritika, pa direktor Centra za električna vozila u Poslovnoj školi Cardiff kaže da punjenje automobila u vožnji nije nužno potrebno. "Ima smisla to iskušati, i tehnologija očito radi", kaže doktor Paul Nieuwenhuis. "Meni to zvuči vrlo ambiciozno. Troškovi će biti najveće pitanje i ja nisam potpuno uvjeren u isplativost. Tehnologija baterija se usavršava, ako pogledate što je Tesla postigao u posljednjim godina, oni svojim baterijama stalno dodaju više kilometraže, ugrubo svakih šest mjeseci. Stoga nije jasno postoji li potreba za ovim". Čak i ako se plan Highways Englanda pokaže neisplativ, agencija se obvezala da će dugoročno instalirati standardne punioce za električna vozila na svakih 32.1 kilometara cestovne mreže. Tehnologija bežičnog prijenosa energije, koja se temelji na magnetskim poljima, već je iskušana u južnokorejskom gradu Gumi gdje se električni autobusi pune na dionici dugačkoj 12 kilometara.
Portal croenergo.eu
 
Automobili će se automatski puniti za vrijeme vožnje
Električni i hibridni automobili u Velikoj Britaniji više neće morati stajati kako bi se napunili, nego će se voziti po cesti koja će ih puniti dok su u pokretu. Zamišljeno je kako će sistem raditi poput bežičnih telefona koji koriste magnetsku indukciju. Kablovi zakopani ispod autoputa generirat će elektromagnetska polja koja bi zatim pokupili odašiljači u automobilima i transformirali u električnu energiju. Sistem bi uključio i komunikacijski sistem kako bi ceste mogle otkriti dolazak automobila i započeti s procesom. Testiranja će se obavljati na posebnim područjima gdje će biti onemogućen pristup drugim vozačima, a Britanci su spremni u projekt u idućih pet godina uložiti 500 miliona funti. Takva inicijativa britanske vlade trebala bi zaživjeti kasnije ove godine, kad će inženjeri instalirati bežičnu tehnologiju za testna vozila kao i mjesta sa specijalnom opremom ispod cesta. „Tehnologija vozila napreduje sve većim tempom, a mi smo odlučili podržati rast onih koji ne zagađuju okoliš na engleskim autocestama", rekao je vladin glavni inženjer autocesta Mike Wilson. Britanci planiraju istovremeno povećati i broj stanica za punjenje automobila koje bi se postavile na svakih 30-ak kilometara. Sličnu tehnologiju koriste već u južnokorejskom gradu Gumi gdje autobusi svoje 'gorivo' dobivaju iz podzemnih energetskih kablova, piše CNN.
www.fokus.ba


Ceste budućnosti: Auti će se automatski puniti za vrijeme vožnje
Električni i hibridni automobili u Velikoj Britaniji više neće morati stajati kako bi se napunili, nego će se voziti po cesti koja će ih puniti dok su u pokretu. Dok se vozite, auto se sam puni. Zvuči nemoguće? Ne, ako imate električni auto ili hibrid. Zamišljeno je kako će sustav raditi poput bežičnih telefona koji koriste magnetsku indukciju. Kablovi zakopani ispod autoputa generirat će elektromagnetska polja koja bi zatim pokupili odašiljači u automobilima i transformirali u električnu energiju. Sistem bi uključio i komunikacijski sustav kako bi ceste mogle otkriti dolazak automobila i započeti s procesom. Testiranja će se obavljati na posebnim područjima gdje će biti onemogućen pristup drugim vozačima, a Britanci su spremni u projekt u idućih pet godina uložiti 500 milijuna funti. Takva inicijativa britanske vlade trebala bi zaživjeti kasnije ove godine, kad će inženjeri instalirati bežičnu tehnologiju za testna vozila kao i mjesta sa specijalnom opremom ispod cesta. „Tehnologija vozila napreduje sve većim tempom, a mi smo odlučili podržati rast onih koji ne zagađuju okoliš na engleskim autocestama", rekao je vladin glavni inženjer autocesta Mike Wilson. Britanci planiraju istovremeno povećati i broj stanica za punjenje automobila koje bi se postavile na svakih 30-ak kilometara. Sličnu tehnologiju koriste već u južnokorejskom gradu Gumi gdje autobusi svoje 'gorivo' dobivaju iz podzemnih energetskih kabela, piše CNN.
www.express.hr
Pročitano 1025 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive