Medinci sunčana elektrana
  Subota, 29 Studeni 2014 13:25

  Medinci sunčana elektrana

  Početkom prosinca ove godine u Slatini će započeti izgradnja viseće sunčane elektrane "Sinerot" vrijedne 6,6 milijuna kuna, u čiju će izgradnju Virovitičko-podravska županija uložiti 20 posto, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 80 posto potrebnih sredstava, najavili su danas iz te županije. Fond za zaštitu okoliša tako će sunčanu elektranu "Sinerot" sufinancirati s 5,28 milijuna kuna, a Virovitičko-podravska županija s 1,32 milijuna kuna. Iz te županije naglašavaju da je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, a zemljište na kojem će biti elektrana u potpunosti će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvica i peršina. Dodaju i da je unazad dvije godine to treći projekt obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunčeve energije. Ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije, najavljuju iz županije. Energija proizvedena u elektrani, snage 500 kilovata (kW), bit će upotrijebljena za sustav kojim će se navodnjavati parcela od 2,5 hektara. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti Sunčevu energiju. Fotonaponski paneli bit će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje, pojašnjavaju iz Virovitičko-podravske županije. Prema riječima virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića, "ovakvi su projekti iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju", jer se koriste obnovljivi izvori energije na inovativan način i pri tome čuvaju plodne poljoprivredne površine Slavonije. Inače, solarna elektrana "Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.
  www.poslovni.hr
   
  sinerot
   
   
  Sunčana elektrana za navodnjavanje usjeva!
  Nakon što je u Orahovici prije dvije godine sagrađena jedna od najvećih hrvatskih sunčanih elektrana te nedavno završena i gradnja prve hrvatske sunčane elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija projektom "Sinerot" spojila bi poljoprivredu i obnovljivu energiju. Virovitičko-podravska županija planira graditi sunčanu elektranu jačine 500 kW koja će služiti za navodnjavanje poljoprivredne površine 2,5 hektara. Fotonaponski paneli biti će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara, što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj se elektrana nalazi. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, Sunčevu energiju koristit će i stanice za punjenje. Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, za koji je Virovitičko-podravska županija ishodila svu potrebnu dokumentaciju, biti će financiran iz europskih fondova ili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. "Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima – plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato vjerujem da će ovaj projekt naići na razumijevanje u Fondu za zaštitu okoliša, ali i na nekom od fondova Europske Unije", kaže virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Poljoprivredna površina biti će ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, koristiti će se za osnovne i srednje škole u Virovitičko-podravskoj županiji. Elektrana će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Sunčana elektrana "Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.
  www.agroklub.com
   
  sinerot2
   
  Jedinstven model sunčane elektrane planira se graditi u Virovitičko-podravskoj županiji
  Nakon što je u Orahovici prije dvije godine izgrađena jedna od najvećih hrvatskih sunčanih elektrana te nedavno završene izgradnje prve hrvatske sunčane elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija projektom „Sinerot" uspješno bi spojila poljoprivredu i obnovljivu energiju. Riječ je, naime, o jedinstvenom modelu elektrane čiji su fotonaponski paneli postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj se elektrana nalazi. Energija proizvedena u elektrani jačine 500 kW biti će upotrijebljena za sustav kojim će se parcela od 2,5 hektara navodnjavati. Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje biti će postavljene na samoj parceli i također će koristiti Sunčevu energiju. No, ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna će površina biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot" proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. „Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima – plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato vjerujem da će ovaj projekt naići na razumijevanje i u Fondu za zaštitu okoliša, ali i na nekom od fondova Europske Unije", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, za koji je Županija već ishodila svu potrebnu dokumentaciju, će biti financiran putem europskih fondova ili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sunčana elektrana „Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.
  www.politikaplus.com

   

  U samo dvije godine pokreću i treći projekt obnovljivih izvora
  U samo dvije godine Virovitičko-podravska županija pokreće i treći projekt obnovljivih izvora energije na svom području, temeljen na iskorištavanju Sunca. Naime, nakon što je u Orahovici prije dvije godine sagrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nedavno završena i gradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, objavljen je poziv na nadmetanje za gradnju sunčane elektrane „Sinerot" Medinci u Slatini, kojim se namjerava uspješno spojiti poljoprivredu i obnovljivu energiju. Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i iskorištavanja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, a zemljište na kojemu će biti elektrana potpuno će biti iskorišteno za uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kineskog kupusa, paprike, tikvica i peršina. Kad je Glas Slavonije još 9. srpnja prošle godine objavio informaciju o gradnji solarne elektrane Sinerot u Slatini, mnogi nisu vjerovali da je to moguće. Objavljivanje poziva na nadmetanje za gradnju demantiralo je sve sumnje. Gradnja solarne elektrane Medinci u sklopu projekta "Sinerot", vrijedna je 6,6 milijuna kuna, sufinancirana je s 5,28 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a Virovitičko-podravska županija financira je s 1,32 milijuna kuna, što je 20 % vrijednosti projekta. Ta će poljoprivredno-energetska cjelina imati još jednu funkciju – poljoprivredna površina bit će ustupljena Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini za praktičnu nastavu učenika poljoprivredne struke, a sav višak energije koju „Sinerot" proizvede Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Paneli će biti na stupovima visine četiri metra, s razmakom od osam metara, što će omogućiti nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj će biti elektrana. „Ovakvi projekti iznimno su važni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer povezuju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima – plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato projekt je naišao na razumijevanje i u Fondu za zaštitu okoliša", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić. Solarna elektrana „Sinerot" naziv je dobila po svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog, sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.
  www.glas-slavonije.hr

   

  U SLATINI ZAPOČELA GRADNJA VISEĆE SUNČANE ELEKTRANE VRIJEDNE 6,6 MILIJUNA KUNA

  U ponedjeljak, 6. srpnja, započeli su radovi na izgradnji viseće sunčane elektrane Medinci jačine 500kW. Riječ je o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede u Hrvatskoj, a zemljište na kojoj je elektrana postavljena u potpunosti će biti iskorišteno za edukaciju budućih poljoprivrednih i energetskih stručnjaka te uzgoj poljoprivrednih kultura poput kelja, kupusa, paprike, tikvice, peršina.

  Vrijednost elektrane je 6,6 milijuna kuna, a sufinancirana je s 5,28 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok Virovitičko-podravska županija financira s 1,32 milijuna kuna, odnosno 20% vrijednosti projekta.Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

  Početak radova obilježili su zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić i gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš. Svečanom otvorenju nazočili su predsjednica Županijske skupštine Ana-Marija Petin, zamjenica župana Sanja Bošnjak, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije, ravnatelji i pročelnici županijskih i gradskih institucija te upravnih odjela.

  Ova će energetska-poljoprivredna cjelina imati i još jednu funkciju – poljoprivredna površina bit će ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju elektrana proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine 2,5 metara, s razmakom 4 metra, što omogućuje nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje. Također, svi strojevi potrebni za obradu poljoprivredne površine bit će na električni pogon, a stanice za punjenje bit će postavljene na samoj parceli i također će koristiti solarnu energiju. Osim srednjoškolaca, praktično iskustvo u sunčanoj elektrani Medinci stjecat će i studenti Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku.

  "Hrvatska je bogata zemljom, no to nam ne daje pravo da se zemljom razbacujemo. Kad smo krenuli u izradu ovoga projekta, došli smo do zaključka da je šteta iskoristiti 2,5 ha zemlje samo za solarne panele. Projektanti su nam dali prijedlog kako se mogu sinergijski povezati solarni paneli i poljoprivredna proizvodnja, a u Vidri su dodali još jednu razinu – edukativnu, i uključili učenike, studente i profesore u provedbu i održivost projekta.

  Sunčana elektrana Medinci je prva elektrana u vlasništvu jedinice lokalne uprave i samouprave koja daje doprinos kvoti koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine. Elektrana će doprinijeti i pokretanju gospodarstva cijele županije jer će uključiti i veliki broj lokanih kooperanata. Ovaj je projekt dokaz kako novaca ima samo ih treba znati tražiti, Vidra se ponovno dokazala kao inkubator raznolikih i maštovitih projekata, a iznimnosmo ponosni što je značaj i važnost ovog projekta prepoznat u Fondu za zaštitu okoliša", istaknuo je virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

  U samo tri godine ovo je drugi projekt postavljanja obnovljivih izvora energije u Virovitičko-podravskoj županiji baziran na iskorištavanju sunčeve energije što ovu županiju stavlja na vrh hrvatskih županija po ekološkoj osviještenosti, no tu se neće stati nego će se nastaviti koristiti sunce i druge prirodne resurse", naglasio je zastupnik u Hrvatskom saboru Josip Đakić.

  Župan Tomislav Tolušić najavio je potpisivanje ugovora za više od 200 solarnih sustava koji će biti izravna pomoć proizvođačima duhana u Virovitičko-podravskoj županiji.
  vpz.com.hr 

  Pročitano 2221 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive