Solinske solarne e-klupe
  Nedjelja, 06 Rujan 2015 18:56

  Solinske solarne e-klupe

  Solarna e-klupa istovremeno puni četiri mobitela, noću služi kao javna rasvjeta, omogućuje veliku uštedu u proračunu...

  Klupa otporna na udarce koja može raditi i do 10 dana bez sunčeve svjetlosti, a na kojoj možete napuniti svoj mobitel i odmoriti umorne noge predstavljena je i postavljena u centru Solina, ispred Gradske uprave.

  Dvadesetogodišnji Solinjanin, Ivan Mrvoš, student I.godine Fakulteta elektrotehnike i brodogradnje u Splitu, na ovu ideju je došao nakon pobjede na prošlogodišnjem Poduzetničkom kampu u Solinu.

  "Sve je krenulo od Poduzetničkom kampa koji se održao u Solinu prošle godine. Ja sam se tamo pojavio sa svojim LED stolcima koji su na sebi imali jedan punjač za mobitel. Bili su na baterije i mogli su mijenjat boje. I onda se ideja počela širit i došlo je do ove klupe", pojašnjava Mrvoš.

  Uz pomoć dvojice prijatelja i kolega s fakulteta, Ante Parčine i Tonija Leje, projekt e-klupe uspješno su prezentirali Gradu Solinu koji je i financirao izradu prve ovakve klupe u Hrvatskoj.

  "Prvo smo odradili kompletni dio razvoja kako bi sve to trebalo izgledati, napravili nekoliko 3D modela, nekoliko simulacija i kako će se klupa ponašati u određenim vremenskim uvjetima i svemu ostalome. Kad smo dobili sve te izračune tek smo onda poristupili gradu sa idejom, tj. došli smo sa gotovim prijedlogom za izradu klupe", rekao je Mrvoš.

  Grad Solin je e-klupu prepoznao kao dobru ideju i kvalitetan projekt te je financijski podržao njenu izradu, a u tijeku su pregovori i za još nekoliko klupa koje bi bile raspoređene na više lokacija po Solinu.

  Cijeli projekt nastanka i izrade e-klupe trajao je oko četiri mjeseca, a u konačnici cijena jedne ovakve klupe bit će veća za 2 do 3 puta u odnosu na obične drvene klupe.

  "Cijela klupa je napravljena kod mene doma, u sobi i dvorištu. Kad su u pitanju protutipovi tu se troše poprilično velike svote novca jer se kupuje ogromna količina materijala, testira se, pa se baca, pa ne valja, tako da smo do sada u klupe i u stolice potrošili nekakvih 20 do 30 tisuća kuna uloženoga. Iziskuje dosta novca kao prototip, ali kada budu u prodaji bit će cijenom između 2 do 3 puta skuplje od običnih klupa za parkove", kaže Mrvoš koji ističe da ove klupe stvaraju uštedu u proračunu jer ne zahtjevaju održavanje.

  "U sebi imaju svoja računala koje kontroliraju procese i prate kada se i kako što treba palit gasit i održavat tako da ime je to velika prednost", kazao je Mrvoš.

  Mrvoš, koji je ujedno i vlasnik tvrtke Include pod čijim logotipom će se prodavati brend "smart bench", pokušat će se uključiti u projekt Greenway, ali i okušati na tržištu Europske Unije.

  "Sada ciljamo na kompletno tržište EU. Pokušat ćemo se uključiti u projekt Greenway u Zagrebu, dakle u opremanje biciklističke staze, ali ciljamo na sve gradove u EU. Dosta je to kompleksno jer gradovi imaju različite zakone, administracije, natječaje, a ovo je projekt koji zahtjeva dosta ulaganja i u samu administraciju da bi se postigli nekakvi rezultati", pojasnio je Mrvoš.

  Mrvoš smatra kako je maskimalno uloženo u materijal e-klupe te je klupa otporna i na udarce.

  "Mi smo maksimalno uložili u materijal i to su stvarno otporni materijali. Koristili smo platisku koja se koristi u policijskim štitevima ali u malo tanjoj verziji. Mi smo svoj maksimum dali, a netko tko se namjerio razbit, on će u svakom slučaju razbiti. U slučaju oštećenja omogućili smo da se dijelovi koji su oštećeni lako zamijene", rekao je Mrvoš.

  Na pitanje da li će, osim što će svoj proizvod prezentirati i pokušati prodati u zemljama EU, i on sam odseliti u neku od tih zemalja, Mrvoš odlučno tvrdi da ne seli iz Hrvatske.

  "Nemam u planu seliti. Ne smatram da ima neke potrebe da mi selimo iz Hrvatske jer smatram da se može dobro uspjeti i ovdje ako se potrudi. Nekako imam dojam da mladi u zadnje vrijeme idu linijom manjeg otpora, skupe diplomu i zbrišu jer im je negdje vanka lakše, ali u Hrvatskoj se isto može uspjeti ako se potrudi. Eventualno možda pogon preselimo u Zagreb, ali iz Hrvatske ne selim", zaključuje Mrvoš.

  Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu

  Sarajevo postalo drugi grad na svijetu sa solarnim klupama
  Solarne klupe mladog hrvatskog izumitelja Ivana Mrvoša od jučer se nalaze i u glavnom gradu BiH, Sarajevu. Solarne klupe funkcionišu tako što se ugrađene baterije napajaju preko solarnih ploča, pa je na klupama moguće puniti mobitele, očitati kvalitetu zraka i još štošta, a noću služe kao javna gradska rasvjeta.

  Sarajevo je postao drugi grad u svijetu koji ima solarne klupe, nakon Solina. Klupe su postavljene na tri lokacije u Sarajevu, dvije kod mosta Festina lente, dvije kod Narodnog pozorišta i dvije kod Sarajevo City Centra.

  Cilj postavljanja klupa bio je podići svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti i zaštiti okoliša, a one su u Sarajevo stigle zahvaljujući financijskoj podršci Ambasade Kraljevine Švedske.

  "Prije otprilike mjesec dana kontaktiran sam od strane UNDP organizacije koja djeluje u Sarajevu. Javili su se nakon medijskih objava o prvoj pametnoj klupi postavljenoj u Solinu. Osim naših medija o klupama su pisali i svi mediji u regiji. Njihova želja bila je uzeti šest klupa kojima bi obilježili ovogodišnji Sarajevo film festival i jedan dan festivala posvetili obnovljivim izvorima energije, tako da je to zapravo donacija UNDP-a za grad Sarajevo", ispričao je za Index Ivan Mrvoš.

  Dodao je da su s prototipom klupe postavljenim u Solinu naučili neke stvari.

  "Unaprijedili smo sistem hlađenja na visokim temperaturama kako bi korisnicima omogućili korištenje klupa i po najvećim vrućinama. Radimo i na razvoju dodatnih opcija u aplikaciji, a poradili smo i na sigurnosti same klupe", pojasnio je mladi izumitelj.

  Njegove solarne klupe uskoro će se pojaviti u Splitu i Poreču, a u skoroj budućnosti nastavit će raditi na razvoju klupa.

  "Želimo implementirati i neke nove tehnologije poput bežičnog punjenja, NFC tehnologije... Radimo i na certifikatima sa kojima bi omogućili izlazak na tržište EU, a uz to i potvrdili kvalitetu naših klupa", zaključio je.
  Energetika.ba
  Pročitano 855 puta

  Energetski Projekti

  hrastovic energetski projekti banner

  Energetski Video

  hrastovic energetski video banner

  Energetski Članci

  hrastovic energetski clanci banner

  Random video

  Udruga SOLAR

  Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

  Opširnije

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive