Solinske solarne e-klupe
  Nedjelja, 06 Rujan 2015 18:56

  Solinske solarne e-klupe

  Solarna e-klupa istovremeno puni četiri mobitela, noću služi kao javna rasvjeta, omogućuje veliku uštedu u proračunu...

  Klupa otporna na udarce koja može raditi i do 10 dana bez sunčeve svjetlosti, a na kojoj možete napuniti svoj mobitel i odmoriti umorne noge predstavljena je i postavljena u centru Solina, ispred Gradske uprave.

  Dvadesetogodišnji Solinjanin, Ivan Mrvoš, student I.godine Fakulteta elektrotehnike i brodogradnje u Splitu, na ovu ideju je došao nakon pobjede na prošlogodišnjem Poduzetničkom kampu u Solinu.

  "Sve je krenulo od Poduzetničkom kampa koji se održao u Solinu prošle godine. Ja sam se tamo pojavio sa svojim LED stolcima koji su na sebi imali jedan punjač za mobitel. Bili su na baterije i mogli su mijenjat boje. I onda se ideja počela širit i došlo je do ove klupe", pojašnjava Mrvoš.

  Uz pomoć dvojice prijatelja i kolega s fakulteta, Ante Parčine i Tonija Leje, projekt e-klupe uspješno su prezentirali Gradu Solinu koji je i financirao izradu prve ovakve klupe u Hrvatskoj.

  "Prvo smo odradili kompletni dio razvoja kako bi sve to trebalo izgledati, napravili nekoliko 3D modela, nekoliko simulacija i kako će se klupa ponašati u određenim vremenskim uvjetima i svemu ostalome. Kad smo dobili sve te izračune tek smo onda poristupili gradu sa idejom, tj. došli smo sa gotovim prijedlogom za izradu klupe", rekao je Mrvoš.

  Grad Solin je e-klupu prepoznao kao dobru ideju i kvalitetan projekt te je financijski podržao njenu izradu, a u tijeku su pregovori i za još nekoliko klupa koje bi bile raspoređene na više lokacija po Solinu.

  Cijeli projekt nastanka i izrade e-klupe trajao je oko četiri mjeseca, a u konačnici cijena jedne ovakve klupe bit će veća za 2 do 3 puta u odnosu na obične drvene klupe.

  "Cijela klupa je napravljena kod mene doma, u sobi i dvorištu. Kad su u pitanju protutipovi tu se troše poprilično velike svote novca jer se kupuje ogromna količina materijala, testira se, pa se baca, pa ne valja, tako da smo do sada u klupe i u stolice potrošili nekakvih 20 do 30 tisuća kuna uloženoga. Iziskuje dosta novca kao prototip, ali kada budu u prodaji bit će cijenom između 2 do 3 puta skuplje od običnih klupa za parkove", kaže Mrvoš koji ističe da ove klupe stvaraju uštedu u proračunu jer ne zahtjevaju održavanje.

  "U sebi imaju svoja računala koje kontroliraju procese i prate kada se i kako što treba palit gasit i održavat tako da ime je to velika prednost", kazao je Mrvoš.

  Mrvoš, koji je ujedno i vlasnik tvrtke Include pod čijim logotipom će se prodavati brend "smart bench", pokušat će se uključiti u projekt Greenway, ali i okušati na tržištu Europske Unije.

  "Sada ciljamo na kompletno tržište EU. Pokušat ćemo se uključiti u projekt Greenway u Zagrebu, dakle u opremanje biciklističke staze, ali ciljamo na sve gradove u EU. Dosta je to kompleksno jer gradovi imaju različite zakone, administracije, natječaje, a ovo je projekt koji zahtjeva dosta ulaganja i u samu administraciju da bi se postigli nekakvi rezultati", pojasnio je Mrvoš.

  Mrvoš smatra kako je maskimalno uloženo u materijal e-klupe te je klupa otporna i na udarce.

  "Mi smo maksimalno uložili u materijal i to su stvarno otporni materijali. Koristili smo platisku koja se koristi u policijskim štitevima ali u malo tanjoj verziji. Mi smo svoj maksimum dali, a netko tko se namjerio razbit, on će u svakom slučaju razbiti. U slučaju oštećenja omogućili smo da se dijelovi koji su oštećeni lako zamijene", rekao je Mrvoš.

  Na pitanje da li će, osim što će svoj proizvod prezentirati i pokušati prodati u zemljama EU, i on sam odseliti u neku od tih zemalja, Mrvoš odlučno tvrdi da ne seli iz Hrvatske.

  "Nemam u planu seliti. Ne smatram da ima neke potrebe da mi selimo iz Hrvatske jer smatram da se može dobro uspjeti i ovdje ako se potrudi. Nekako imam dojam da mladi u zadnje vrijeme idu linijom manjeg otpora, skupe diplomu i zbrišu jer im je negdje vanka lakše, ali u Hrvatskoj se isto može uspjeti ako se potrudi. Eventualno možda pogon preselimo u Zagreb, ali iz Hrvatske ne selim", zaključuje Mrvoš.

  Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu

  Sarajevo postalo drugi grad na svijetu sa solarnim klupama
  Solarne klupe mladog hrvatskog izumitelja Ivana Mrvoša od jučer se nalaze i u glavnom gradu BiH, Sarajevu. Solarne klupe funkcionišu tako što se ugrađene baterije napajaju preko solarnih ploča, pa je na klupama moguće puniti mobitele, očitati kvalitetu zraka i još štošta, a noću služe kao javna gradska rasvjeta.

  Sarajevo je postao drugi grad u svijetu koji ima solarne klupe, nakon Solina. Klupe su postavljene na tri lokacije u Sarajevu, dvije kod mosta Festina lente, dvije kod Narodnog pozorišta i dvije kod Sarajevo City Centra.

  Cilj postavljanja klupa bio je podići svijest o obnovljivim izvorima energije kao energiji budućnosti i zaštiti okoliša, a one su u Sarajevo stigle zahvaljujući financijskoj podršci Ambasade Kraljevine Švedske.

  "Prije otprilike mjesec dana kontaktiran sam od strane UNDP organizacije koja djeluje u Sarajevu. Javili su se nakon medijskih objava o prvoj pametnoj klupi postavljenoj u Solinu. Osim naših medija o klupama su pisali i svi mediji u regiji. Njihova želja bila je uzeti šest klupa kojima bi obilježili ovogodišnji Sarajevo film festival i jedan dan festivala posvetili obnovljivim izvorima energije, tako da je to zapravo donacija UNDP-a za grad Sarajevo", ispričao je za Index Ivan Mrvoš.

  Dodao je da su s prototipom klupe postavljenim u Solinu naučili neke stvari.

  "Unaprijedili smo sistem hlađenja na visokim temperaturama kako bi korisnicima omogućili korištenje klupa i po najvećim vrućinama. Radimo i na razvoju dodatnih opcija u aplikaciji, a poradili smo i na sigurnosti same klupe", pojasnio je mladi izumitelj.

  Njegove solarne klupe uskoro će se pojaviti u Splitu i Poreču, a u skoroj budućnosti nastavit će raditi na razvoju klupa.

  "Želimo implementirati i neke nove tehnologije poput bežičnog punjenja, NFC tehnologije... Radimo i na certifikatima sa kojima bi omogućili izlazak na tržište EU, a uz to i potvrdili kvalitetu naših klupa", zaključio je.
  Energetika.ba
  Pročitano 1046 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive