Fotonapon na HEP zgradama
  Nedjelja, 09 Ožujak 2014 09:34

  Fotonapon na HEP zgradama

  Planira se izgradnja fotonaponskih elektrana na krovovima poslovnih zgrada HEP-a na devet lokacija u Hrvatskoj, ukupne snage 207 kW i proizvodnog potencijala od približno 247 000 kW h godišnje, uz 567 000 kuna očekivanog godišnjeg prihoda od prodaje proizvedene električne energije, prema povlaštenoj cijeni tijekom 14 godina. Hrvatska elektroprivreda financira, a HEP ESCO provodi društveno odgovoran i održiv razvojni Projekt izgradnje fotonaponskih elektrana pojedinačne snage do 30 kW na krovovima poslovnih objekata u vlasništvu HEP-a, a status povlaštenog proizvođača električne energije omogućuje prodaju proizvedene električne energije Hrvatskom operatoru tržišta energije prema povlaštenoj cijeni. Ugovor o otkupu električne energije traje 14 godina. Analiza krovnih površina zgrada u vlasništvu HEP-a, koju je proveo HEP ESCO, pokazala je da postoji mogućnost izgradnje 40 - 50 FN elektrana snaga 10 i 30 kW te su izrađene preliminarne analize isplativosti njihove gradnje. Obavljeni su razgovori s korisnicima objekata, prikupljena je postojeća dokumentacija te je odabrano devet lokacija. Projekt ima tri faze i u svakoj su po tri elektrane, s time da je završetak prve faze bio predviđen do 14. veljače, druge do 11. ožujka, a treće do 22. ožujka ove godine. Devet lokacija odnose se na poslovne zgrade: u sjedištu HEP-a u Zagrebu te zgrade distribucijskih područja HEP Operatora distribucijskog sustava u Čakovcu, Šibeniku (TS Bilice), Splitu, Opatiji, Zadru, Dubrovniku i na dvije lokacije u Osijeku. Ukupni proizvodni potencijal FN elektrana na svih devet lokacija, ukupne snage 207 kW, iznosi približno 247 000 kW h godišnje, a očekivani godišnji prihod od prodaje proizvedene električne energije približno 567 000 kuna. Pripremni radovi postavljanja elektrana na krovovima poslovnih zgrada u Osijeku započeli su 13. siječnja, a 16. siječnja u Zagrebu i Čakovcu te potom i na ostalim lokacijama. Planirani rok završetka na svih devet lokacija je 22. ožujka ove godine.

  Fotonaponske elektrane u pokusnom i trajnom radu
  Na krovu zgrade sjedišta HEP-a, u Ulici grada Vukovara 37 u Zagrebu te na krovu dvorišnog objekta na lokaciji sjedišta Elektre Čakovec u Čakovcu, 31. siječnja ove godine puštene su u pokusni rad FN elektrane pojedinačne snage 29,6 kW. Svaka elektrana se sastoji od 120 FN modula pojedinačne snage 250 W, a njihov trajni pogon je započeo 14. veljače. Vrijednost investicije svake elektrane je približno 390 000 kuna, a očekivani povrat investicije je unutar šest godina. U Osijeku su predviđene dvije FN elektrane i to na krovu zgrade sjedišta Elektroslavonije, na Šetalištu kardinala Franje Šepera 1/A, koje su instalirane u prvoj fazi, te na zgradi Tehničke službe Elektroslavonije u Ulici Martina Divalta 199, koje je instalirana u drugoj fazi Projekta. Na svakom krovu spomenutih zgrada se također postavlja 120 FN panela pojedinačne snage 250 W, što svakoj elektrani daje ukupnu instaliranu snagu od 29,6 kW. Elektrana na zgradi sjedišta Elektroslavonije u trajni pogon je puštena 14. veljače, a elektrana na zgradi Tehničke službe u probni je pogon puštena 24. veljače ove godine. Vrijednost investicije svake elektrane je također približno 390 000 kn (bez poreza na dodanu vrijednost), dok se očekuje razdoblje povrata investicije tijekom približno šest godina. Tim Projektom, odnosno usmjerenjem i na proizvodnju električne energije na mjestu njezinog korištenja, u zgradama, HEP doprinosi smanjenju utjecaja na okoliš, što je u skladu sa strogim europskim direktivama i hrvatskim propisima iz područja energetske učinkovitosti u zgradarstvu.
   

  U probnom radu i druga HEP-ova fotonaponska elektrana u Osijeku
  Fotonaponska elektrana sastoji se od 120 komada FN panela pojedinačne snage 250 W. Krajem veljače u probni je rad puštena fotonaponska elektrana instalirana na krovu traforadionice Elektroslavonije na Zelenome polju u Osijeku. Kao i prva HEP-ova fotonaponska elektrana u Osijeku, smještena na krovu upravne zgrade Elektroslavonije, i ova elektrana ima priključnu snagu od 30 kW. Sastoji se od 120 komada FN panela pojedinačne snage 250 W. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi 35.000 kWh. Obje su osječke elektrane dio projekta izgradnje fotonaponskih elektrana na zgradama u vlasništvu HEP-a na ukupno devet lokacija, kojeg izvodi HEP ESCO. Na temelju statusa povlaštenog proizvođača električne energije, proizvedena električna energija iz fotonaponskih elektrana prodavat će se HROTE-u po povlaštenoj cijeni. Ukupni proizvodni potencijal fotonaponskih elektrana na svih devet lokacija, ukupne snage 207 kW, iznosi približno 247 tisuća kWh godišnje, a očekivani godišnji prihod od prodaje proizvedene električne energije tijekom 14 godina iznosi približno 567 tisuća kuna, priopćeno je iz HEP-a.
   

  HEP-ova upravna zgrada dobila fotonaponske paneleHEP planira fotonaponske elektrane ugraditi na devet lokacija
  U probni su pogon puštene dvije fotonaponske elektrane postavljene na krov zgrade sjedišta HEP-a u Zagrebu i na krov dvorišnog objekta sjedišta Elektre Čakovec. Obje su fotonaponske elektrane snage 29,6 kW i sastoje se od 120 fotonaponskih modula, pojedinačne snage 250 W. Njihov se trajni pogon očekuje do 14. veljače, kažu u HEP-u. Vrijednost investicije svake elektrane je približno 410.000 kuna, a očekivani povrat investicije je unutar šest godina. Početak je to provedbe Projekta izgradnje fotonaponskih elektrana na zgradama HEP-a na devet lokacija, odabranih nakon što su stručnjaci HEP ESCO-a proveli analizu krovnih površina zgrada u vlasništvu HEP-a d.d. Riječ je o lokacijama poslovnih zgrada: u sjedištu HEP-a u Zagrebu te zgrada distribucijskih područja HEP Operatora distribucijskog sustava u Čakovcu, Šibeniku (TS Bilice), Splitu, Opatiji, Zadru, Dubrovniku i na dvije lokacije u Osijeku. Projekt ima tri faze i u svakoj su po tri elektrane. U prvoj fazi je, osim ovih fotonaponskih elektrana u Zagrebu i Čakovcu, i jedna na krovu zgrade sjedišta Elektroslavonije u Osijeku. U drugoj fazi Projekta u Osijeku će se postaviti još jedna fotonaponska elektrana na zgradi Tehničke službe Elektroslavonije. Završetak prve faze predviđen je do 14. veljače, druge do 11. ožujka, a treće do 22. ožujka ove godine. Ukupni proizvodni potencijal fotonaponskih elektrana na svih devet lokacija, ukupne snage 207 kW, iznosi približno 247 tisuća kWh godišnje, a očekivani godišnji prihod od prodaje proizvedene električne energije prema povlaštenoj cijeni tijekom 14 godina iznosi približno 567 tisuća kuna.
  www.energetika-net.com
  Pročitano 2391 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive