Poseidon plutajuća elektrana
  Subota, 23 Srpanj 2011 21:18

  Poseidon plutajuća elektrana

  Plutajući temelji koji služe kao platforma za dobivanje električne energije iz vjetra i valova. To je Posejdon – vjetar i valovi u jednom. Projekt Posejdon je razvio Floating Power Plant A/S (FPP), Danska kompanija koja ima patent na projekt Posjedon. Tokom zadnjih 10 godina FPP je uspio razviti elektranu.  Razvijena je jedinica kroz dizajniranje, modeliranje i testiranje različitih modela. Danas FPP u pogonu ima 360 tona tešku, 37 metara široku, 25 metara dugu i šest metara visoku demonstracijsku hibridnu elektranu koja koristi obnovljive izvore energije. To je prva elektrana takve vrste ikad napravljena, te je u rujnu 2008. postavljena kraj obale Lollanda u južnoj Danskoj u zaljevu Nakshkov. Sam koncept Posejdona je nastao još 1980. godine, a 1996. je ubrzan njegov razvoj i koncept je prošao testove u skaliranim modelima ovih veličina:

  2,4 metarski testni sustav (skala 1:100 od 240 m sustava)

  15 metarski test plutanja (skala 1:25 od 375 m sustava)

  8,4 metarski test sustav (skala 1:50 od 420 m sustava).

  Posejdon je unikatan projekt iz više razloga:
  Koristi jedinstveni koncept korištenja energije valova koji ima jednu od najvećih efikasnosti zbog jedinstevnog oblika ventila koji mogu koristiti i dizanje i spuštanje valova. Plutajući temelji vjetroagregata. Snaga valova je glavni kriterij za veličinu Posejdona te on ima čvrstu i stabilnu platforma za razliku od ostalih plutajućih temelja za morske vjetroagregate. Njihova stabilnost je provjerena preko mjerenja i simulacija/proračuna Riso-a. Kombinacija vjetra i vode u jednom postrojenju za proizvodnju električne energije. Posejdon je dizajniran da bude usidren na otvorenom moru u dubokim vodama, s visokim valovima i dobrim uvjetima vjetra, te u takvim uvjetima 240 metara široka platforma može godišnje proizvesti do 50 GWh električne energije. Posejdon je prva platforma koja efikasno može koristiti obnovljive izvore energije na dubinama većim od 35 metara. Koristeći vjetar i valove FPP dobrim dijelom rješava i poznati problem intermitentnosti obnovljivih izvora energije - posebice vjetra, a to omogućavaju valovi koji su puno stabilniji i lakše predvidiv izvor energije od vjetra, pogotovo u dubokim vodama.Posejdon je također jednostavan za servisiranje jer se tokom cijele godine servisni brod može spojiti na platformu - pošto se prednji dio platforme automatski okreće prema valovima, zadnji dio je uvijek zaštićen te tamo brod može uvijek pristati. Infrastruktura je uvijek skupa kada se radi na otvorenom moru, ali Posejdon zbog svoje velike snage omogućava da se investicijski troškovi po proizvedenom kWh energije značajno smanje.
  www.obnovljivi.com

  1
  2
  3
  Pročitano 1573 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive