OIE u Saudijskoj Arabiji
  Utorak, 18 Travanj 2017 22:02

  OIE u Saudijskoj Arabiji

  Saudijska Arabija investira u obnovljive izvore 50 milijardi dolara. Saudijska Arabija priprema program obnovljivih izvora energije u vrijednosti do 50 milijardi dolara, čime želi da osigura disperziju svoje ekonomije. Cilj je projektima solarne i energije vjetra do 2023. godine doći do kapaciteta od deset gigavata energije, a država da postane jedan od lidera u oblasti održive ekonomije. "Prvi put govorimo o specifičnom programu. Ja sa zadovoljstvom objavljujem da ćemo početi u narednih nekoliko sedmica prvi dio našeg sveobuhvatnog programa za uvođenje obnovljivih izvora energije", rekao je na energetskom forumu u Abu Dabiju saudijski ministar energetike Khalid Al Falih. Vrijednost programa, prema njegovim izjavama, je između 30 i 50 milijardi dolara, kapacitet od 10 gigavata je "samo početak". Saudijska Arabija i druge zemlje Golfa već neko vrijeme ulažu napore za uvođenje alternativnih izvora energije, ne samo nafte što je njihova glavna izvozna roba. Prije nekoliko dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najavili su velike investicije u projekte koji će ovoj naftom bogatoj zemlji omogućiti da gotovo polovinu svih svojih potreba za energijom pokriva iz obnovljivih izvora. Ukupna vrijednost investicije iznosi 163 milijardi dolara.
  indikator.ba


  Najveći Saudijski proizvođač električne energije vidi solar kao rješenje za pokrivanje osnovnog opterećenja mreže

  Direktor Saudijske tvrtke ACWA Power koja vrijedi 25 milijardi dolara je objavila da trošak solarnih tehnologija pada tako brzo da bi za nekoliko godina kombinacija solarnog fotonapona i solarnih tornjeva sa spremanjem energije mogla direktno konkurirati fosilnim gorivima u pokrivanju osnovnog dijagrama opterećenja elektroenergetske mreže. Paddy Padmanathan, čija tvrtka u svom portfelju ima 15 GW elektrana, pri čemu većina koristi fosilna goriva za proizvodnju električne energije, se sve više širi u solarni sektor gdje je veliki pad solarnog fotonapona i mogućnost dispečerskog načina korištenja solarnih stupova sa spremanjem uz pomoć topljivih soli jako zanimljiva opcija (CSP). On je u intervjuu izjavio da rade na integraciji solarnog fotonapona i CSP-a čime bi bili direktno konkurentni fosilnim gorivima. Prošli tjedan je ACWA u potpunosti iznenadila solarnu industriju kada je osvojila tender sa 200 MW solarnom elektranom u Dubaiju sa cijenom od samo 5,84 centi po kWh tokom 25 godina. U prvoj godini će elektrana dobiti tarifu od samo 5,1 centa po kWh. Tjedan ranije je ACWA također ponudila rekordno nisku cijenu za CSP sustav sa spremanjem energije za elektranu u Južnoafričkoj Republici snage 100 MW. Koristiti će se tehnologija Američkog Solar Reservea koji gradi prvu elektranu u Nevadi, a tarifa za projekt će biti 12,4 centa po kWh za prvu godinu uz prosjek od 15 centi po kWh tokom 25 godina. Iako mnogi sumnjaju u mogućnost isplativosti ovakvog projekta, Padmanthan inzistira da će LCOE (nivelirani trošak) za fotonapon uskoro pasti na oko 4 centa po kWh, a za CSP na oko 9 centi po kWh što znači da će projekt biti isplativ i da će kombinacija takva dva sustava biti konkurentna sa fosilnim sustavima koji pokrivaju osnovnu potražnju za električnom energijom. Takva elektrana ne samo da će onda biti jeftinija od elektrana na fosilna goriva nego će imati i fiksnu cijenu prozvodnje tokom 25 godina bez volatilnosti cijene primarnog energenta. Padmanathan predviđa da bi solar, i to kombinacija fotonapona i CSP-a mogli činiti više od pola od ukupno 140.000 MW elektrana koje bi trebale biti izgrađene na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi tokom sljedeća dva desetljeća. On smatra da u tom dijelu svijeta solar može biti u potpunosti konkurentan fosilnim gorivima. ACWA je svoj rezultat postigla zbog niske cijene financiranja koja je bila ispod 4%. Važnost ovog uspjeha je da je cijena sustava samo 2/3 cijene plinskih elektrana koje su dominantne u tom dijelu svijeta. ACWA smatra da će za par godina moći spustiti cijene na 4 centa po kWh sa daljnjim padom financiranja i većom efikasnosti solarnih ćelija i modula. ACWA investira u cijelu seriju solarnih toplinskih projekata uključujući Bokpoort u JAR, te gradi tri elektrane u Maroku kao dio projekta Ouarzazatea u Nooru. Noor je elektrana snage 160 MW koja ima mogućnost pohrane energije za 3 sata rada u punom pogonu, a CSP sustav u JAR-u će moći spremati energiju tokom 9 sati.
  www.obnovljivi.com


  Prva velika solarna elektrana u Saudijskoj Arabiji će se izgraditi u Mecci

  Mecca, najsvetiji grad za Islam, planira postati prvi grad u Saudijskoj Arabiji koji će imati veliku elektranu koja proizvodi električnu energiju iz obnovljivih izvora energija. Gradonačelnik Meccae Osama al-Bar je izjavio da grad planira do petog siječnja izabrati grupu od bar 20 ponuđača za gradnju i upravljanje postrojenjem koje bi godišnje proizvodilo 385 GWh električne energije što bi uključivalo i 100 MW solarnih elektrana. Cilj je postati prvi grad u Saudijskoj Arabiji, odnosno u cijelom muslimanskom svijetu koji ima vlastitu elektranu. To je najnoviji primjer kako Saudijska Arabija planira diverzificirati proizvodnju električne energije. Saudijska Arabija kao država planira potrošiti 109 milijardi dolara za proizvodnju iz solarnih elektrana do 2032. Mecca ima otprilike 2 milijuna stanovnika, te se nalazi nekih 70 kilometara južno od obale Crvenog mora. Saudijska Arabija trenuačno iz obnovljivih izvora proizvodi manje od 1% električne energije. Sama Saudijska Arabija ima duplo više sunčanih sati od bilo kojeg dijela Europe, te se procjenjuje da dobiva od 4,5-7 kW po kvadratnom metru, dok Grčka dobiva otprilike 1,7 kW kao najsunčanija država Europe. Saudijski program za solar je pod vodstom King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy, instituta pod pokroviteljstvom Saudijske vlade i naftne tvrtke Aramco. Neka od postrojenja koja će davati električnu energiju za Meccu bi mogla koristiti i fosilna goriva i biomasu i vjetar, ali morati će imati neki minimum solara. Električna energija iz projekta će se koristiti za rasvjetu i u 35 tunela, te će time smanjiti količinu električne energije koju Mecca godišnje kupuje za 26,6 milijuna dolara. U Saudijskoj Arabiji godišnja potrošnja električne energije raste za 8%, a sama Mecca godišnje dobija oko 7-8 milijuna hodočasnika. Developer solarne elektrane za Meccu će moći koristiti elektranu dok mu se investicija ne isplati, a posao će dobiti onaj ponuđač koji ponudi najkraći period upravljanja. Saudijska Arabija trenutačno ima oko 3 MW solara, a planira u iduća dva desetljeća izgraditi 41.000 MW.
  www.renewableenergyworld.com


  Saudijska Arabija: 54 GW iz OIE do 2032.

  Kraljevstvo Saudijske Arabije objavilo je nacrt ambicioznog plana vezanog uz razvoj čak 54 GW novih projekata iz domene obnovljivih izvora energije do 2032. Prva faza programa obuhvaća razdoblje od 2020. kada bi trebalo biti izgrađeno čak 23.9 GW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora. King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy izradio je dokument u kojem su navedeni detalji oko postupka nabave to jest načini provedbe javnih natječaja za ugovaranje izgradnje projekata obnovljivih izvora energije. Prema planovima, developeri će biti pozvani da daju svoje ponude za 20-godišnje ugovore o kupovini električne energije, dok će inicijalni program biti podijeljen u ukupno tri natječajna kruga koji bi trebali rezultirati sa ugovaranjem 7 GW nove snage. Tehnologije koje će se koristiti u početnim fazama su toplinska solarna energija, fotonaponska solarna energije, vjetroenergija, geotermalna energija i proizvodnja energije iz otpada. Natječaji za hibridne i druge tehnologije obnovljivih izvora energije biti će raspisani u nadolazećim fazama. Riyadh se ozbiljno okrenuo prema razvoju obnovljivih izvora energije obzirom da očekuje nagli porast potražnje za energijom u narednih 20 godina. Prema najnovijim prognozama koje je objavila ECRA, Saudijsko regulatorno tijelo za električnu energiju i kogeneraciju, vrhunac potražnje 2020. trebao bi iznositi 75 GW, dok bi se u 2032. potražnja popela na 123 GW ukoliko se uzme u obzir prosječan rast od 4.5-5% godišnje.
  Portal croenergo.eu

  Pročitano 451 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive