Energija vodenih struja
  Petak, 01 Srpanj 2011 11:44

  Energija vodenih struja

  Morski valovi, strujanja, plima i oseka imaju energetski potencijal kojeg još nismo sposobni iskorištavati na pravi način. Energiju koji bismo mogli dobivati iz mora preko plime i oseke, valova te struja ima dvostruko veći potencijal u odnosu na nuklearnu energiju kojom se trenutno koristimo. To pokazuje jedno istraživanje koje je provela tvrtka Frost&Sullivan i koje istovremeno podcrtava činjenicu da treba proći još najmanje desetak godina da tehnologija za to izađe iz eksperimentalne faze u primjenjivu. Energija iz mora ili morska energija ako vam je draže, vjerojatno bi mogla postati najkonkurentnijom i ekonomski najisplativijom na svijetu. Spomenuto istraživanje naglašava kako more predstavlja najpouzdaniji izvor energije, naročito u odnosu na solarnu, a iz tog izvora bismo mogli zadovoljiti oko 20 posto potreba za električnom strujom, u globalnom smislu, naravno. U početku bi se uz pomoć valova moglo dobiti oko 6,000 TWh energije godišnje (dvostruko više od onoga koliko daju sve nuklearke na planetu) te dodatnih 700 TWh od strujanja. U prijevodu, govorimo o tržištu vrijednom tisuću milijardi dolara. U odnosnu na energiju koja se dobiva od Sunca i vjetra, količine morske energije lakše je predvidjeti. Da se more kao novi izvor energije uzima kao ozbiljan suradnik potvrđuje i činjenica da je 15. lipnja Europsko udruženje za energiju iz oceana (EU-OEA) objavilo istraživanje prema kojem bi se do 2050. energijom iz mora pokrivalo oko 15 posto europskih potreba. Time bi se otvorilo oko 470 tisuća novih radnih mjesta, a smanjila bi se količina štetnih plinova. Vlade i brojne tvrtke trenutno ulažu ogromne svote novca u taj sektor. Velika Britanija, na primjer, prednjači po ulaganjima. Međutim, stvari su se malo usporile kako je nastupila recesija; to se odnosni i na 9 milijuna eura vrijedan projekt izgradnje postrojenja za prikupljanje energije uz pomoć valova kod Agucadoura u Portugalu. Ipak, najveći nedostatak čitave priče je upravo u izgradnji postrojenja - na primjer, za izgradnju postrojenja za energiju iz valova kapaciteta 1 megawata potrebno je oko 2,4 milijuna eura, a to nije ništa manje od postrojenja koja se temelje na drugim vrstama tehnologije.
  metro-portal.hr

  2

  Verdant Power je predao zahtjev SAD-ov federalnoj komisiji za regulaciju energije kojim bi dobili pravo instalirati do 30 novih turbina na plimu i oseku u istočnom kanalu rijeke East River u New Yorku. To bi mogla postati prva elektrana na plimu i oseku u SAD-u, a koja bi bila licencirana za isporuku električne energije u nacionalnu mrežu. Ron Smith, CEO Verdant Powera je izjavio da bi dobitkom dozvole došlo do kulminacije desetogodišnjeg projekta kojim se htjela dodati energija plime i oseke u miks obnovljivih izvora energije SAD-a. Sam projekt se zove Roosevelt Island Tidal Energy (RITE) i tim projektom Verdant Power hoće komercijalizirati svoj „Free Flow" kinetički sustav hidroenergije koji koristi turbine sa tri lopatice postavljene u brzo gibajućim plimama i osekama i rijekama kako bi proizvodila čistu energiju. Verdant Power je između 2006. i 2008. odradio demonstraciju sustava u kojoj je korišteno šest pravih turbina i koje su isporučivale energiju New Yorku bez problema u kvaliteti iste. RITE projekt bi imao snagu oko 1MW te bi godišnje proizvodio od 1.680 do 2.600 MWh električne energije. Verdant Power bi instalirao petu generaciju tog sustava, koji su razvili zajedno sa DOE (Odjel za Energiju) i koji je sufinancirao najnoviju generaciju turbina. Veliki dio financiranja za razvoj je dao New Yorkov zavod za razvoj i istraživanje energije te New Yorška kompanija za ekonomski razvoj. Ukoliko dobiju ovu dozvolu Verdant Power bi nastavio monitoring okoliša (za vrijeme pilot projekta nije primjećen veći utjecaj na ribe), kako bi proučio utjecaj na okoliš te bi počeo postavljanje krajem ove godine.
  www.obnovljivi.com
  Pročitano 1533 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive