Engleski Green New Deal
  Petak, 22 Srpanj 2011 23:34

  Engleski Green New Deal

  Britanska domaćinstva uskoro će moći smanjiti račune i povećati energetsku učinkovitost svog doma bez početnih troškova ulaganja zahvaljujući inicijativi koju je pokrenuo British Gas. Kućanstva će uz pomoć "Home Energy Plan"-a moći ugraditi mjere za energetsku učinkovitost. Moguće mjere su novi kotlovi, izolacija i solarni paneli bez početnih troškova ili sa malim depozitom uz otplate na rate u idućih pet, deset ili petnaest godina.Mjesečne rate biti će istaknute na računu za energiju, a mušterije će moći birati između različitih planova otplate kojim će se mjesečne otplate pokrivati iz ušteda koje su postignute zbog veće energetske učinkovitosti doma. Dakle, ako će klijent uštedjeti 40 funti (oko 330 kn) mjesečno zbog uvođenja mjera energetske učinkovitosti, moći će izabrati plan otplate koji će biti manji od 40 funti mjesečno, što znači da će uštede biti vidljive već od prvog računa.

  Program, koji je ujedno i prvi takve vrste u Velikoj britanij, preteča je vladinog programa za energetsku učinkovitost nazvanog "Green Deal". Osnovne mjere učinkovitosti mogu imati veliki utjecaj na računima za energiju. Ranije ove godine, britanski Centar za ekonomiju i poslovna istraživanja (Cebr) proveo je dosad najveću neovisnu analizu prirodnog plina u britanskim domovima na temelju 40 milijuna očitanja brojila. Izvještajem se utvrdilo da kupci koji su usvojili niz jednostavnih mjera učinkovitosti u prosjeku ostvaruju uštede od 322 funte (oko 2.700 kn) godišnje, dok im je potrošnja plina pala za 44% u razdoblju od 2006-2010.

  Kupci koji će se prijaviti za "Home Energy Plan" dobiti će besplatan, neobvezujući pregled doma od strane energetskog stručnjaka British Gasa, koji će provesti mušteriju kroz domaćinstvo, sobu po sobu, te preporučiti i objasniti mjere prilagođene svakom kućanstvu, uz prikaz prosječne godišnje uštede ukoliko se predložene mjere i provedu. "Home Energy Plan" u svojoj suštini sadrži cijeli niz mjera energetske učinkovitosti. Kupci će moći ostvariti uštede kroz mjere kao što su šupljina zida i izolacija potkrovlja ili optimizaciju napona. Mjere proizvodnje energije također će biti dostupne u sklopu plana, a uključivati će solarne panele, toplinske pumpe i nove generacije kotlova koji također generiraju električnu energiju koja se koristi u kućanstvu. Sva rješenja biti će usklađena sa posebnim potrebama svakog kućanstva.

  Jon Kimber, direktor British Gas New Energy-a, izjavio je: "Znamo da su kućni budžeti u ovom trenutku dosta tanki, ali rastuće cijene energije ne moraju nužno značiti i povećanje računa. Britanska kućanstva bilježe najniže stope energetske učinkovitosti među razvijenim zemljama te se skoro četvrtina energije potrošene za grijanje izgubi zbog loše izolacije. Našom ponudom kupci će moći poboljšati energetsku učinkovitost doma i smanjiti račune, a sve bez početnih troškova. Osnovne mjere energetske učinkovitosti doista mogu napraviti veliku razliku. U prosjeku će svako kućanstvo koje provede minimalne instalirane mjere moći uštedjeti oko 322 funte (oko 2.700 kn) godišnje.
  www.croenergo.eu
   
   
  Velika Britanija je ovih dana odlučila pokrenuti masovni program poboljšanja energetske učinkovitosti u zgradarstvu putem modficiranog ESCO modela koji ima svoje prednosti, ali i možebitne značajne probleme u implementaciji. Velika Britanija je krenula masovni program energetske učinkovitosti. Program je po masovnosti i količini novca najveći program ulaganja u poboljšanje stambenih uvjeta od Drugog svjetskog rata. Inicijativa pod nazivom „Green Deal" dio je plana kojim bi milijuni stambenih i poslovnih objekata diljem Velike Britanije trebali postati energetski učinkovitiji. Svaka obitelj ili poslovni korisnik može podignuti kredit na 10 tisuća funti za pokriće troškova i otplatiti navedeni iznos u roku od 25 godina, pri čemu se iznos ne otplaćuje direktno kroz rate poput kredita, nego se mjesečna rata dodaje na režijske račune i vezana je uz objekt, a ne uz osobu koja je njegov vlasnik. Isto tako u sustav je ugrađeno tzv. „zlatno pravilo" (golden rule) kao svojevrstan osigurač da ukupna rata koje se otplaćuje na godišnjoj razini za neku od mjera energetske učinkovitosti ne prelazi (teoretske) uštede koju ona donosi. Tako, primjerice, ako ste postavili izolaciju na zidove zgrade i otplata te mjere vas godišnje košta 150 funti, vi zapravo ne biste trebali otplaćivati veći iznos od te uštede. Za ovaj korak Velika Britanija se odlučila budući da više od 26 milijuna domova nema odgovarajuću razinu energetske učinkovitosti, od čega polovica domova nije adekvatno izolirana, dok čak 3 milijuna domova predstavlja opasnost po zdravlje njihovih stanara, što je uzrokuje troškove u zdravstvenom sustavu na razini od čak 850 milijuna funti godišnje.

  Kako funkcionira Green Deal?
  Sudjelovanje u programu Green Deal sastoji se od tri koraka od kojih je prvi provođenje energetskog audita i procjene postojećeg stanja, kao i mogućih ušteda koje upadaju u „zlatno pravilo". Nakon tog prvog koraka korisnik ove vrste poticaja dobit će na uvid ponudu koja uključuje podatke o isplativim mjerama energetske učinkovitosti koje se mogu implementirati, troškovima njihove ugradnje, očekivanim uštedama te razdoblju otplate navedenih mjera. Drugi korak jest osiguranje financiranja kod dobavljača Green Deal usluge kojem ćete te mjere na kraju i otplaćivati kroz uštede ostvarene na režijskim troškovima. Konačno, treći korak jest sama implementacija tih mjera kao što su zamjena ili dogradnja sustava grijanja, postavljanje izolacije, sanacija toplinskih mostova i slične dobro poznate mjere te sama otplata. Energetske preglede, osiguranje financijske potpore i instalaciju mjera energetske učinkovitosti smiju, naravno, obavljati isključivo ovlašteni dobavljači navedenih usluga. Ako vas zanima detaljnije kako Green Deal funkcionira i što bi sve vlasnici nekretnina trebali poduzeti za njegovu implementaciju, britanski Guardian je objavio kratak vodič koji objašnjava sve korake i procedure, kao i moguće začkoljice i skrivene troškove.

  Kritike na Green Deal program
  Iako program u teoriji zvuči gotovo savršeno s vremenom su se javili i njegovi kritičari koji su nakon analize troškova uvidjeli da u mnogim slučajevima ovaj sustav poticanja možda neće funkcionirati zbog kamatne stope od 7% na otplatu kredita koja povećava konačne troškove i ispada da se isplati samo za izrazito neučinkovite objekte i izrazito loše uvjete stanovanja. Dodatan razlog za manjak interesa jest i činjenica da su mnogi od navedenih objekata stari i više od stotinu godina i da njihovi vlasnici smatraju da bi neke od mjera energetske učinkovitosti mogle narušiti njihov izvorni izgled, ali postoji i vjerojatnost da neke od mjera energetske učinkovitosti uzrokuju povećanu kondenzaciju vlage u navedenim objektima čija izvorna ideja nije bila da budu dobro izolirani, već dobro ventilirani. Isto tako problem sa starim objektima može nastati zbog činjenice da bi tek poneko od potrebnih ulaganja za poboljšanje njihove energetske učinkovitosti moglo se kvalificirati za Green Deal, budući da je za mnoge od navedenih mjera potrebno uložiti više od 10 tisuća funti koliko program dopušta.
  www.zelenaenergija.org
  Pročitano 1238 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive