Centar OIE Nemetin
  Četvrtak, 29 Prosinac 2016 20:07

  Centar OIE Nemetin

  Eko – industrijska zona Nemetin uskoro će dobiti novog, četvrtog stanara - Znanstveni centar za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem. Započeli su radovi na izgradnji, koje financira poduzeće Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., (čiji su osnivači Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek) pa su tako početak radova zajednički obilježili gradonačelnik Ivica Vrkić, rektor Sveučilišta Željko Turkalj i direktor trgovačkog društva „Izvori energije“ Davor Kralik. Ukupna vrijednost investicije je 44.977.620,00 kuna, a započela je prva faza koja uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine (tucanička cesta), kolnog prilaza, parkirališta i ograde. U 2016. i 2017. Grad će za ovaj projekt izdvojiti oko 550.000 kuna. Znanstveno-istraživački centar sadržavat će i potpuno opremljeni suvremeni laboratorij te će služiti za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora kao i transfer znanja u poduzetništvo, što će rezultirati višestrukim koristima za Sveučilište, Grad Osijek i njegovu okolicu. Bioplinsko postrojenje u sklopu Centra proizvodit će postupkom kogeneracije električnu energiju, toplinu te digestat, a sva električna energija bit će isporučena u elektroenergetsku mrežu po povlaštenim otkupnim cijenama. Električnom energijom iz ovog postrojenja u budućnosti će se snabdijevati osječko Sveučilište i sve njegove sastavnice, dok će toplinska energija većim dijelom biti isporučivana budućim korisnicima Eko - industrijske zone Nemetin putem već sagrađenog toplovoda. U skladu s načelima zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, kao sirovina za rad bioplinskog postrojenja koristit će se otpad iz različitih lokalnih izvora; kuhinjski otpad iz studentskih restorana, kuhinje iz Dječjeg vrtića te Kliničkog bolničkog centra Osijek, organski otpad od uređenja zelenih površina na području grada Osijeka, organski otpad iz osječkog Zoološkog vrta te organski otpad kojeg prikuplja UNIKOM. Gradonačelnik Vrkić istaknuo je zadovoljstvo zbog toga što zona polako raste, a ovo je već četvrti investitor koji je tamo započeo radove. Posebno je naglasio veliku perspektivu za budućnost Industrijske zone Nemetin kao prve zelene industrijske zone u Hrvatskoj koja će donijeti višestruke koristi Gradu i okolicu. Rektor Turkalj se nadovezao podsjetivši kako je tvrtka Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., treće zajedničko trgovačko društvo u vlasništvu Grada i Sveučilišta. Njihovi dosadašnji zajednički projekti omogućili su zapošljavanje preko 100 stručnjaka, a dovršenjem ovog projekta osigurat će se mogućnost otvaranja 100-ak novih radnih mjesta.
  www.osijek031.com


  Počela gradnja znanstvenog centra za obnovljive izvore energije vrijednog 50 milijuna kuna

  Prva faza radova vrijedna je oko 450 tisuća kuna, a uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine i sl. U eko-industrijskoj zoni Nemetinu, u blizini Osijeka, u utorak je počela gradnja znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s kogeneracijskim bioplinskim postrojenjem, čija je vrijednost oko 50 milijuna kuna. Prva faza radova vrijedna je oko 450 tisuća kuna, a uključuje izgradnju prometne i manipulativne površine i sl. S obzirom na to da smo aplicirali na nekoliko EU fondova, očekujemo da ćemo ove godine, u suradnji s mjerodavnim ministarstvima, osigurati ostatak financijskih sredstava, a vjerujemo da će centar najkasnije do 2019. godine biti potpuno u funkciji, rekao je Davor Kralik, direktor Obnovljivih izvora energije, tvrtke koja je u vlasništvu osječkoga Sveučilišta i grada Osijeka. Dodao je kako će se novac dobiven od prodaje električne energije investirati u daljnja istraživanja u obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša. Toplinska energija iz kogeneracijskog postrojenja uglavnom će se isporučivati korisnicima industrijske zone. Rektor osječkoga Sveučilišta Željko Turkalj istaknuo je kako će se novac za izgradnju centra nastojati osigurati iz različitih izvora, a dugoročni cilj te investicije, koja bi, kada bude potpuno završena, mogla otvoriti stotinjak radnih mjesta, jest da se proizvodnja električne energije dovede do razine koja će zadovoljiti potrebe tog sveučilišta. Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić istaknuo je kako je to četvrto ulaganje u nemetinskoj industrijskoj zoni. Smatra da će ono pomoći većoj konkurentnosti te industrijske zone, a ulaganjem i otvaranjem novih radnih mjesta zaustavio bi se odlazak mladih i obrazovanih ljudi s tog područja.
  www.poslovni.hr


  Početak gradnje Znanstvenog centra za obnovljive izvore

  Radove na izgradnji Znanstvenog centra za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem u Eko - industrijskoj zoni Nemetin otvorili su danas gradonačelnik Ivan Vrkić, rektoror osječkog Sveučilišta Željko Turkal i direktor Sveučilišnog trgovačkog društva "Izvori energije" Davor Kralik. Tvrtka Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., projektno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, započela je s izgradnjom znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem. Ukupna vrijednost izgradnje iznosi 44.977.620,00 kn, a centar će služiti za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora kao i transfer znanja u poduzetništvo od čega očekujemo višestruke koristi za Grad, Sveučilište i okolno područje. Uz predviđenu izgradnju bioplinskog postrojenja s pripadajućim objektima poput potpuno opremljenog laboratorija doći će i do otvaranja novih radnih mjesta i, postupno, rješavanja gorućeg problema našeg društva. Zona polako raste, ovo je već treći investitor koji je otpočeo radove, a za četvrtog je pitanje dana. Sretan sam i zadovoljan što, usprkos brojnim preprekama i sumnjama, projekt napreduje i jasno pokazuje svoju veliku perspektivu za budućnost! Industrijska zona Nemetin predstavlja prvu zelenu industrijsku zonu u Republici Hrvatskoj. Korištenjem alternativnih izvora, bit će omogućena proizvodnja električne energije kao i proizvodnja toplinske energije koja će bez naknade biti distribuirana korisnicima zone za potrebe grijanja odnosno hlađenja njihovih industrijskih postrojenja.Deset je ključnih prednosti ove zone: ukupna površina je 101 Ha, prva je zelena gospodarska zona u Hrvatskoj, ima izvanrednu prometnu povezanost, u neposrednoj je blizini grada Osijeka, prekogranično područje prema Mađarskoj i Srbiji, područje je od posebne državne skrbi, ima dodatne povlastice za investitore, parcele su od 2.500 do 50.000 m2, ima Znanstveni centar za obnovljive izvore energije u Zoni te bioplinsko postrojenje za električnu i toplinsku energiju.
  radio.hrt.hr


  U zoni Nemetin gradit će se znanstveni centar i energana

  Toplinom nastalom od bioplina iz energane grijat će se besplatno svi poslovni subjekti. Osijek će dobiti znanstveni centar za istraživanje obnovljivih izvora energije u zajedničkom vlasništvu osječkog Sveučilišta J. J. Strossmayera i Grada Osijeka. Predviđa se da se gradnja tog centra financira sredstvima Europske unije, a jedna od početnih faza plana je projekt CHREN - Hrvatsko-mađarska mreža obnovljih izvora energije, koja je predstavljena prošloga tjedna u Osijeku. Inače, projekt CHREN vrijedan ukupno 373.582 eura financira se iz IPA fonda namijenjenog programima prekogranične suradnje, u ovom slučaju s partnerima iz Mađarske. Nositelj je projekta CHREN Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku, a partneri su Grad Osijek, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje (RRA), Udruga EU Centar, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Udruga za održivi razvoj iz mađarskog Eszteregnyea te EUROPEER iz Siofoka. U sklopu znanstvenog centra, pojašnjava prof.dr.sc. Davor Kralik s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, nalazit će se i bioplinsko postrojenje koje će bioplin proizvoditi od biljnih ostataka - kuhinjskog otpada iz restorana Studentskog centra, osječkih vrtića i Kliničke bolnice Osijek te biljnih ostataka s gradskih površina kao i kukuruzne silaže proizvedene na poljima Poljoprivrednog fakulteta Osijek. Zamisao je da znanstveni centar bude sastavni dio Sveučilišta te da se sam financira. U drugoj bi se fazi projekta išlo na postavljanje solarnih panela na krovove zgrada svih sveučilišnih članica, naravno koji su pogodni za to, te natkrivanje panelima parkirališta Poljoprivrednog fakulteta. Time bi i Sveučilište dobilo novi izvor prihoda - kaže dr. Kralik. Znanstveni centar, kao i bioplinsko postrojenje, prema riječima zamjenice gradonačelnika Osijeka Danijele Lovoković, gradit će se u poslovnoj zoni Nemetin, a toplinom nastalom od bioplina grijat će se besplatno svi poslovni subjekti smješteni u toj zoni. Kada je u pitanju korištenje obnovljivih izvora energije - napominje Lovoković, Grad Osijek je odavno prepoznao važnost ulaganja u takve projekte. Grad je stoga već pokrenuo projekt Solar City, koji podrazumijeva postavljanje solarnih panela po javnim gradskim objektima. Osim toga, u Osijeku, na razini Hrvatske, prednjačimo po tome što već imamo dva javna objekta koji koriste podzemne izvore za grijanje preko toplinskih pumpi - Poljoprivredni fakultet i Autobusni kolodvor. Sličan sustav grijanja projektira se i za novi objekt gradskih bazena. Svakako vrijedi napomenuti da se i u više obiteljskih kuća koristi takav izvor energije - osobno znam za sedam-osam primjera - naglašava Danijela Lovoković.
  Igor MIKULIĆ

  OBŽ vodeći u Hrvatskoj
  Ribić: 273 projekta iz EU fondova
  Ravnatelj RRA Slavonije i Baranje Stjepan Ribić napominje kako su s projektom CHREN na području Osječko-baranjske županije ukupno odobrena 273 projekta koji se financiraju iz EU fondova, ukupne vrijednosti 126 milijuna eura. “ Naša županija od svih regija najviše surađuje s Mađarskom, odnosno Županijom Baranja, s kojom do sada imamo odobrenih 86 projekata ukupne vrijednosti 36 milijuna eura. Samo na posljednjem natječaju IPA prekogranična suradnja Hrvatska - Mađarska za cijelo područje Hrvatske odobreno je 39 projekata, od kojih 20 s područja Osječko-baranjske županije”, istaknuo je Ribić.
  www.glas-slavonije.hr

   

  Od otpada iz studentske menze pravit će struju za Sveučilište

  Ukupna vrijednost gradnje iznosi 50 milijuna kuna, a njegov dragulj je gradnja bioplinskog postrojenja. Od kvarteta prvih najavljenih investitora u Eko-industrijskoj zoni Nemetin jučer je i treći počeo fizičke radove na gradnji svoga postrojenja. Za Grad Osijek posebno zanimljivog jer riječ je o projektu u kojemu se oni pojavljuju kao osnivač tvrtke investitora. Tvrtka Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., projektno trgovačko društvo u vlasništvu Grada Osijeka i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (u omjeru 40 : 60), započela je jučer gradnju Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem. Ukupna vrijednost gradnje iznosi 50 milijuna kuna, a njegov je dragulj gradnja bioplinskog postrojenja koje će iz obnovljivih izvora cijelu zonu opskrbljivati dostatnim količinama toplinske energije. U drugoj fazi proizvodit će i električnu energiju potrebnu za zadovoljavanje potreba svih sastavnica osječkog Sveučilišta. Istovremeno Centar će služiti za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora kao i transfer znanja u poduzetništvo. - Uz predviđenu gradnju bioplinskog postrojenja s pripadajućim objektima poput potpuno opremljenog laboratorija doći će i povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora - napomenut će Željko Turkalj, rektor osječkog Sveučilišta. Sretan sam i zadovoljan što, unatoč brojnim preprekama i sumnjama, projekt napreduje i jasno pokazuje svoju veliku perspektivu za budućnost, a to je svakako otvaranje novih radnih mjesta - kazao je pak gradonačelnik Ivan Vrkić. Turkalj i Vrkić su potom položili tuljac u temeljni kamen. Sredstva za realizaciju ovog Centra planiraju se namaknuti EU financiranjem, a Grad Osijek je s 500.000 kuna “ojačao” aplikaciju ovog projekta. Davor Kralik, direktor Obnovljivih izvora, otkrio je pak i zanimljive izvore sirovine za bioplinska postrojenja - kuhinjski otpad iz studentskih restorana, kuhinje iz KBC-a te organski otpad od uređenja javnih zelenih površina. Također, Centar raspolaže sa 110 hektara oraničnih površina na kojima će proizvoditi biljnu sirovinu za potrebe postrojenja. U prvoj fazi gradnje Znanstvenog centra raspoloživim sredstvima uredit će se manipulativni prostori na parceli, a kada se ugovori financiranje, može se očekivati kako će Centar biti dovršen do kraja 2018. ili najkasnije u prvom dijelu 2019. godine.
  Dario KUŠTRO
  www.glas-slavonije.hr

   

  Počela gradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore s bioplinskim postrojenjem

  U Eko-industrijskoj zoni Nemetin 27. prosinca 2016. počela je gradnja Znanstvenog centra za obnovljive izvore energije s bioplinskim postrojenjem. Radove financira poduzeće Obnovljivi izvori energije Osijek d.o.o., čiji su osnivači Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grad Osijek s vlasničkim udjelima 60 : 40, pa su početak radova zajednički obilježili rektor Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Željko Turkalj, gradonačelnik Ivan Vrkić i prof. dr. sc. Davor Kralik, direktor Obnovljivih izvora d.o.o. Ukupna vrijednost gradnje Centra iznosi 44.977.620 kuna, a započela je prva faza koja uključuje gradnju prometne i manipulativne površine (tucanička cesta), kolnog prilaza, parkirališta i ograde u vrijednosti 482.385 kuna s PDV-om. Znanstveno-istraživački centar služit će za edukaciju, povezivanje javnog i privatnog znanstvenog sektora, kao i transfer znanja u poduzetništvo, što će rezultirati višestrukom koristi za Sveučilište u Osijeku, Grad Osijek i okolno područje. Bioplinsko postrojenje u sklopu Centra proizvodit će postupkom kogeneracije električnu energiju, toplinu te digestat (godišnji kapacitet proizvodnje električne energije iznosi 5480 kWh), a sva električna energija bit će isporučena u elektroenergetsku mrežu po povlaštenim otkupnim cijenama, a proizvedena količina bit će dovoljna za zadovoljavanje potreba svih sastavnica Sveučilišta. Toplinska energija većim će dijelom biti isporučivana budućim korisnicima Eko-industrijske zone Nemetin putem već sagrađenog toplovoda, kroz projekt "Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u Eko-industrijskoj zoni Nemetin". Može se očekivati kako će Znanstveni centar biti dovršen do kraja 2018. ili u prvom dijelu 2019. godine.
  (Grad Osijek, Dario Kuštro)

  Pročitano 757 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive