Aarhus, Danska - plus en
  Subota, 13 Kolovoz 2011 18:45

  Aarhus, Danska - plus en

  Kako je doista živjeti u "zelenoj" ekokući, koja je CO2 neutralna te posve zdrava za ukućane i okoliš, a koja je građena po svim principima samoodrživosti, što u konačnici znači da će zbog uštede energije potrebne za grijanje i hlađenje nakon tek nekoliko godina vratiti sva ekstraulaganja? Kako je istovremeno živjeti usred eksperimenta, uz gomilu znatiželjnih prolaznika, novinara, inžinjera, arhitekata, antropologa, fotoreportera koji svakodnevno zovu i dežuraju ispred kuće kako bi i sami vidjeli to čudo suvremene tehnologije? Kako je zaista iz "prve ruke" živjeti u toj CO2 neutralnoj i posve ekološkoj kući te jesu li uštede na režijama zaista tolike kao što su proračuni predviđali i hoće li se kompletna investicija za gradnju kuće doista vratiti nakon 40 godina, i to samo kroz uštede na računima za grijanje, hlađenje i ventilaciju... najbolje zna sada već peteročlana obitelj Simonsen koja već pola godine živi u prvoj pilot-kući grupacije VELUX i VELFAC, sagrađenoj u mjestu Ĺrhus u Danskoj. Prvih šest mjeseci ili pola eksperimenta upravo je završilo, a rezultati i istraživanja nisu u skladu s očekivanima.

  3 stupnja čine razliku
  Glavni razlog za potrošnju energije veću od pretpostavljene je to što je obitelj Simonsen krajem studenog dobila dijete, svog petog člana. Kao i svi friški roditelji, i danska obitelj noću jako malo spava pa je potrošnja energije znatno veća jer se kuća noću umjesto predviđenog noćnog modela od 20 °C grije na 23 °C. Zbog male princeze povećana je i potrošnja struje i vode, prije svega zbog učestalog pranja robe u perilici, a rezultati nisu očekivani jer je obitelj često navlačila zastore na prozorima i staklenim stijenama da bi se zaklonila od pogleda znatiželjnika. No, mnogo je toga čime je kuća nadišla očekivanja obitelj Simonsen, a prije svega riječ je o prirodnoj svjetlosti. U početku sam mislio da nam uopće neće biti teško vratiti se u staru obiteljsku kuću u Ludo, no sada znam da će to biti puno veći problem nego što smo mogli i zamisliti. Svijetla točka je što ćemo ponovno imati sjajne susjede i svoj stari kvart, na koji smo navikli, no nedostajat će nam dnevne svjetlosti, a tek predivan pogled... - rekao je Sverre Simonsen, otac testne obitelji. Dodao je da je odluka već pala, da će u staru kuću odmah nakon povratka ugraditi krovne prozore kako bi i dalje mogli uživati u pogledu na nebo i zvijezde. No da zna da će to biti samo blaga utjeha za njihovu djecu koja su se brzo navikla na ugodnu atmosferu u Home for Life.

  Pouke iz prvog mjerenja
  Sviđa im se i arhitektura, interijer i što je zrak u kući uvijek ugodan i svjež. Aparaturu, odnosno inteligentni sustav grijanja, hlađenja, ventiliranja, podizanja roleta, sjenila, otvaranje i zatvaranje prozora te još milijun mogućnosti koje ova kuća ima, kažu, napokon su svladali pa im to je to postala nova zanimacija. U početku nam je bio problem naučiti što svi ti dugmići znače i koje sve mogućnosti kuća ima, no kada to svladate, život postaje puno lakši i ugodniji - kaže obitelj. No, upravo u tom prilagođavanju automatiziranog inteligentnog sustava upravljanja je kvaka jer je optimalno korištenje energije često u nerazmjeru s potrebama i željama korisnika. Home for Life u dosadašnjim mjerenjima i istraživanjima dokazao je da je moguće sagraditi CO2 neutralnu kuću koja štedi energiju i stanarima omogućava visoku kvalitetu života, ugodnu atmosferu i klimu, predivnu arhitekturu i mnoštvo dnevnog svjetla. No, jednako tako u prvih šest mjeseci naučili smo da moramo više raditi, istraživati i primjenjivati stečeno znanje i spoznaje - rekla je Lone Feifer, projekt menadžer VELUX-a. Iako još nije kraj "učenju", četiri važne lekcije su naučene. Prva, i možda najvažnija, jest da stanari žele kontrolu i ne treba im posve automatiziran sustav (koji je možda optimalan). Home for Life, kao i svaka niskoenergetska kuća, mora se prilađogavati potrebama obitelji koja u njoj živi, a ne da se stanari prilagođavaju kući. Ljudski faktor zapravo je ključan za potrošnju energije, pa je tako i u Home for Life. Drugo, danski su stručnjaci primijetili da treba vremena da se sama tehnologija uštima i da počne funkcionirati na najbolji način.

  Model Home 2020. ide dalje
  Treća lekcija je da unatoč preporučenim temperaturama u stanu, od 20 do 23 stupnja, ljudi zimi vole da je toplo pa je stoga za grijanje potrebno potrošiti više energije nego što se pretpostavljalo. Doista, većina nas voli se po stanu šetati u kratkim rukavima. I četvrta lekcija je da su dnevna svjetlost, ugodna atmosfera i lijep pogled bonus koji stanari itekako primjećuju. Ako je pogled lijep, nikada neće poželjeti navući zavjese... Bili toga svjesni ili ne, trošit ćete znatno manje struje za rasvjetu. Iako su se iz eksperimenta izvukle važne pouke, još uvijek je u začetku, prije svega zato što tvrtka VELUX planira eksperimentirati i učiti i dalje te dovršiti projekt Model Home 2020. U sklopu Model Home 2020. uskoro bi trebali krenuti i projekti izvan Danske, odnosno još četiri eksperimentalne kuće u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji koje bi sve trebale zaživjeti do kraja 2011. godine.
  www.jutarnji.hr
   

  O zelenim zgradama i potrebi za štednjom energije, obnovljivim izvorima energije te očuvanju okoliša u posljednje se vrijeme mnogo piše i govori. No, unatoč brojnim napisima još je vrlo mali broj onih koji se odlučuju za gradnju vlastite niskoenergetske ekokuće. Eksperimentirati s vlastitim novcem malo tko želi, pa je tvrtka Velux upravo iz tih razloga pokrenula eksperimentalni projekt Model Home 2020 u sklopu kojeg u idućih godinu dana planira sagraditi šest kuća u kojima će se živjeti, raditi, boraviti i spavati kako bi svi zainteresirani mogli vidjeti prednosti života u ekokući.

  Višak energije
  Prva u nizu ovih kuća - eksperimenata je Home For Life u predgrađu danskog Aarhusa, CO2 neutralna kuća koja je posve zdrava za svoje ukućane i okoliš te koja je građena po svim principima samoodrživosti, što u konačnici znači da će za 40 godina sama sebe isplatiti. Naime, krov Home for Lifea prava je mala tvornica energije, a fotonaponski i sunčani toplinski pretvornici proizvode onoliko enegije koliko je potrebno za njeno održavanje i potrošnju, ali i malo više. Taj višak električne enegije koji se proizvodi svakodnevno na krovu kuće odlazi u električnu mrežu, a prema preciznim izračunima s tim viškom troškovi kompletne gradnje kuće isplatit će se za 40 godina.

  Magičnih 40 godina
  Izvrsno, zar ne. Dakle, osim što tijekom tih 40 godina stanari neće plaćati nikakve režije za grijanje i potrošnju energije, kuća će u roku od 40 godina zahvajujući proizvedenom višku energije sama sebe isplatiti.Kako ovo ne bi samo ostalo na riječima te kako bi se kompletna zajednica uvjerila u prednosti života u ovakvoj kući, tvrtka Velux odlučila se za pravi živi eksperiment - u kuću su uselili četveročlanu obitelj.

  Natječaj za stanare
  Naime, obitelj Simorsen jedna je od brojnih obitelji koja se prijavila za godinu dana života u Home For Lifeu, a nakon brojnih intervjua i razgovora odlučeno je da upravo oni usele u kuću. Otvorenost i simpatičnost obitelji bile su ključne za njihov odabir, a s obzirom na to da tri od četiri člana boluju od alergija i kroničnih bolesti dišnih puteva, bit će još zanimljivije vidjeti kako će ova zdrava ekokuća utjecati na njihovo zdravlje. Iako je prerano govoriti o učincima koje ova kuća ima na zdravlje obitelji, s obzirom na to da u kući žive tek četiri i pol mjeseca, obitelj Simerson kaže da velika količina dnevne svjetlosti i prirodne ventilacije odlično utječu na njihovo raspoloženje. U početku se teško naviknuti da je kuća automatizirana te da ne morate misliliti o stvarima poput paljenja i gašenja svjetla, otvaranja i zatvaranja prozora ili pomicanja roleti i zastora. Kuća sve to radi sama i to samo onda kada i koliko je to potrebno - ispričao je Sverre Simonsen, otac osmogodišnjeg Axela i šestogodišnje Anne te suprug Sophie Simonsen koja je trenutno u devetom mjesecu trudnoće. Predivan je osjećaj kada znate da u kući uvijek ima svježeg zraka. A grijanje, hlađenje, ventilaciju te sve procese u kući možete konstantno promatrati na monitoru koji pokazuje potrošnju i proizvodnju energije u svakom trenutku - rekao je Sverre Simonsen, po zanimanju inženjer kojega oduvijek fasciniraju i zanimaju tehnološke inovacije. Za sada im prisustvo brojnih stručnjaka, posjetitelja, novinara pa i celebrityja koji navraćaju u kuću ne smeta, no pitanje je kako će na stalne posjete reagirati peti član obitelji Simerson koji bi se trebao roditi svakog dana.

  Zdravo okruženje
  - Velika je razlika život u ovako svijetlom i zdravom okruženju u usporedbi s kućom u kojoj inače živimo te koja predstavlja tipičnu kuću građenu 80-ih godina - zaključuju, dodajući kako još nisu odlučili što će napraviti krajem lipnja iduće godine kada bude isteklo godinu dana. Tada će Home For Life biti na prodaju, a mogućnost prvokupa prvo će pripasti obitelji Simerson. Do tada će biti završena Sun Light House, drvena CO2 neutralna kuća u Austriji koja će također dobiti svoje stanare kao i eksperi- mentalne kuće u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj koje će sve biti dovršene u idućih godinu dana.
  www.jutarnji.hr

  6
  1
  2
  3
  4
  5


  Vjerojatno se svatko od nas barem jednom u životu pitao u kakvom bi prostoru želio živjeti ili koje su to kvalitete koje bi svaki dom trebao imati? Pitanje je naizgled jednostavno i logično, no pokušajmo malo dublje zaviriti u njegovu bit.U zadnje vrijeme sve češće se govori o uštedi energije, ali s druge strane - zar bi to zaista trebao biti najvažniji fokus u procesu projektiranja kuće? Nije to loša početna ideja, ali bit je zasigurno ipak malo dublje, ispod površine...

  Pasivna kuća
  Koncept pasivne kuće prvi je puta primjenjen 1991. godine u Njemačkoj, te se od tada sustavno razvijao i usavršavao sve do danas, kad je zapravo postao standardom energetski učinkovite gradnje. Radi se o konceptu koji podrazumijeva odlično izoliran vanjski omotač zgrade (krov, vanjski zidovi, podovi prema tlu) s visokom kvalitetom vanjske stolarije. Sama preciznost izvedbe cjelokupnog plašta objekta ovdje je od presudne važnosti, jer kuća osim što ne smije imati toplinskih mostova mora biti gotovo u potpunosti zrakonepropusna. To je preduvjet da energija ne "curi" prema van i da se može kontrolirati njena upotreba za zagrijavanje i hlađenje objekta. U pravilu se radi o upuhivanju i odvođenju zraka kroz sustav mehaničke ventilacije. Podrazumijeva se i korištenje obnovnjivih izvora energije, upotrebom toplinske pumpe (koja koristi temperaturu npr. zemlje za grijanje kuće zimi, odnosno hlađenje ljeti), fotonaponskih ćelija (za proizvodnju električne energije) ili pak solarnih kolektora (za pripremu tople vode). Dakle, čini se da smo se u zgradarstvu zaista ozbiljno počeli baviti smanjenjem emisije CO2, no glavni izvori energije tek trebaju postati oni kojih zapravo i ima najviše i koji su nam svakodnevno besplatno na raspolaganju - Sunce, vjetar, geotermalni izvori, energija valova, biomase...

  Aktivna kuća
  Kao razvoj prethodne ideje, koncept aktivne kuće u fokusu, osim energije, ima prije svega zdravlje i dobar osjećaj korisnika samog objekta. To je osnovna ideja vodilja kod razmišljanja o "zdravoj kući". Klima unutarnjeg prostora, naročito u segmentu dnevne svjetlosti i prirodne ventilacije, vjerojatno je najvažnija tema o kojoj bi se trebalo voditi računa prilikom projektiranja. Kao i kod pasivne kuće, aktivna kuća treba biti pravilno orijentirana, a glavnina staklenih površina trebala bi biti orijentirana prema jugu, te jugoistoku i jugozapadu. Na taj se način tijekom zime upija maksimalna količina Sunčeve energije, dok se tijekom ljeta kuća brani od pregrijavanja odgovarajućom upotrebom vanjskih sjenila. Ukoliko npr. vanjske rolete ljeti spustimo tijekom dana (dok većina nas nije kod kuće) kako bi onemogućili ulazak topline sunca u unutarnji prostor, a zimi učinimo upravo obrnuto tj. podignemo vanjske rolete kako bi toplina sunca mogla zagrijavati naše domove – na godišnjoj razini možemo uštedjeti i do 30% novca kojeg bismo inače odvojili za grijanje ili hlađenje prostora! Promišljeno pozicioniranje staklenih površina omogućit će ravnomjernu osvjetljenost prostora dnevnim svjetlom, što je jedan od osnovnih preduvjeta ljudskog zdravlja. Bez obzira kakvu kuću gradili, ovu činjenicu ne bismo smjeli zaboraviti. Mi ljudi, dizajnirani smo za život vani, a obzirom da danas nažalost većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima, moramo si na neki način osigurati maksimalnu kakvoću unutarnje klime. Pa da pokušamo rezimirati... Prema nekim istraživanjima današnji, "suvremeni", čovjek provede i do 90% svoga vremena u zatvorenom prostoru. Ako je tome zaista tako, onda barem pokušajmo graditi na način da nam taj unutarnji prostor bude što ugodniji ili, bolje rečeno, po kvaliteti što približniji vanjskom prostoru - s puno svježeg zraka i prirodne svjetlosti! Po osnovnoj ideji o uštedi energije, pasivna je kuća odličan korak. No, konačni bi cilj trebala biti kuća koja daje više nego što uzima tj. proizvodi više energije, nego što joj je potrebno. Naravno, sve to uz glavni fokus na čovjeka kao korisnika osmišljenog prostora!
  www.biosvijest.hr

  2
  2
  3
  Pročitano 1594 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive