Zakon o građanskoj energiji
  Utorak, 24 Veljača 2015 23:23

  Zakon o građanskoj energiji

  Saborski zastupnik i potpredsjednik Narodne stranke - Reformisti Petar Baranović predstavio je Prijedlog Zakona o građanskoj energiji iz sunčanih energana, koji bi omogućio građanima uključivanje u proizvodnju električne energije za osobne potrebe. "Ovaj zakon građanima daje mogućnost da se uključe u proizvodnju električne energije, i to na način da mogu proizvoditi za osobne potrebe onu snagu električne energije kolika je ugovorena snaga priključka njihovog domaćinstva, odnosno njih kao potrošača na električnu mrežu", naglasio je Baranović. Ovim zakonom određuju se mjere kojima se promovira energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u cilju ostvarivanja ciljeva od 20 % do 2020. godine kroz implementaciju Strategije RH u dijelu u kojem se propisuje da će do 2020. godine po glavi stanovnika biti 0,225 m2 za pripremu tople vode te fotonaponskih panela koji u zajedničkim sustavima koriste energiju Sunca. Petar Baranović istaknuo je kako bi se ovim zakonom prvi put u Hrvatskoj pojavila kategorija potrošač proizvođač, a ekonomske analize već sada pokazuju višestruku isplativost takvog ulaganja za građane u predviđenom razdoblju eksploatacije od minimalno 20 godina. Osim socijalnih učinaka na građane i njihove obitelji, zakon pridonosi i zapošljavanju jer bi se prema procjenama u sljedećih nekoliko godina moglo u području proizvodnje opreme, montiranja i održavanja zaposliti oko 1500 radnika. (E.S.)
  www.glas-slavonije.hr

   
  'Naziv ovog zakona možda je čudan, ali je od velike koristi za hrvatske građane'
  Reformist Petar Baranović predstavio je u petak novinarima prijedlog Zakona o građanskoj energiji iz sunčanih energana, koji bi omogućio građanima uključivanje u proizvodnju električne energije za osobne potrebe, pozivajući sve političke opcije u Saboru da se pridruže reformistima kao supredlagači tog zakona. "Ovaj zakon hrvatskim građanima daje mogućnost da se uključe u proizvodnju električne energije i to na taj način da mogu proizvoditi za osobne potrebe onu snagu električne energije kolika je ugovorena snaga priključka njihovog domaćinstva, odnosno njih kao potrošača na električnu mrežu", rekao je Baranović na konferenciji za novinare u Saboru. Istaknuo je kako bi se ovim zakonom po prvi put u Hrvatskoj pojavila kategorija potrošač-proizvođač. Sve ekonomske analize već sada, tvrdi, pokazuju višestruku isplativost takvog ulaganja za građane u predviđenom razdoblju eksploatacije od minimalno 20 godina. Zakon je, ističe, u cijelosti usklađen s nacionalnom i europskom legislativom. "Osim samih socijalnih učinaka na građane i njihove obitelji, zakon doprinosi i zapošljavanju", tvrdi Baranović. Dodaje kako bi se, prema grubim procjenama, u narednih nekoliko godina moglo u području proizvodnje opreme, montiranja i održavanja zaposliti oko 1.500 radnika. Ciljevi koje ovaj zakon pruža na korist su svim hrvatskim građanima te pozivamo sve političke opcije da postignu konsenzus i da se priključe kao supredlagatelji ovog zakonskog prijedloga u Hrvatskom saboru, poručuju reformisti. "Naziv zakona možda je čudan, ali suština mu je primjenjiva i od velike je koristi za hrvatske građane te za ostvarenje ciljeva koje si je Hrvatska zadala u okviru akcijskog plana koji je 2013. donijela vlada", pojasnio je Baranović. Hrvatska je, podsjeća, prihvatila obvezu prema Europskoj komisiji da do 2020. ostvari planirani udio proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Ovaj zakon svojim sadržajem dodatno i potpuno osigurava realizaciju zadanih ciljeva iz Strategije, ustvrdio je. (Hina)

   

  Evo kako su opljačkali građane za 100 milijuna eura!
  Iako su na ime naknade za obnovljive izvore energije, koju svaki potrošač plaća u okviru svog mjesečnog računa za struju, građani od 2007. do 2013. državi uplatili 100 milijuna eura, krajem 2013. donesena je odluka da se ta naknada poveća čak sedam puta. Petnaestak mjeseci kasnije može se zaključiti da ni takvo poskupljenje nije riješilo probleme i afere s otkupom struje koja se proizvodi uz pomoć sunca i vjetra. Država je, naime, kroz postupanje nadležne agencije imena Hrvatski operater tržišta električne energije (HROTE) zauzela stajalište da neće otkupljivati svu struju proizvedenu iz obnovljivih izbora energije, već će otkup ograničiti na kvote koje određuje i kojim upravlja HROTE. Dio investitora u solarne i vjetroelektrane požalio se Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji na postupke HROTE-a u utvrđivanju kvota i njihovom raspolaganju, optužujući operatera za netransparentnost i odugovlačenje u rješavanju zahtjeva za otkup struje. "Slobodnoj" su, tako, poznati primjeri tvrtki koje dvije godine čekaju na rješenje o otkupu električne energije nakon što su izgradile elektrane i priključile se na mrežu. Poznati su nam i primjeri tvrtki koje su prijavile preko 200 elektrana za sustav otkupa električne energije, da bi zatim te tvrtke pola godine bezuspješno čekale na odgovor HROTE-a makar za jednu od prijavljenih elektrana!? Trenutno više od 200 solarnih elektrana čeka odgovor HROTE-a mogu li računati na otkup struje od države. Postupajući po pritužbama ogorčenih ulagača, HERA je nedavno izvršila inspekciju u HROTE-u i utvrdila utemeljenost prigovora.

  Utvrđene nepravilnosti, ali...
  – Postupke pokrenute povodom zahtjeva za sklapanjem ugovora o otkupu podnesenih tijekom 2013., HROTE je provodio ne primjenjujući pravila postupanja i rješavanja propisana Zakonom o općem upravnom postupku – stoji u nalazu HERE o provedenoj inspekciji u HROTE-u. Tu se operater poziva na transparentnije upravljanje novcem za otkup struje iz OIE i to je uglavnom sve što država čini po tom pitanju. No, u žižu interesa pitanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije pokušavaju vratiti Čačićevi Reformisti, svojim prijedlogom da se kućanstvima omogući proizvodnja električne energije iz sunca bez ograničavajućih kvota. Kako nam je potvrdio saborski zastupnik Petar Baranović, jedan od motiva za inicijativu Reformista upravo je kaos pri otkupu struje iz komercijalnih elektrana. – Očito je došlo do zastoja u razvijanju komercijalnih elektrana na energiju sunca. Ako bi prošao naš prijedlog, taj zastoj bi se odblokirao, proizvodnja iz OIE dobila bi novu snagu, razvilo bi se poduzetništvo i novac koji sada stoji u bankama stavio u investicije – optimističan je Baranović. Po sadašnjem zakonodavstvu kućanstva ne mogu instalirati nekomercijalnu solarnu elektranu, jer ne mogu ući u podjelu kvota koje određuje HROTE. – Mi smo u pripadajućem prijedlogu Zakona o građanskoj energiji iz sunčanih energana detaljno razradili kako bi se takve energane razvijale bez ograničavanja kvotama koje sada imamo za obnovljive izvore energije – navodi saborski zastupnik Reformista. Svjedočimo, najblaže rečeno, prilično čudnoj situaciji sa ulaganjima u obnovljive izvore energije. Postoji preuzeta obveza države o dostizanju 14 posto godišnje potrošnje energije iz OIE do 2020., a trenutno smo na svega četiri posto. Postoji i prikupljeni novac iz naknade za OIE koja je trenutno 3,5 lipe po potrošenom kilovatsatu, i poduzetničke ideje, i tržište, i ekološka korist. No, sve to očito nije dovoljno da se tržište razvije i osigura jeftinija i čišća energija za kućanstva i industriju. (Slobodna Dalmacija)
  www.mega-media.hr

  Pročitano 1470 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive