Cesarca Đakovo 2014

  MLACO 220X120Višestambena zgrada Cesarca, Đakovo 2014. Predmet projekta je izrada tehničkog rješenja grijanja i hlađenja stanova koji se izgrađuju na zadnjoj etaži postojeće višestambene zgrade. Na zgradi se istovremeno provodi i energetska obnova.
   

  Na osnovi maksimalnog protoka plina izabrano je plinsko brojilo s dijafragmom za stambene primjene i mjerenje prirodnog plina ACTARIS. Plinomjer ima grešku mjerenja majnu od ± 1 % te maksimalni pad tlaka od 0,6 mbar. Mjerenje se vrši pomoću rotirajuće plastične dijafragme. Plinomjer mora biti umjeren i plombiran te mora imati temperaturnu kompenzaciju mjerenja protoka plina.

  Traženi režim rada zadovoljava regulator tlaka tip Actaris SERus 25, ZRS 25 ED koji je tvornički podešen na izlazni tlak 20-23 mbar, a regulator je konstruiran za:
  -primjenu u niskotlačnim instalacijama
  -ima karakteristični aksijalni način upravljanja izlaznim tlakom
  -nije ga potrebno održavati
  -pokretan je oprugom te ima vatrozaštitu
  -opremljen je sigurnosnom dijafragmom i zaštitom od gubitka tlaka
  -izlazni tlak je tvornički namješten
  -ulazni tlak je 100-200 mbar
  -izlazni tlak je 20-33 mbar
  -može se koristiti za plinska brojila od G2,5 do G16

  Centralni uređaj za pripremu ogrjevne vode radi u režimu 75/60oC, a prema proračunima gubitaka i odabiru ogrjevnih tijela odabran je slijedeći uređaj za zagrijavanje. Dan je samo primjer plinskog bojlera te se može ugraditi bilo koji atestirani bojler iste snage te sličnih karakteristika:

  VAILLANT ecoTEC plus VUW 236-5-H
  Turbo kondenzacijski kombi uređaj
  Qg = 6,7-19 kW za 80/60°C
  Qw = 23 kW
  modulacija snage 30-100%
  zemni plin : pt=20mbar, V=2,5m3/h
  UNP : pt=30mbar, V=1,82kg/h
  dxšxv = 34x44x72 cm; masa = 35 kg
  napon : 230V/50Hz, 140W, IPX4D

  Daljinsko upravljanje calorMATIC 450
  * osjetnik tem. na sjevernom zidu, žično
  * modulacija temperature polaznog voda
  * priprema sanitarne vode
  * vremensko upravljanje
  * regulator 450 u dnevnom boravku, bežično

  Aparat ima atmosfersku komoru za izgaranje i pomoću dimovoda plinovi se odvode izvan prostorije građevine odnosno u atmosferu. Ulaz svježeg zraka za izgaranje dovodi se kroz odgovarajući zrakovod te rešetke. Aparat je potrebno montirati prema uputama koje uz svaki aparat daje proizvođač. Aparat je kompaktna izvedba uređaja koji sadrži atmosferski plamenik, priključni ormarić, cirkulacionu pumpu i ostale uređaje potrebne za siguran rad. Aparat se spaja na instalaciju izmjenične struje 220V/50Hz, vodovod i na instalaciju zemnog plina.

  Kao ogrjevna tijela u pojedinim prostorijama odabrani su čelični kompaktni ventilski radijatori kao proizvod VOGEL&NOOT 33VK, 22VK ili 11VK ili slični odgovarajući. U sanitarijama i kupaonicama je prema potrebi odabran odgovarajući ukrasni zidni cijevni radijator. Na postojeći termostatski ventil koji se nalazi u radijatoru potrebno je ugraditi termostatske glave kao DANFOSS. Radijatori su osim toga opremljeni slavinom za punjenje i pražnjenje, odzračnim pipcem i prigušnicom. Radijatori na sebi imaju termostatske ventile sa termostatskim glavama za regulaciju temperature po prostorima. U glavnoj prostoriji građevine postavlja se programabilni regulator kojim se upravlja radom plinskog bojlera.

  Cijevi se izoliraju izolacijom čiji su tip i debljina naznačeni na crtežima (specifikacija materijala). Potrebno je izvesti kompenzacijske lire, postaviti aksijalne kompenzatore, klizne i čvrste točke prema crtežima i pravilima struke. Odzračivanje cijevne mreže i kompletnog sustava ostvaruje se preko odzračnih pipaca montiranih na uređajima, automatskih odzračnih lončića i ručnim odzračnim loncima na najvišim dijelovima instalacije. Distribucijski cjevovodi se dimenzioniraju prema maksimalnom padu tlaka od 120 Pa te su dimenzionirani za radni režim 75/60°C odnosno protok vode kod promjene temperature od 15°C. Prema slijedećoj tablici je izvšeno dimenzioniranje cjevovoda.

  RASHLADNA SPLIT JEDINICA
  Prostor se hladi preko klima jedinice koja u sebi ima integriranu invertersku regulaciju električne snage uređaja. Inverterske jedinice imaju veći učin od klasičnih zračnih dizalica. Odabrane su jedinice kompaktne izvedbe sa svom potrebnom sigurnosnom opremom, dizalica topline koristi R407 za rad. Regulacija hlađenja ostvaruje se uz pomoć termostata u jedinici i preko daljinskog upravljača koji upravljaju radom split jedinice (ventilator i on-off ventil). Tlačna proba 25 bar i vakuumska proba instalacije rashladnih split jedinica.

  Vaillant climaVAIR plus V7-025 NW
  - mono split jedinica
  - modul za svježi zrak
  - energetski razred A
  - inverterski uređaj
  - snaga hlađenja 0,95-3,10kW za EER 3,4
  - snaga grijanja 1,00-3,80 kW za COP 4,03
  - 230V / 50Hz- cjevovod
  - cjevovod: plin 3/8, kapljevina 1/4

  ODSISNA VENTILACIJA
  Ovim sustavom ventilacije vrši se odsisavanje zraka iz prostorija bez prozora ili prostorija s povećanim oslobađenjem vlage. Ventilatori su opremljeni nepovratnim klapnama koje onemogućuju povratni tok zraka ili nekontrolirano strujanje u prostoriju tijekom zimskog perioda. Regulacija rada ventilatora se vrši pomoću tiristorske kontrole, povezivanja s rasvjetom te termičke zaštite elektromotora tijekom rada.

   

  Strojarski projekt
  Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

  Elektrotehnički projekt
  Darko Angebrandt, dipl.ing.el.

  Arhitektonski projekt
  Robert Raff, dipl.ing.arh. 

  HD CESARCA MLACO 1

  HD CESARCA MLACO 2

  HD CESARCA MLACO 3

  HD CESARCA MLACO 4

  HD CESARCA MLACO 5

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive