Prva zelena fasada, Sarajevo
  Nedjelja, 18 Veljača 2018 14:00

  Prva zelena fasada, Sarajevo

  Sarajevo je dobilo prvu zelenu fasadu na uglu ulica Titova i Alije Isakovića u Sarajevu postavljena je prva biljna fasada, a riječ je o ideji vijećnika općine Centar Denisa Challengera. Kompletan projekat je vodila NVO "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijem "Atelier 01". Namjera ove inicijative, odnosno biljne fasade jeste doprinos kvaliteti zraka pogotovo u zimskom periodu, a prema istraživanjima ovakve fasade pokazale su se kao izuzetno korisne u urbanim sredinama. Postavljanjem olimpijske maskote poznatog Vučka, postat će i vizuelna atrakcija. Riječ je o važnom projektu, ali sama konstrukcija i njegovo izvođenje nije nimalo jednostavno, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da ništa slično do sada nije urađeno u BiH, ali i u regionu. Iz Općine Centar su naveli kako će nastaviti s podržavanjem važnih projekata za građane, te da će uvijek biti opredijeljeni za nove i kreativne ideje. Sljedeće godine planiraju postaviti dodatne biljne fasade i na taj način smanjiti zagađenje zraka u Sarajevu.
  www.klix.ba

   

  HD ZELENA SARAJEVO 750 1


  Sarajevo dobilo prvu "zelenu fasadu"
  Na uglu ulica Titova i Alije Isakovića u Sarajevu postavljena prva "zelena fasada". Riječ je o ideji vijećnika općine Centar Denisa Challengera. Kompletan projekat je vodila NVO "Opus" u saradnji sa arhitektonskim studijem "Atelier 01". Ovaj pilot projekat pod nazivom 'Pluća grada', zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) iz Bosne i Hercegovine. Općina je za ovaj projekat iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojila iznos od 70.000 KM. Ovo je prvi projekat postavljanja eko fasade odnosno "zelenog zida“ sa kasetnom konstrukcijom u BiH. Na njoj se nalazi Vučko kao maskota XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu i jednom od simbola ovog grada. Jedan od ciljeva ovog projekta jeste pročišćavanje zagađenog zraka, čak i do 80 posto a sve zahvaljujući biljkama iz "zelene fasade".
  www.akta.ba

   

  HD ZELENA SARAJEVO 750 2

   

  Početkom septembra biće postavljena prva “zelena fasada” u Centru
  U ponedjeljak 21. augusta 2017. godine u Općini Centar je upriličeno potpisivanje sporazuma o postavljanju „zelene fasade“ na jedan od stambenih objekata u užem centru grada, tačnije na uglu ulica Maršala Tita i Alije Isakovića. Radi se o pilot projektu pod nazivom „Pluća grada“, koji će zajedničkim sredstvima finansirati Općina Centar i UNDP, dok će za realizaciju projekta biti zaduženo Udruženje za razvoj i mikroprojekte „Opus“ u saradnji sa Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar. Na osnovu potpisanog dokumenta iz budžeta Općine će biti izdvojeno 70.000 KM. U ime Općine Centar sporazum je potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je naglasio da će ovaj projekat biti veoma koristan našim građanima i da stoga Općina Centar ima namjeru nastaviti saradnju sa UNDP kao njihov dugoročni partner. –Nije slučajno što je ovakav projekat započeo baš u općini Centar, koja želi da za naše sugrađane ozeleni što više površina. Ukoliko ovaj projekat bude pozitivno ocijenjen od građana, planiramo povećati sredstva u općinskom budžetu naredne godine za ovu namjenu i realizovati još ovako dobrih projekata, objasnio je Ajnadžić. U ime NVO „Opus“ sporazum je potpisao direktor Emir Skejović koji je kazao da je Općina Centar izabrana jer je imala razumijevanja za ovaj projekat. –Ovo je prvi projekat postavljanja eko fasade odnosno „zelenog zida“ sa kasetnom konstrukcijom u BiH. Vučko kao maskota XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu i simbol ovog grada će biti postavljen na sredini fasade. Postavit ćemo bilje koje ne privlači insekte, te koje iz zraka uzima karbon dioksid i ispušta kiseonik. U samoj ulici može se pročistiti oko 80 posto zagađenog zraka. Radove će izvoditi naša domaća firma koja ima iskustva u realizaciji ovakvih projekata i planirano je da se radovi na postavljanju „zelene fasade“ završe do 5. septembra ove godine, istakao je Skejović. Današnjem potpisivanju sporazuma su također prisustvovali Jasna Beba, sekretar Općine, Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije, te predstavnici Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, kao i vijećnik Denis Challenger.
  energis.ba

   

  HD ZELENA SARAJEVO 750 3

   

  Vučko i biljke: Započeta gradnja prve "zelene fasade" u Sarajevu
  Udruženje za razvoj i mikroprojekte Opus u saradnji sa arhitektonskim studiom Atelier 01 Concept Store su krajem prošle sedmice započeli sa realizacijom projekta postavljanja "zelene fasade" na jedan od stambenih objekata u užem centru grada, tačnije na uglu ulica Maršala Tita i Alije Isakovića. Ovaj pilot projekat pod nazivom "Pluća grada", zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) iz Bosne i Hercegovine. Općina je za ovaj projekat iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojila iznos od 70.000 KM. Očekuje se da će sav posao biti završen do kraja ove sedmice. Ovo je prvi projekat postavljanja eko fasade odnosno "zelenog zida" sa kasetnom konstrukcijom u BiH. Vučko kao maskota XIV Zimskih olimpijskih igara održanih u Sarajevu i simbol ovog grada će biti postavljen na sredini fasade. Kako je planirano bit će postavljeno bilje koje ne privlači insekte, koje iz zraka uzima karbon dioksid i ispušta kiseonik. Prema proračunima u ovoj ulici će biti pročišćeno oko 80 posto zagađenog zraka, zahvaljujući biljkama iz zelene fasade. Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je ranije najavio, ukoliko ovaj projekat bude pozitivno ocijenjen od građana, da će Općina Centar u saradnji sa UNDP nastaviti realizaciju projekata koji imaju za cilj povećanje broja zelenih površina u Centru.
  www.klix.ba

   

  HD ZELENA SARAJEVO 750 4

  Pročitano 531 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive