Elektronska kuća
  Nedjelja, 19 Lipanj 2011 13:05

  Elektronska kuća

  Predstavljena je prva E-kuća u kojoj sav posao obavljaju inteligentni uređaji za domaćinstvo. Vlasniku tek preostaje da putem mobitela ili interneta nadgleda sve te moćne i pametne uređaje. Kako bi bilo da uz pomoć mobitela obavite svakodnevne radnje poput spuštanja roleta na prozoru? Moguće je na sustav povezati i uključivanje perilice za rublje, grijanja i rasvjete te da pritom sve to obavite u vrijeme kad je električna energija najjeftinija? Ne, to nije još jedna utopijska misao. To je sigurna budućnost, tj. bliska stvarnost koju nam je na nedavnom međunarodnom sajmu elektronike IFA 2010. u Berlinu predstavilo Centralno njemačko udruženje za elektroniku i informacijske tehnologije (ZVEH). 

  Elektronika i inteligencija 
  U Berlinu su se mogla vidjeti svakojaka tehnološka čuda budućnosti, ali prva elektronska kuća u kojoj sav posao obavljaju inteligentni uređaji za domaćinstvo, a vlasnik ima ulogu nadgledatelja svih tih poslova putem mobitela ili interneta, bila je zvijezda sajma. E-kuća je kombinacija energije, učinkovitosti, elektrotehnike i inteligencije. Umreženo življenje nije budućnost, nego sadašnjost. Drugim riječima, to je sadašnjost koja već danas može biti stavljena u funkciju - poručila je Petra Schmieder iz ZVEH-a te dodala da su ona i njezin tim E-kuću zamislili kao moderni objekt od 100 četvornih metara i sedam soba. Kako bi ušli u E-kuću, prije svega morate za to biti ovlašteni, a tko je ovlašten, kuća raspoznaje na osnovi senzora za otisak prstiju. Ako, pak, želite znati tko vam se mota oko kuće dok ste na poslovnom putu ili godišnjem odmoru, nema problema. Zahvaljujući kamerama kojima je kuća opremljena, u svakom trenutku možete vidjeti tko stoji ispred ulaznih vrata, a ako želite, možete čak i popričati s tom osobom te joj otvoriti joj vrata. Vlasnik kuće koji se nalazi miljama daleko od nje, može kada god želi preko web kamere baciti pogled na svoj dom, pa čak i isključiti svjetlo u njemu ako je slučajno na to zaboravio tijekom odlaska - rekla je Petra Schmieder. 

  Riješiti se kućnih strahova 
  E-kuća je opremljena najmodernijom tehnologijom, od trodimenzionalnih televizora u dnevnom boravku pa sve do brojnih ekrana na zidovima, preko kojih dodirom možete dobiti pregled što se trenutačno događa u svim prostorijama te se tako riješiti čestih “kućnih” strahova i provjeriti je li u kuhinji upaljen štednjak ili, pak, je li perilica za rublje završila svoj program. No, to nije sve što ta kuća nudi. Naime, inovativna smart-grid tehnologija omogućava veliku uštedu električne energije tako da svi uređaji putem interneta doznaju kada je najpovoljnija tarifa električne energije te se prema tim informacijama uključuju i isključuju. Sjajno, zar ne?
  www.jutarnji.hr
  Pročitano 1438 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive