Lomonosov nuklearna elektrana
  Nedjelja, 28 Srpanj 2013 11:19

  Lomonosov nuklearna elektrana

  Dok se veliki dio svijeta zalaže za ukidanje nuklearnih elektrana, Rusi grade nuklearke koje će plutati na vodi, te ih namjeravaju izvoziti. Tema koja već neko vrijeme povezuje energetiku, politiku i ekologiju, zasigurno je pitanje nuklearnih elektrana. Dok se jedni zalažu za njihovo ukidanje i potpuno napuštanje sustava dobivanja energije tim putem, drugi tvrde kako su svjetske potrebe za energijom toliko velike da od nuklearki još dugo vremena neće biti bolje, sigurnije i za okoliš manje škodljive alternative. I jedni i drugi će vam rado predočavati grafikone, simulacije, statistike, predviđanja i načine rješavanja svjetske gladi za energijom, tako da često više ne znate što biste mislili. Stoga ovu vijest ne želimo začiniti svojim osobnim stavovima o nuklearnoj energiji, već ćemo vam je prenijeti isključivo u obliku čiste informacije. Što god mislili u nuklearkama, nesrećama u Černobilju i Fukushimi, činjenica je da se svi osjećamo jadni i bijedni kada nam se u kući pogase sve žarulje. Dakle, u tijeku je gradnja prve u nizu od najmanje 7 plutajućih nuklearnih elektrana koje će Rusija izgraditi za vlastite i potrebe inozemnih naručitelja. Ta prva plutajuća nuklearka radi se u brodogradilištu u Sankt Petersburgu a biti će puštena u rad 2014. godine u blizini ruskog poluotoka Kamčatka. Projekt vodi kompanija Rosenergoatom (Rosatom), čiji glasnogovornik Sergej Zavjalov kaže kako troškovi izgradnje iznose oko 11 milijardi rubalja, odnosno 400 milijuna dolara, a izgradnja mora biti dovršena najkasnije u roku od 4 godine. Dekan Odjela za upravljanje i visokotehnološku ekonomiju Ruskog nacionalnog univerziteta za nuklearna istraživanja, Aleksandar Putilov, izjavio je danas kako će postrojenje biti sagrađeno na vrijeme, testirano i pušteno u rad u zadanom roku, a nakon toga se očekuju narudžbe iz više zemalja širom svijeta, koje su već pokazale veliki interes. Ruska plutajuća elektrana će imati snagu od 70 megavata, bit će postavljena na teglenicu uz neposrednu blizinu obale, a struja će se distribuirati visokoenergetskim kablovima ka unutrašnjosti Rusije. U slučaju potrebe, elektrana može proizvoditi toplotnu energiju, kao i desalinizirati morsku vodu za potrebe hlađenja nuklearnih reaktora. Nismo sigurni koliko je pametno graditi nuklearke koje plutaju na vodi, pogotovo nakon potresa u Japanu, odnosno tsunamija koji je pogodio i oštetio elektranu koja se nalazila na obali, no ruski stručnjaci drže kako se takva postrojenja mogu postavljati u more na područjima koja su "gotovo 100% sigurna od takvih katastrofa". Vjerojatno nitko ne bi bio sretniji od nas da koristimo isključivo izvore obnovljive i zdrave energije, no kada se postavi pitanje želimo li navečer sjediti u mraku, onda smo spremni na brojne kompromise.
  vidi.hr

  Prva plutajuća nuklearka operativna do 2016. godine
  Rosatom-ov projekt prve svjetske plutajuće nuklearne elektrane, Akademik Lomonosov, trebao bi biti dovršen do 2016. godine. Ova 70 MW elektrana osmišljena je za opskrbu velikih industrijskih projekata, lučkih gradova i offshore plinskih i naftnih platformi te je privukla veliki interes zemalja poput Kine, Indonezije, Malezije, Alžira, Namibije, Zelenorstke republike i Argenitne, navodi se u Rosatomovom izvješću. Prva plutajuća nuklearka biti će smještena u gradu Vilyuchinsk na Dalekom istoku Rusije. Nakon puštanja u rad trebala bi proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 200 tisuća stanovnika uz smanjenje potrošnje ugljena za 200 tisuća tona i mazuta za 100 tisuća tona. Temelji projekta postavljeni su u travnju 2007. godine dok je izgradnja plutajućeg objekta započela u tvornici podmornica u Severodvinsku. Jednom dovršena, elektrana će biti postavljena na 140 metara dugom, 30 metara širokom i 10 metara visokom plutajućem objektu koji će biti opremljen sa dva 35 MW KLT-40C nuklearna rektora.
  Nacionalni energetski tjednik 8
  Pročitano 2308 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive