Zelena Tirana 2030
Subota, 17 Lipanj 2017 13:38

Zelena Tirana 2030

Tirana 2030: Prijestolnica Albanije transformisati će se u zelenu oazu. Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kreiranjem dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste. Talijanski arhitekt Armando Brasini je još 1925. godine dao smjernice za transformaciju Tirane u modernu prijestolnicu. Skoro sto godina kasnije, još jedan Talijan daje novu viziju glavnog grada Albanije. Generalni plan arhitekta Stefana Boerija pod nazivom Tirana 2030 (TR030) definira novu eru prijestolnice kao grada kontroliranog razvoja, napredne infrastrukture, zelenih koridora, a sve to uz zaštitu arhitektonskog naslijeđa. Šuma s dva miliona stabala okružiti će Tiranu diktirajući razvoj grada samo oko centralnih povijesnih lokacija. TR030 predviđa velike investicije na polju infrastrukture i javnih servisa. Nova željeznica s brzim vlakovima ne samo da će spojiti centar grada s aerodromom i terminalom na moru, već treba i da dovede do smanjenja gužvi na prometnicama uz forsiranje javnog prijevoza s električnim i hibridnim vozilima. Plan predviđa i izgradnju 20 novih škola i to tako da one imaju funkciju čvorišta kvartova u kojem su locirane, dok će s druge strane novi urbani trgovi i džepovi oko povijesnog Bulevara Dsshmorst e Kombit biti čvorišta kulturnih aktivnosti. Veoma važan aspekt plana TR030 jest maksimalno korištenje prirodnog okruženja kako bi grad prodisao. Kako bi se spriječilo urbanističko širenje grada na račun zelenila, šuma s dva miliona stabala će okružiti Tiranu diktirajući razvoj grada samo oko centralnih povijesnih lokacija. Plan predviđa da se zelenilo u centru grada utrostruči kroz kreiranje dva zelena prstena koja su pogodna za šetače i bicikliste, a također se predviđa izgradnja zelene oaze oko jezera Farka, koje je u predgrađu Tirane. Rijeke koje teku kroz grad postati će „plavi koridori regeneracije i bioraznolikosti“. Zeleni koridor duž doline Elbasan-Krrabe obezbjediti će proizvodnju, skladištenje i distribuciju obnovljive energije koja će napajati grad. Generalni plan policentričnog i kaleidoskopskog metropolisa kreiran je tako da grad i priroda budu u savršenom balansu.– kaže arhitekta Stefano Boeri za ArchDaily. Projekt Stefana Boerija pobijedio je međunarodnom antječaju 2015. godine koji je organizirala Vlada Albanije, odobren je od strane gradskog vijeća, a sada čeka i usvajanje u parlamentu.
www.gradnja.rs

 

HD TIRANA TR030 750 1

HD TIRANA TR030 750 2

HD TIRANA TR030 750 3

HD TIRANA TR030 750 4

Pročitano 116 puta

Energetski Projekti

hrastovic energetski projekti banner

Energetski Video

hrastovic energetski video banner

Energetski Članci

hrastovic energetski clanci banner

Random video

Udruga SOLAR

Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

Opširnije

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Kralja Tomislava 82
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
Fax: 031-815-006
Mobitel:099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive