Issa Grotto Hill House, Otok Vis
  Subota, 21 Siječanj 2017 22:42

  Issa Grotto Hill House, Otok Vis

  Samoodrživa kuća na Visu nagrađena je kao najbolja na svijetu. Kuća Issa Grotto Hill House na otoku Visu, zagrebačkog PROARH studija, najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekt na svijetu u kategoriji „House – Future Projects“. Samoodrživa kuće arhitekta Davora Matekovića je među 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru. Ideja arhitekta je bila da se kuća što bolje uklopi u mediteransku okolinu i brežuljke otoka Visa a vodio se i nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, piše Lokal. Na parceli od oko 7.000 kvadrata arhitekt Davor Mateković osmislio je kuću površine od oko 200 kvadrata sa svih strana omeđenu zidovima od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicionalno označava granicu poljoprivrednih površina. Osim u vizalnom smislu, kuća se i funkcionalno uklopila u okolinu kao potpuno energetski nezavisna. Na osunčanom otoku i parceli okrenutoj na jug, solarni paneli odabrani su kao logičan izbor izvora toplinske i električne energije. Za pitku vodu, navodnjavanje i bazen koristiti će se kišnica. Uz kuću je i maslinik koji će uz ostale blagodeti poslužiti i za pasivno hlađenje kuće. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji zrak koji se podpritiskom penje do kuće i tako je rashlađuje. Kuća još nije izvedena a predpostavlja se da će nakon ove nagrade klijent dobiti dodatni vjetar u leđa da realizuje ovaj projekt.
  www.gradnja.rs

   

  Viška samoodrživa kuća nagrađena kao najbolja na svijetu

  Skrivena i u okoliš otoka Visa uklopljena energetski učinkovita kuća zagrebačkog PROARH studija najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekt na svijetu u kategoriji "House – Future Projects". Issa Grotto Hill House arhitekta Davora Matekovića je među 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru. Svjetski festival arhitekture, koji se ove godine održao osmi put, godišnje je slavlje inovativnosti i kreativnosti u arhitekturi i za arhitekte cijelog svijeta najvažniji godišnji događaj. Natječu se za prestižne nagrade u različitim tematskim kategorijama, od obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada do sportskih objekata i onih namijenjenih kulturi, zdravstvu ili obrazovanju, za već izgrađene građevine i još neizvedene projekte. Issa Grotto Hill House, koju je arhitekt Davor Mateković iz zagrebačkog studija PROARH projektirao za privatnog klijenta, u Singapuru je proglašena za najbolju kuću na svijetu koja tek treba biti izgrađena. Matekovićeva ideja bila je uklopiti kuću u mediteranski okoliš i brežuljke otoka Visa. Na parceli od oko 7000 kvadrata zamislio je kuću površine dvjestotinjak kvadrata sa svih strana omeđenu suhozidom, zidom od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicijski označava granicu terasastih poljoprivrednih površina u priobalju i na otocima. Vodio se nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, a dizajn kuće proizašao je iz primarnih životnih potreba – spavanja, jedenja, druženja i rada. Osim vizualno, kuća se i funkcionalno uklopila u okoliš kao potpuno energetski autonomna, a na sunčanom otoku i parceli okrenutoj na jug solarni paneli korišteni su kao logičan izbor izvora toplinske i električne energije. Za pitku vodu, navodnjavanje, bazen i solarnu tekućinu koristit će se kišnica, a s idejom integracije kuće u okoliš i očuvanja postojeće vegetacije uz kuću je i maslinik koji će uz ostale blagodati poslužiti i za pasivno hlađenje. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji zrak koji se podtlakom penje do kuće te ju rashlađuje.
  www.lokal.hr


  Viška samoodrživa kuća nagrađena kao najbolja na svijetu

  Nagrada je u kategoriji House-future project, jednoj od 30 kategorija, a ukupno je sudjelovalo preko 350 arhitekata iz cijelog svijeta. Skrivena i u okoliš otoka Visa uklopljena energetski učinkovita kuća zagrebačkog PROARH studija najbolji je ovogodišnji arhitektonski projekt na svijetu u kategoriji "House – Future Projects". Issa Grotto Hill House arhitekta Davora Matekovića je među 27 pobjednika World Architecture Festivala, najvećeg i najprestižnijeg festivala arhitekture, koji se ove godine održao u Singapuru. Nagrada je u kategoriji House-future project, jednoj od 30 kategorija, a ukupno je sudjelovalo preko 350 arhitekata iz cijelog svijeta. Nagrada na WAF-u, Svjetskom festivalu arhitekture, zasigurno je jedna od najznačajnijih koje smo primili, pogotovo kad se natječete sa svjetskim imenima poput HERZOG DE MEURON, SPARK, BIG ,FOSTER&PARTNERS, OMA, ZAHA HADID GRIMSHAW, VINOLY... Na projektu radimo zadnjih godinu dana, a realizacija se očekuje tokom slijedeće godine, rekli su za Poslovni dnevnik iz PROARH studija. Issa Grotto Hill House, koju je arhitekt Davor Mateković iz zagrebačkog studija PROARH projektirao za privatnog klijenta, u Singapuru je proglašena za najbolju kuću na svijetu koja tek treba biti izgrađena. Kako piše Lokal.hr, Matekovićeva ideja bila je uklopiti kuću u mediteranski okoliš i brežuljke otoka Visa. Na parceli od oko 7000 kvadrata zamislio je kuću površine dvjestotinjak kvadrata sa svih strana omeđenu suhozidom, zidom od kamena bez dodatnih vezivnih materijala, koji tradicijski označava granicu terasastih poljoprivrednih površina u priobalju i na otocima. Vodio se nepostojanjem infrastrukture i strminom terena na tom području, a dizajn kuće proizašao je iz primarnih životnih potreba – spavanja, jedenja, druženja i rada. Osim vizualno, kuća se i funkcionalno uklopila u okoliš kao potpuno energetski autonomna, a na sunčanom otoku i parceli okrenutoj na jug solarni paneli korišteni su kao logičan izbor izvora toplinske i električne energije. Za pitku vodu, navodnjavanje, bazen i solarnu tekućinu koristit će se kišnica, a s idejom integracije kuće u okoliš i očuvanja postojeće vegetacije uz kuću je i maslinik koji će uz ostale blagodati poslužiti i za pasivno hlađenje. Ideja je da gusti hlad stvara hladniji zrak koji se podtlakom penje do kuće te ju rashlađuje.
  www.poslovni.hr

   

   

  vis grotto 1

  vis grotto 2

  vis grotto 3

  vis grotto 4

  vis grotto 5

  Pročitano 1637 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive