Koprivnica, prva Šparna hiža
  Nedjelja, 03 Srpanj 2016 11:05

  Koprivnica, prva Šparna hiža

  Donosimo primjer dobre prakse iz Okvira za Strategiju niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske, a istoimenu publikaciju možete preuzeti u vezanim dokumentima. Unazad nekoliko mjeseci je provedeno istraživanje o primjerima dobre prakse niskougljičnog razvoja u Republici Hrvatskoj. Istraživanje se odvijalo u sklopu projekta izrade Strategije niskougljičnog razvoja kojeg zajednički provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Ovo su zelena rješenja koja u isto vrijeme potiču društvenu jednakost, omogućavaju gospodarski razvoj i rješavaju najvažnija okolišna pitanja. Pasivna gradnja je najviši energetski standard gradnje koji uključuje obnovljive izvore energije, toplinsku izolaciju, zrakonepropusnost i inteligentnu ventilaciju. Društveno poticajna stanogradnja (POS) je poticana javnim novcima zbog zadovoljavanja stambenih potreba i jačanja kvalitete stanovanja što šireg kruga građana. Šparna hiža je prva stambena zgrada energetskog razreda A+ (pasivna zgrada) izgrađena u programu društveno poticajne stanogradnje u Hrvatskoj. Cijena kvadrata u Šparnoj hiži je 7.329kn/m2 (cca 987 eura/m2) što odgovara cijeni kvadrata u susjedstvu."Ništa nismo izmislili jer je sve već izmišljeno. Samo treba imati zdravu pamet i iskrene namjere te to primijeniti", izjavio je Darko Ledinski, idejni začetnik društveno poticane stanogradnje u gradu Koprivnici i bivši ravnatelj koprivničke Agencije za poticajnu stanogradnju (APOS). "Da nije ovakvog modela i jeftinih računa za grijanje, cijeli život bili bismo podstanari", dodala je Marica Vujević, nova stanarka Šparne hiže.
  Portal croenergo.eu


  NOVA ŠPARNA HIŽA U KOPRIVNICI
  Grad Koprivnica do 2025. namjerava postati energetski neovisan grad te se intenzivno razvija u tom smjeru. Prema Akcijskom planu energetski održivog razvitka grada Koprivnice, nastavlja se izgradnja tzv. Zelenog kvarta na lokaciji Lenišće – istok. Nakon uspješno sagrađenih prvih dviju niskoenergetskih višestambenih zgrada (ukupno 56 stanova) poznatih pod nazivom Šparne hiže, investitor Agencija za društveno poticanu stanogradnju grada Koprivnice (APOS Koprivnica) započela je realizaciju nove Šparne hiže. Riječ je o početku izgradnje treće od ukupno sedam planiranih niskoenergetskih višestambenih zgrada energetskog razreda A+ u naselju Lenišće – istok, u kojem je planirana izgradnja i dvanaest obiteljskih kuća istog standarda. Nova zgrada imat će 24 stana te poslovne prostore. Povoljni uvjeti kreditiranja u Zabi. Kupnju stanova treće Šparne hiže (objekt P-29) moguće je ostvariti u okviru Programa poticane stanogradnje (POS) Koprivnica. Svi stanovi u prvim dvjema zgradama prodani su već u fazi izgradnje, a informacija o gradnji treće zgrade već je pobudila interes kupaca. Program poticane stanogradnje u Koprivnici prvi je u Hrvatskoj kojim se financira izgradnja cijeloga niskoenergetskog stambenog naselja, a Zagrebačka banka u suradnji s APOS-om Koprivnica kreirala je i poseban model kreditiranja. Nova ponuda nastavak je uspješne suradnje pri realizaciji prodaje stanova prvih dviju Šparnih hiža. Riječ je o modelu stambenog kredita s najpovoljnijom kamatnom stopom u ponudi Banke, bez naknade za obradu zahtjeva, bez plaćanja interkalarne kamate, bez troška procjene nekretnine, uz mogućnost plaćanja vlastitog učešća iz sredstava kredita, a jedini instrument osiguranja je stan koji se kupuje. Za odobravanje kredita nije nužno imati status klijenta Zagrebačke banke. U najmu ste stana, stanujete s članovima obitelji ili želite unaprijediti kvalitetu stanovanja i smanjiti izdatke za režije? Iskoristite ovu priliku za rješenje stambenog pitanja i postanite vlasnik stana visoke kvalitete s vrhunskim energetskim značajkama i iznimno niskim troškovima grijanja. Trećom u nizu niskoenergetskih višestambenih zgrada u Lenišću grad Koprivnica još je korak bliže ostvarenju svojeg cilja. Ovogodišnja nagrada Inpulsa, Udruge gradova, za najbolju praksu u kategoriji Energetska učinkovitost samo je potvrda ispravnog smjera. Informacije o projektu izgradnje treće Šparne hiže (objekt P-29) pogledajte na stranici APOS Koprivnice.
  Izvor: Zaba

   

  HIZA 1

  HIZA 2

  HIZA 3

  HIZA 4

  Pročitano 1118 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive