Zeleni studentski dom
  Petak, 04 Rujan 2015 19:50

  Zeleni studentski dom

  Osječko Sveučilište krenulo je u projekt temeljite obnove 47 godina starog Studentskog doma u Ulici Ivana Gorana Kovačića. Projekt je ukupno težak 16,5 milijuna kuna s PDV-om, a uključuje građevinske radove, unutarnje uređenje i kompletno opremanje.

  Osim starosti, glavni razlozi za rekonstrukciju ovog objekta leže u njegovoj niskoj energentskoj učinkovitosti i visokim režijskim troškovima te lošem životnom standardu studenata: malene i skučene sobe, zajedničke sanitarije u hodnicima, neprilagođenost zgrade osobama s invaliditetom, neudovoljavanje suvremenim uvjetima za zaštitu od požara itd.

  Plan je smanjiti ukupan broj kreveta u studentskom domu s 258 na 193. Ukinut će se zajedničke kupaonice, a sobe povećati na način da će se od tri sobe napraviti dvije sa zajedničkom kupaonicom. U zgradi će se nalaziti i dvije prostorije za učenje, zajednička praonica i sušionica rublja, dok je za osobe s invaliditetom predviđeno nekoliko soba u prizemlju doma. Energetska učinkovitost povećat će se tako što će se na krovu zgrade instalirati fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za grijanje i hlađenje objekta, a ugradit će se i podzemni rezervoari za skupljanje kišnice koja će se koristiti za ispiranje WC školjki u kupaonicama.

  Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a "Proširenje, modernizacija i unapređenje studentskog smještaja". Dobiju li financijska sredstva za izvođenje planiranih radova, sami radovi mogli bi započeti već iduće godine.

  Pitanje koje se postavlja je gdje će biti smješteni studenti kada projekt obnove krene u fazu radova. Za sada je jedno od rješenja hotel Mursa koji je trenutno napušten ali je u procesu prelaska u vlasništvo Sveučilišta.
  www.osijek031.com

  Temeljita obnova starog Studentskog doma stajat će 16,64 mil. kuna
  Zahvaljujući odličnoj suradnji sveučilišnih i gradskih službi, pravomoćna građevinska dozvola ishođena je za samo 111 dana. Vodstvo Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku priprema temeljitu rekonstrukciju starog Studentskog doma u Ulici Ivana Gorana Kovačića 4, ukupno tešku (troškovi građenja, unutarnjeg uređenja i opremanja) 16,46 milijuna kuna s PDV-om, čime bi taj 47 godina star objekt dobio novi sjaj i puno veću funkcionalnost.

  Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje, naglašava kako je resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 21. studenoga 2014. objavilo Javni poziv za dodjelu financijskih sredstava za pripremu projekata izgradnje ili rekonstrukcije objekata studentskoga smještaja. "Rok za prijavu bio je izuzetno kratak, a Sveučilište u Osijeku promptno je reagiralo prijavom projekta rekonstrukcije starog doma. Projekt je to kojim bi se osiguralo rješenje sadašnjih vrlo visokih režijskih troškova uz istovremeno vrlo nizak životni standard uzimajući u obzir skučene sobe, zajedničke sanitarne prostore smještene u hodnicima, neprilagođenost zgrade osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću, vrlo stroge suvremene uvjete za zaštitu od požara i slično. Projektni prijedlog Ministarstvo je ocijenilo visokim brojem bodova te je u prosincu 2014. godine sklopljen Ugovor o dodjeli financijskih sredstava Sveučilištu u iznosu od 350.000,00 kuna, a za potrebe izrade tehničke projektne dokumentacije i studije izvodljivosti za ovu rekonstrukciju", kaže Markulak.

  Naime, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a je krajem lipnja objavilo natječaj "Proširenje, modernizacija i unapređenje studentskog smještaja", u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" za financijsko razdoblje Europske unije 2014. – 2020.

  "Stoga je plan Sveučilišta bio u zadanom roku izraditi kompletnu dokumentaciju za navedeni natječaj, kako bi se konkuriralo za financijska sredstva potrebna za izvođenje planiranih radova", dodaje prorektor. U pripremi Sveučilište je organiziralo i provelo anketu među sadašnjim korisnicima doma kako bi se što bolje upoznalo s nedostatcima i njihovim razmišljanjima o mogućnostima poboljšanja životnog standarda u domu. "Projektanti i Služba Sveučilišta vrlo su intenzivno surađivali, a što je na kraju rezultiralo ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole u rekordnom roku od samo 111 dana. Želimo istaknuti visoku profesionalnost i kooperativnost relevantnih službi Grada Osijeka, kao i javnih poduzeća koji su reagirali promptno za izdavanje odgovarajućih uvjeta, suglasnosti i drugih potrebnih dokumenata. Vjerujemo da ćemo na navedenom natječaju dobiti potrebna sredstva, a spremni smo u same radove krenuti što prije, vjerujemo već iduće godine", zaključio je Markulak.

  BROJ SOBA SMANJUJE SE SA 258 NA 193
  Ukupan trenutačni kapacitet doma je 258 ležaja raspoređenih u 127 dvokrevetnih soba površine samo 11,5 četvornih metara te četiri jednokrevetne sobe.

  "Kako bi se osiguralo ispunjenje suvremenih arhitektonskih standarda, ukupan će se broj kreveta smanjiti na 193 te se ukidaju zajedničke kupaonice, na način da se po tri susjedne sobe na vrlo elegantan i ekonomičan način prenamijene u dvije koje dijele kupaonicu, a imat će i mali hladnjak. U zgradi su predviđene i dvije prostorije za učenje i tihi rad, te zajednički prostor praonice i sušionice rublja. Za osobe s invaliditetom predviđeno je nekoliko soba u prizemlju objekta", nabraja Markulak.

  Rekonstrukcijom je planirano znatno povećanje energetske učinkovitosti, a predložena tehnička rješenja grijanja i hlađenja 100-postotno koriste obnovljive izvore energije. Na krovu zgrade tako će biti instalirano 58-60 kW fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije, a planirana je i ugradnja podzemnih rezervoara za skupljanje kišnice koja će se koristiti za ispiranje WC školjki u kupaonicama, čime će se smanjiti potrošnja vode iz vodovodne mreže.

  Hotel Mursa - moguće rješenje
  Čelnici Sveučilišta svjesni su kako će u vrijeme radova kapacitet smještaja studenata u Osijeku biti znatno smanjen. "Natječaj za iduću akademsku godinu za sada ide normalno, s uključenim starim domom. Kad nam odobre sredstva, vidjet ćemo što i kako. Pokušat ćemo paralelno riješiti da bivši hotel Mursa napokon i potpuno prijeđe u naše ruke pa da nadoknadimo manjak postelja", kaže Markulak.
  www.glas-slavonije.hr
  Pročitano 1038 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive