Filterski toranj Xian, Kina
  Petak, 19 Siječanj 2018 19:37

  Filterski toranj Xian, Kina

  Kina je sagradila 100 m visok toranj za pročišćavanje zraka. To je osobito dobra vijest kad se uzme u obzir da ta zemlja ima najzagađeniji zrak na svijetu, tako kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Trenutno je toranj još u fazi testiranja kojeg provode znanstvenici odjela za očuvanje okoliša Kineske akademije znanosti. Sam projekt je pokrenut još 2015. godine, no toranj je izgrađen krajem prošle godine. Jedan drugi izvještaj WHO-a upozorava da je zagađenje zraka najveći ekološki rizik za zdravlje ljudi te je odgovorno za 1 od 9 smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta. Procjene su da zbog zagađenog zraka godišnje u svijetu umre oko 3 milijuna ljudi. U gradu Xianu, na sjeveru Kine, možda ipak postoji nada. Ovaj eksperimentalni toranj tamo ima pozitivne učinke na kvalitetu zraka u okolini. “Na svijetu nema tornja slične veličine i rezultati su ohrabrujući,” poručio je Cao Junji, koji vodi istraživanje na tornju. Izjavio je i kako su promatrali kvalitetu zraka u radijusu deset kvadratnih kilometara oko tornja i početni rezultati im izgledaju dobro, s obzirom na to da toranj dnevno ispušta 10 milijuna kubičnih metara čistog zraka od prošle godine kada je pokrenut. Junji tvrdi da toranj, u danima kad je smog iznimno visok, može spustiti razinu onečišćenja zraka na umjerene razine. U onom periodu kad zagađenje dosegne kritične razine, što se sve češće događa zimi budući da se Xian oslanja na ugljen za grijanje, toranj smanji razinu onečišćenja na umjereni nivo. Količina sitnih čestica PM2.5, koje se nalaze u smogu i koje su opasne po ljudsko zdravlje, su u prosjeku bile manje za 15% u tijeku kritične faze zagađenja zraka. Kvaliteta zraka tijekom proteklih nekoliko mjeseci se mjerila na području 10 kvadratnih kilometara od tornja. Junji naglašava da rezultati nisu konačni i kako testiranje još uvijek traje. Toranj radi na principu staklenika koji prekriva površinu veličine otprilike pola nogometnog igrališta oko temelja tornja. Zagađeni se zrak uvlači u staklenik gdje se potom zagrijava putem solarne energije. Vrući zrak zatim prolazi kroz toranj u kojem postoji više slojeva filtera za pročišćavanje. Zbog staklenika, toranj tijekom dana gotovo da ne koristi električnu energiju, za razliku od raznih drugih manjih pročišćivača. Problematično je to što Kina većinu svoje energije još uvijek dobiva sagorijevanjem ugljena koji jako zagađuje okoliš. Prije izgradnje ovog tornja u Xianu je najveći sustav za pročišćavanje zraka bio u Pekingu, ali znatno manje veličine.
  geek.hr


  Kinezi izgradili najveći pročistač zraka
  Može pročistiti 10 milijuna kubičnih metara zraka dnevno, što na prvu zvuči nevjerojatno puno, no to je ipak Kina... Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu, visok stotinu metara. Za Kineze je to dobra vijest, s obzirom da je Kina država s najzagađenijim zrakom, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Prema drugom navodu Svjetske zdravstvene organizacije, polucija zraka najveći je problem okoliša koji predstavlja zdravstvene rizike, zaslužan za jedan od devet smrtnih slučajeva u svijetu, a godišnje ubija oko 3 milijuna ljudi. U kineskom gradu Xianu na sjeveru države postavljen je eksperimentalni toranj, a pozitivni efekti već se odražavaju na kvaliteti zraka u cijeloj okolici. Tornju zasada nema ravnoga po veličini, a rezultati obećavaju. Ispumpava 10 milijuna kubičnih metara čistog zraka u danu otkad je prošle godine pušten u pogon. Onih dana kad polucija dostiže kritične razine, što se u Xianu najviše događa za vrijeme zimskih mjeseci, kad se sagorijevaju velike količine ugljena, zahvaljujući pročišćivaču, zagađivanje se svodi na normalnu razinu. Količina čestica najopasnijih za zdravlje u prosjeku pada za 15 posto za vrijeme najvećeg zagađivanja. Kvaliteta zraka mjeri se na prostoru od 10 kvadratnih kilometara oko tornja, no daljnja testiranja i dalje su potrebna. Sustav pročiščavanja izvlači zrak iz plastenika pri dnu tornja pa ih zagrijava koristeći solarnu energiju. Vrući se zrak diže unutar tornja i prolazi kroz filtere. Prije ovog pročišćivača, najveći u Kini bio je onaj u Beijingu, visok samo 7 metara.
  metro-portal.rtl.hr


  Kina je izgradila najveći pročišćivač zraka na svijetu i čini se da stvarno radi
  Prema preliminarnim istraživanjima, toranj visine 100 metara pomaže u smanjenju razine smoga u Xianu. Eksperimentalni toranj visine 100 metara u sjevernoj Kini, kojeg nazivaju najvećim pročišćivačem zraka na svijetu, osjetno popravlja kvalitetu zraka u gradu Xianu u provinciji Shaanxi. Trenutno, toranj je još u fazi testiranja kojeg provode znanstvenici odjela za očuvanje okoliša Kineske akademije znanosti. Projekt je pokrenut još 2015. godine, no sam toranj je izgrađen krajem prošle godine. Cao Junji, koji predvodi istraživanje za South China Morning Post izjavio je kako su promatrali kvalitetu zraka u radijusu deset kvadratnih kilometara oko tornja. U posljednjih par mjeseci od početka rada tornja, toranj je proizveo deset milijuna kubičnih metara pročišćenog zraka. Junji kaže kako toranj, u danima kada je smog iznimno visok, može spustiti razinu onečišćenja zraka na umjerene razine.

  TORANJ GOTOVO NE TROŠI ELEKTRIČNU ENERGIJU
  Toranj funkcionira na principu staklenika, koji prekriva površinu veličine otprilike polovice nogometnog igrališta oko temelja tornja. Zagađeni zrak se uvlači u staklenik, pa se potom zagrijava putem solarne energije. Vrući zrak potom prolazi kroz toranj, u kojem se nalazi više slojeva filtera za pročišćavanje. Zbog staklenika, toranj tijekom dana gotovo ne koristi električnu energiju, za razliku od drugih manjih pročišćivača. Problematično je što Kina većinu svoje energije još uvijek dobiva sagorijevanjem ugljena, koji naravno, zagađuje okoliš. Grad Xian u zimskim mjesecima može doći do opasnih razina onečišćenja zraka budući da je i tamošnja toplana također pokretana ugljenom. Znanstvenici koji upravljaju tornjem tvrde kako pročišćivač i dalje može raditi zimi, budući da se oslanja na staklenike za upijanje radijacije sunca, kako bi postigli što veću efikasnost.

  U PUNOJ VELIČINI, TORANJ BI TREBAO BITI VISOK 500 METARA
  Znanstvenici su postavili preko deset mjernih stanica za kvalitetu zraka unutar područja, kako bi mogli testirati efikasnost tornja. Prosječno smanjenje zagađenja najštetnijih sitnih PM2.5 čestica iznosi oko 15 posto tijekom težeg zagađenja. Cao, međutim, tvrdi kako su rezultati preliminarni, budući da se toranj još nalazi u eksperimentalnoj fazi. Točnije izvješće trebali bi objaviti tijekom ožujka, kada će biti završeno potpuno znanstveno istraživanje. Cilj njihovog istraživanja bio je pronaći efikasan i jeftin način za umjetno uklanjanje zagađujućih čestica iz atmosfere, no točna cijena cijelog projekta nije objavljena. Eksperimentalni toranj u Xianu je nešto manji od onih koje Caov tim želi izgraditi diljem Kine. U punoj veličini, toranj bi trebao biti visok 500 metara, a njegovi staklenici bi trebali zauzimati površinu od 30 kvadratnih kilometara, sudeći prema patentima iz 2014. godine.
  www.telegram.hr

  Pročitano 390 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive