Havarija vjetroturbine, Pag
  Petak, 13 Listopad 2017 13:43

  Havarija vjetroturbine, Pag

  Pod naletom bure na otoku Pagu je tijekom noći 6. na 7. listopada pala vjetroturbina. Visoka 50 metara i teška 35 tona, dizajnirana je da odolijeva najvećim naletima vjetra na poziciji gdje je postavljena. Tim više čudi da se ovakvo nešto moglo dogoditi. Šteta na vjetroelektrani koja električnom energijom opskrbljuje do 600 kućanstava je velika i procjenjuje se na 600 tisuća eura. Na istoj lokaciji nalazi se još 6 vjetroturbina, na kojima nisu primjećena oštećenja i u punom su pogonu. Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je kako je na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjertroturbini. Svjedoci međutim tvrde drukčije. Stanovnik Paga, Šime Gligora na svom Facebook profilu piše: “Bilo je samo pitanje vremena. Vjetroturbine već MJESECIMA stoje potpuno blokirane na mjestu, znači POKVARENE i ne okreću se prema vjetru da bi smanjile otpor. I evo prve bure i ovoga smeća sad. Ovo je vjerovatno presedan u povijesti vjetroelektrana, da se sruši zbog neodržavanja!!! Treba na vrijeme ukloniti preostale dok ne nastane nova šteta ili nekoga ubije! Nije za Balkance high tech.” Dosta komentara na društvenim mrežama usmjereno je na činjenicu da obnovljive izvore energije plaćaju građani kroz povišene račune za struju. Može se stoga zaključiti kako je sreća u nesreći da nema ozlijeđenih, ali i upozorenje odgovornima koji bi trebali i kontrolirati, a ne samo izdavati i naplaćivati koncesije!
  morski.hr

  HD PAG VJETROELEKTRANA 750 1


  Olujna bura slomila je u petak navečer jedan od propelera na vjetroturbini Vjetroelektrane Pag sa sjeverne strane grada Paga, a nakon toga se urušila cijela konstrukcija vjetroturbine, ali nitko nije ozlijeđen. Direktor Vjetroelektrane Pag Tonći Panza izjavio je u subotu navečer za Hrvatsku televiziju kako je u petak na Pagu puhala jaka bura, dodavši kako je to jedan od razloga da se istraže i utvrde uzroci lomljenja propelera na vjetroturbini. Najprije je slomljena jedna od triju elisa na vjetroturbini, a svaka od elisa duga je 25 metara. Centrifugalna sila odbacila je elisu stotinjak metara od vjetroturbine, a pretpostavlja se da je, s preostale dvije elise u vrtnji, vjetroturbina vjerojatno ispala iz ravnoteže i urušila se, objavio je HTV. Panza je istaknuo kako je ovo prvi slučaj u Hrvatskoj, otkako imamo vjetroelektrane, da se jedna turbina urušila, te da je najvažnije da nema ozlijeđenih, a poduzete su i sve mjere osiguranja, među ostalim isključeno je i napajanje, kako ne bilo dodatnih problema. Svaka vjetroturbina teška je oko 35 tona, strujom može opskrbiti do 600 kućanstava, a procijenjena šteta je oko 600 tisuća eura. Na ostalih šest vjetroturbina na Pagu nisu primijećena oštećenja.
  www.vecernji.hr

   

  HD PAG VJETROELEKTRANA 750 2

  HD PAG VJETROELEKTRANA 750 3

  HD PAG VJETROELEKTRANA 750 4

  HD PAG VJETROELEKTRANA 750 5

  HD PAG VJETROELEKTRANA 750 6

  Pročitano 424 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive