Chile 100% OIE
  Subota, 02 Srpanj 2016 12:40

  Chile 100% OIE

  Sunčani kapaciteti u Čileu u protekle tri godine povećali su se za više od četiri puta, na 770 MW. U pojedinim dijelovima zemlje tržišne cijene električne energije tijekom 113 dana u prva četiri mjeseca ove godine pale su na nulu te se očekuje da će će ove godine biti premašen prošlogodišnji rekord negativnih cijena tijekom 192 dana. Gospodarski bum u rudarskoj djelatnosti povećao je gospodarski rast i povećao potražnju za energijom pa je izgrađeno 29 većih Sunčanih elektrana, dok ih 15 u planu. Čileanska energetska infrastruktura specifična je po tome što postoje dvije elektroenergetske mreže koje nisu povezane, što znači da višak energije ne može cirkulirati. Da bi se taj problem riješio vlada je odlučila 2017. izgraditi 3.000 km dalekovoda, kao i 753 km kako bi se upravljalo zagušenjem na sjevernom dijelu mreže, gdje višak struje tjera cijene u negativu, objavio je Metering.


  Vjetar i Sunce pokretat će metro u prijestonici Čilea

  Više od polovine energije (60 posto), koju koristi metro u Santiagu bit će energija vjetra i Sunca od 2018. godine, izjavila je danas predsjednica Čilea, Michelle Bachelet. Metro na taj pogon u čileanskom glavnom gradu bit će prva podzemna željeznica u svijetu koja će koristiti tu vrstu energije. "Podzemna željeznica kreće u novu budućnost za čovječanstvo, u budućnost saobraćaja koji ne zagađuje životnu sredinu", rekla je ona povodom početka izgradnji prve metro stanice s takvim izvorom energije. Da bi se postigao cilj od 60 posto izvora te obnovljive energije u metrou, bit će izgrađen fotonaponski pogon i park vjetrenjača u pustinji Atakama, najsuhljem dijelu na planeti. Cijeli projekat koštat će 500 miliona dolara. Metro u Santiagu ima 100 stanica i pet linija ukupne dužine 103 kilometra, a dnevno prevozi 2,5 miliona putnika.
  ba.n1info.com


  Zbog viška solarne energije Čile gradi infrastrukturu za distribuciju iste

  Početkom maja Nemačka je zahvaljujući suncu i vetru proizvela toliko energije iz obnovljivih izvora da su njene cene otišle u negativnu zonu, što znači da su korisnici energije u tom (kratkom) periodu bili plaćeni za upotrebu iste. Slična situacija sada se desila i u Čileu, čija solarna industrija je toliko uznapredovala da sada može da poklanja elektičnu energiju. Naime, cene solarne energije u ovoj zemlji su bile na nuli 113 dana u ovoj godini zaključno sa aprilom, što je dobro za kupce, ali loše za proizvođače energije koji se bore za profit, kao i za one koji ulažu u inovacije u ovom sektoru i koji se bore za nove vidove finansiranja. Čile je ulagao u razvoj solarne industrije zbog rasta u rudarskom sektoru ali i rasta standarda stanovništva, no sada je tražnja za energijom usporila zbog pada proizvodnje bakra na globalnom nivou. Zato solarne elektrane sada proizvode više energije nego što je potrebno, posebno u Atakama pustinji, koja je centar ove energetske industrije tamo, a koja nema infrastrukturu za distribuciju viška energije dalje. Kada bi proizvedenu solarnu energiju uspevale da distribuiraju u ostatak zemlje, tamošnje kompanije ne bi trpele tolike gubitke, jer bi cena energije bila “razumnija”. Zato čileanske vlasti otpočinju izgradnju linije za distribuciju energije duge 3.000 kilometara koja bi trebalo da bude završena u ovoj godini. Od toga će, smatraju, imati koristi i korisnici ali i proizvođači energije. Inače, kapacitet za proizvodnju solarne energije glavnog proizvođača energije u Čileu, SIC-a, se od 2013. učetvorostručio, na 770 megavata. Energija se proizvodi u nekoliko delova zemlje te uspeva da podmiri potrebe 90% stanovništva. Plan je da se enerija učini dostupnijom i ostatku zemlje.
  bif.rs

  Pročitano 680 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive