Kisielice, Poljska 100% OIE
  Nedjelja, 06 Rujan 2015 11:43

  Kisielice, Poljska 100% OIE

  Dosad se uglavnom se radilo o projektima u naprednim zemljama poput Danske i Njemačke. Na popisu gradova pogonjenih 100% obnovljivim energijom odnedavno možemo dodati i poljski grad Kisielice koji je za svoja dostignuća dobio i nagradu Europske komisije ManagEnergy u kategoriji samodostatnosti. Ovo dostignuće još je više hvalevrijedno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da Poljska 90% svojih energetskih potreba zadovoljava iz ugljena. Kisielice je ruralno mjesto okruženo ogromnim zelenim površinama na kojima su se nedavno izgradile dvije vjetroelektrane ukupne snage 82 MW, te elektrana na biomasu snage 6 MW koja zadovoljava čak 85% potreba za toplinom i toplom vodom cijelog grada. U prosincu 2013. godine, u gradu je izgrađena elektrana na bioplin snage 1 MW. Obje elektrane na biomasu pogonjene su lokalno uzgojenim gorivom kao što su kukuruzna silaža ili slama. Grad je odlučio krenuti sa provedbom projekta energetske samodostatnosti kako bi najbolje iskoristio lokalne energetske izvore i smanjio emisije CO2. Među ostalim ciljevima tu su bili i potpuno ukidanje ovisnosti o ugljenu, poboljšanje kvalitete zraka te poticanje lokalnog gospodarstva. Tako seljaci za svaku vjetroturbinu koja je postavljena na njihovom zemljištu dobivaju 5000 EUR godišnje, a sav otpad iz poljoprivrede koji bi ranije završio na odlagalištu, otkupljuje se te tako osigurava dodatni prihod lokalnim farmerima. Nedavno je krenula i izgradnja trećeg vjetroparka snage 24 MW, a općina najavljuje kako će uskoro otvoriti i prvi natječaj za izgradnju fotonaponskih elektrana. Svaka zgrada javne uprave raspolagati će sa mini solarnom elektranom snage 10 kW. Kombiniranjem svih navedenih inicijativa, uz postavljanje učinkovite javne rasvjete, grad je uspješno postao energetski neovisan te privukao investicije u (gotovo) nenaseljena ruralna područja.
  Energetika.ba

  Gradić koji svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora
  Poljoprivrednicima na čijem su zemljištu izgrađeni vjetroparkovi godišnje se plaća 5000 eura po vjetroturbini. Mali poljski grad Kisielice u kojem živi 2300 stanovnika od Europske komisije dobio je nagradu "ManagEnergy 2014" u kategoriji samoodrživosti zbog toga što je postigao cilj na kojem bi mu mnogi mogli pozavidjeti - cijeli grad energiju dobiva iz obnovljivih izvora. Koliko je to veliko postignuće za taj mali grad najbolje pokazuje podatak da se u Poljskoj 90 posto energije dobiva iz ugljena. Budući da Poljska mora preći dugačak i težak put da bi se riješila ugljena, gradić Kisielice svakako je inspiracija i najbolji primjer kako bi većina sličnih gradova energetski trebala biti ustrojena, piše portal Ekokuće. Gradski projekt da postanu energetski neovisni osmišljen je tako da na najbolji način iskoristi lokalne kapacitete i smanji emisiju ugljičnog dioksida. Kisielice su okružene velikim poljoprivrednim zemljištima na kojima su smještena dva vjetroparka sa 48 vjetroturbina ukupnog kapaciteta 82 megavata. Središnja mreža za grijanje izgrađena je pomoću donacija i poreznih prihoda, a 85 posto objekata grije kotao na biomasu kapaciteta šest megavata. Kao biomasa koristi se slama s okolnih poljoprivrednih zemljišta. Tako se slama, koja bi inače s vremenom propala, kupuje od poljoprivrednika i time se osiguravaju dodatni prihodi stanovništvu. Ljeti se višak toplinske energije koristi za zagrijavanje protočne vode. U prosincu 2013. godine izgrađena je i prva elektrana na bioplin koja proizvodi jedan megavat toplotne i isto toliko električne energije. Gradske vlasti postavile su za cilj ne samo energetsku neovisnost, nego i to da postanu neovisni o ugljenu, čime su smanjili emisiju ugljičnog dioksida, poboljšali kvalitet zraka i u potpunosti iskoristili kapacitete lokalne poljoprivredne proizvodnje. Da bi potaknuli promjene u tom pravcu, poljoprivrednicima na čijim su zemljištima izgrađeni vjetroparkovi plaća se 5000 eura po vjetroturbini godišnje. Sada se gradi i treći vjetropark kapaciteta 24 megavata, a Kisielice najavljuje i otvaranje natječaja za nabavu fotonaponskih panela kako bi izgradili i prvu solarnu elektranu u regiji. Takođe, na svaki javni objekat će se instalirati i tri kompleta fotonaponskih panela od kojih svaki ima kapacitet od 10 kilovata.
  www.poslovni.hr

  Poljski grad Kisielice 100% na obnovljive izvore energije
  Mali poljski grad Kisielice u kome živi 2.300 stanovnika dobio je od Evropske komisije nagradu ManagEnergy 2014 u kategoriji samoodrživosti zbog toga što je postigao cilj da se ceo napaja iz obnovljivih izvora energije. Ovo je veliko dostignuće za grad s obzirom da se u Poljskoj 90% energije dobija iz uglja.Gradić Kisielice je okružen prostranim poljoprivrednim zemljištima na koja su smeštena dva vetroparka sa 48 vetroturbine ukupnog kapaciteta od 82MW. Centralna grejna mreža je izgrađena pomoću donacija i poreskih prihoda, a 85% objekata greje kotao na biomasu sa kapacitetom od 6MW. Kao biomasa se koristi slama sa okolnih poljoprivrednih zemljišta. Tokom leta, višak toplotne energije se koristi za zagrevanje protočne vode. U decembru 2013. godine izgrađena je i prva biogasna elektrana koja proizvodi 1MW toplotne i 1MW električne energije. Gradski projekat da postanu energetski nezavisni je dizajniran tako da na najbolji način iskoristi lokalne kapacitete i umanji emisiju ugljen dioksida. Takođe, gradske vlasti su postavile cilj da budu nezavisni od uglja čime bi se smanjila emisija ugljen dioksida, poboljšao kvalitet vazduha i maksimalno iskoristili kapaciteti lokalne poljoprivredne proizvodnje. Kako bi podstakli ove promene, poljoprivrednicima na čijim su zemljištima izgrađeni vetroparkovi se plaća 5.000 evra po vetrenjači godišnje. Slama, koja bi inače stajala i vremenom propala, se kupuje od poljoprivrednika i time se obezbeđuju dodatni prihodi stanovništvu.Trenutno je u toku gradnja i trećeg vetroparka kapaciteta 24MW, a opština za ovu godinu planira otvaranje tendera za nabavku fotonaponskih panela kako bi izgradili i prvu solarnu elektranu u regionu. Takođe, na svaki javni objekat će se instaliratii i tri seta fotonaponskih panela kapaciteta 10kW svaki. Iako Poljska treba da pređe dug i težak put kako bi se rešila uglja, ovaj gradić je svakako inspiracija i primer kako bi većina svetskih gradova trebalo da funkcioniše.
  www.ekokuce.com

   

  Poljski grad proizvodi 100% električne energije iz OIE
  Poljski grad Kiselice je ove godine od Europske komisije dobio nagradu ManagEnergy Award 2014 u kategoriji samoodrživih gradova pošto 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora energije.Ovaj rezultat je još impresivniji ako se zna da 90% električne energije u Poljskoj dolazi iz termoelektrana na ugljen. Grad Kiselice sada ima dvije vjetroelektrane koje ukupno imaju 48 vjetroagregata i instaliranu snagu od 82 MW. U gradu je također izgrađeno centralno grijanje preko biomase sa kotlom snage 6 MW koji koristi slamu, a koja pokriva 85% potreba kućanstava za toplinskom energijom. U prosincu prošle godine je grad izgradio i prvu bioplinsku elektranu koje proizvodi 1 MW toplinske snage i 1 MW električne energije. Kiselice imaju oko 2.300 stanovnika, a cijeli projekt energetske neovisnosti im je napravljen da se najbolje iskoriste lokalni kapaciteti. Farmeri na čijoj zemlji se nalaze vjetroagregati za svaki vjetroagregat godišnje dobijaju 5.000 eura. Višak slame koje se inače baca se kupuje od lokalnih farmera, te služi kao gorivo za grijanje na biomasu. Kod Kiselica se trenutačno gradi i treća vjetroelektrana snage 24 MW, a ove godine se planira izdati tender za fotonaponske panele za prvu solarnu elektranu u regiji. Osim toga će svaka javna zgrada instalirati fotonaponske panele snage 10 kW. S ovime se vidi da je regija na dobrom putu prema svojim ciljevima energetske neovisnosti, te poticanju i stranih investicija u izgradnju vjetroelektrana.
  inhabitat.com

  Pročitano 1115 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive