Tokelau, Novi Zeland 100% OIE
  Utorak, 11 Prosinac 2012 14:45

  Tokelau, Novi Zeland 100% OIE

  Tokelau, mala skupina pacifičkih atola u blizini Novog Zelanda, na dobrom je putu da postane prva svjetska nacija koja koristi isključivo obnovljive izvore energije. Otočje koje broji 1,400 stanovnika trenutno za izvor energije koristi dizelske generatore koji troše oko 200 litara goriva dnevno. No, stanovnici se nadaju riješiti ovu lošu naviku te od listopada postati prva 100% solarna država. Novi solarni paneli trebali bi zadovoljiti čak 150% energetskih potreba stanovnika otočja, te osigurati napajanje za 15-18 sati dnevno. Powermart Solar, glavni izvođač radova, trenutno radi na postavljanju 4032 solarna panela, 392 pretvarača i 1344 baterije. Zabrinutost vezana uz rast troškova nabave dizelskog goriva do udaljenog otočja, ali i utjecaj na okoliš koji prouzrokuje utovar i potrošnja goriva, potaknuli su promjenu izvora energije. S obzirom da su mnoge okolne otočne nacije također u istoj situaciji što se tiče izvora energenta, Tokelau bi mogao biti tek prvi od niza pacifičkih nacija koje će prijeći na obnovljive izvore energije. Solarni projekt za Tokelau financirao se pomoć stranih kompanija te sedam milijuna dolara vrijednog zajma od strane Novog Zelanda. Ova promjena u razmišljanju i ophođenju sa izvorima i potrošnjom energije mogla bi postati ogledni primjer koji bi osim malih nacija, trebale početi slijediti i velike zemlje. Tokelau je otočje kojeg čine tri polinezijska otoka u Pacifiku, pod suverenitetom Novog Zelanda. Tokelau je do 1889. bila britanska kolonija, da bi tada postala dijelom kolonije otoka Gilbert i Elis. Tokelau je 1925. potpao je pod administraciju Novog Zelanda. U poslednje vrijeme, Tokelau teži statusu slobodne asocijacije sa Novim Zelandom (kao Kukovi otoci i Niue). Referendum o tome je održan 13. veljače 2006., ali nije uspio. Otoci su: Atafu, Nukunonu, i Fakaofo. Na svakom od njih postoji po jedno selo. Stanovništvo se, pored proizvodnje kopre i izdavanja poštanskih maraka, uglavnom izdržava donacijama sa Novog Zelanda. Tokelau prema procjeni za 2006 godinu ima svega 1,600 stanovnika, od čega na Tokelauance (Tokelauans), polinezijski narod, otpada 1,300 duša, ostala dva naroda imaju tek po par desetaka pripadnika, to su Samoanci (10) i Anglo-Novozelanđani (30), dok je ostalo nepoznato. Treba naglasiti da 1,737 Tokelauanca živi na Novom Zelandu, i da imaju osnovno znanje engleskoga jezika. Ribarstvo i agrar (kokosov orah, taro, banana, etc) glavna su im zanimanja. Vjera je kršćanska. Na Tokelau se govore dva jezika, engleski (40; 2004) kao nacionalni i tokelauski (1.410; 1987) na tri atola Atafu, Nukunono i Fakaofo, na kojim postoje razlike u dijalektu.

   

  Tokelau predvodi otoke u cilju od 100% električne energije iz obnovljivih izvora energije
  Otoci spadaju u mjesta koja su pod najvećim utjecajem klimatskih promjena, uslijed onečišćenja pitke vode, porasta razine mora, te sve češćih oluja. Stanovnici otoka često vrlo skupo plaćaju energiju, te moraju uvoziti skupa fosilna goriva sa dalekih lokacija. Korištenjem obnovljivih izvora energije mogu smanjiti troškove za fosilna goriva, te pokazati svijetu što se može napraviti da se smanji utjecaj klimatskih promjena. Tokelau je otok na jugu Pacifika koji ima samo 1.500 stanovnika, te se sastoji od tri atola čija je maksimalna visina iznad mora samo pet metara. Tokelau je pod protektoratom Novog Zelanda, te je pod direktnim utjecajem klimatskih promjena unatoč tome što praktički nema nikakav utjecaj na svjetsku klimu. Prije dvije godine na Durbanskoj klimatskoj konferenciji je Tokelau najavio da će biti 100% obnovljiv do 2012. godine, te su to i ostvarili prošle godine otkada proizvode 100% električne energije iz sunčeve energije. Do 2012. godine, Tokelau je imao tri diezel agregata koji su trošili 200 litara na dan, te su radili troškove od 800.000 dolara godišnje. Električnu energiju su imali samo 15 do 18 sati dnevno. Danas imaju tri solarna fotonaponska sustava, i to po jedan na svakom atolu. Ta 4.032 solarna panela (čija je instalirana snaga oko 1 MW), 392 invertera i 1.344 baterije proizvode 150% potreba za električnom energijom na otoku, što znači da Tokelau sada može uvesti dodatne potrošače električne energije na mrežu. Kada nema Sunca, generatori sada rade koristeći isključivo lokalno proizvedeno ulje kokosa. Trenutno se fosilna goriva u Tokelau koriste samo za tri automobila koji postoje u toj državi. Novi Zeland je posudio 7 milijuna dolara Tokelau za izgradnju cijelog sustav, te se očekuje da će se investicija vratiti kroz relativno kratak period od devet godina. Cilj je izgraditi još solara i elektrana na kokosovo ulje kako bi se prodajom električne energije i ranije platio zajam. Ušteda emisija ugljičnog dioksida je 950 tona godišnje. Osim Tokelaua, 100% električne energije iz obnovljivih izvora energije proizvode i otoci Floreana u Galapagosu, El Hierro u Kanarskim otocima, a cilj od 100% imaju Cape Verde, Tuvalu, Gotland (Švedska) i svih 15 Cook otoka.Mnogi tvrde da velika penetracija obnovljivih izvora nije praktična za velike mreže, ali otoci pokazuju upravo suprotno. Proizvodnja iz različitih izvora energije je učinila njihove sustave još pouzdanijima. Time i novac ostaje u lokalnoj ekonomiji, a otoci mogu služiti i kao testne lokacije za korištenje novih tehnologija i softvera za upravljanje tehnologijama.
  reneweconomy.com.au


  2
  3
  Pročitano 1765 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive