Utjecaj pomrčine Sunca
  Četvrtak, 24 Studeni 2016 22:51

  Utjecaj pomrčine Sunca

  Pomrčina Sunca bit će izazov za elektroenergetske mreže. Tijekom potpune pomrčine moglo bi "nestati" 30.000 MW Sunca iz europske mreže. Pomrčina Sunca koja se treba dogoditi ujutro 20. ožujka 2015. bit će test europskim elektroenergetskim mrežama zbog sve većeg udjela priključenog fotonapona, objavio je operator francuske mreže RTE prošloga petka. Tog dana dogodit će se gotovo potpuna pomrčina Sunca koja će blokirati direktno sunčevo svjetlo iznad Norveške i sjeverne Europe tijekom sat i pol, a bit će vidljiva i iz drugih dijelova Europe i Rusije. "Prolazak te sjene značajno će smanjiti proizvodnju iz fotonapona. Prema našim kalkulacijama moguć je pad proizvodnje od čak 30.000 MW diljem Europe, što odgovara padu od šest stupnjeva Celzija tijekom pola sata. Ako bude oblačan dan pomrčina će proći gotovo neopažena, no to nećemo znati do zadnjeg trenutka pa trebamo imati rezervni plan postupanja" rekao je Dominique Maillard, prvi čovjek RTE-a. Maksimalan pad proizvodnje je ekvivalent radu 30 nuklearnih reaktora. RTE je započeo razgovore s drugim operatorima mreže kako bi koordinirali svoj odgovor i pripremili rezervne kapacitete.
  www.energetika-net.com


  Totalna pomrčina Sunca stress-test za TSO-eProizvodnja

  solarne energije smanjit će se sa 17.5 GWh na 6.2 GWh.Totalna pomrčina Sunca, najveća u Europi od 1999., blokirat će više od 90% sunčeve svjetlosti iznad nekih dijelova Europe, a dogodit će se 20. ožujka i trajat će oko dva sata, s vrhuncem nešto manjim od tri minute. Totalna pomrčina, rezultat mjesečeva prolaska između Zemlje i Sunca, mogla bi prouzročiti probleme u solarnom napajanju, piše Huffington Post. Stručnjaci europske mreže operatera sustava za prijenos električne energije, stacionirane u Belgiji, već se mjesecima pripremaju za pomrčinu, što uključuje i koordinaciju akcija u slučaju da se pojave veći problemi. "Proizvodnja energije iz Sunca smanjit će se sa 17.5 GWh na 6.2, GWh a potom će se ponovno povećati na 24.6 GWh, što znači da će se sistem u samo pola sata morati prilagođavati novonastalim uvjetima", objašnjava Patrick Graichen, izvršni direktor berlinske stanice za obnovljivu energiju, Agora Energiewende za Financial Times. Ukratko, stručnjaci pomrčinu nazivaju svojevrsnim "stres-testom" za energetsko napajanje, odnosno balansiranje sustava, no, većina njih slaže se u tome da ne bi trebalo biti većih problema. "U većini slučajeva, solarne stanice koriste dodatni izvor napajanja tako da je njihova pouzdanost na vrlo visokoj razini, stoga ne bi trebalo biti većih problema", objasnio je londonski stručnjak za solarnu energiju John Meyer.
  www.energetika-net.com


  Pomrčinu Sunca europski operatori prijenosnih sustava uspješno odradili

  Tijekom pomrčine Sunca 20. ožujka, od 10:30 do 12:00 sati prema srednjoeuropskom vremenu, operatori prijenosnih sustava su uspješno održali sigurnost europskog elektroenergetskog sustava i u kratko vrijeme pokrili gubitak od 17 GW iz fotonaponskih izvora zahvaljujući zajedničkoj suradnji i pripremama svih europskih operatora prijenosnih sustava.Brze promjene u sunčevom zračenju je teško predvidjeti, ali zahvaljujući kvalitetnim pripremama operatora prijenosnih sustava Europljani nisu imali prekid u opskrbi električnom energijom, premda se u elektroenergetskom sustavu odvijao tehnički vrlo složeni sustav upravljanja i održavanja stalne ravnoteže između proizvodnje i potrošnje električne energije. Operatori prijenosnih sustava su uspjeli s punom preciznošću predvidjeti učinak pomrčine čak i „najgori mogući scenarij“ da će se pomrčina dogoditi tijekom sunčanog dana, kao što je doista bio jutros u Njemačkoj i sjevernoj Italiji, gdje je najveća koncentracija fotonaponskih sustava unutar ENTSO-E sustava. Najkritičniji trenutak bio je u razdoblju od 10.45 do 11.15 sati, kada su se solarni sustavi ponovo počeli uključivati u sustav. U Njemačkoj je proizvodnja električne energije iz solarnih sustava danas premašila normalnu sezonsku razinu što je bila posljedica sunčanog vremena. Unatoč tom izazovu njemački operatori prijenosnih sustava su uspjeli namiriti proizvodnju solarnih izvora pomoću nacionalne i regionalne suradnje. Stabilnost europskog elektroenergetskog sustava vraćena je u normalu u 12.00 sati, nakon što je završila pomrčina sunca. Sljedeća pomrčina sunca koja će se dogoditi 2026. godine u tehničko smislu biti će jednostavnija za provedbu jer se do tada očekuje jača integracije tržišta električne energije i propisa koji su od strane ENTSO-E dostavljeni regulatorima i Europskoj Komisiji na usvajanje.
  www.hops.hr

  Pročitano 708 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive