Norveški električni brod
Nedjelja, 28 Siječanj 2018 12:42

Norveški električni brod

Norveška gradi prvi električni samoplovni teretni brod. Norveška u idućoj godini planira predstaviti prvi autonomni i potpuno električni teretni brod, za koji projektanti prognoziraju da će nadomjestiti 40.000 putovanja kamionima godišnje. Proizvođač umjetnih gnojiva Yara International udružio se s industrijskom grupom Kongsberg u gradnji Yara Birkelanda, koji će prevoziti gnojivo između tri luke u južnoj Norveškoj. Na ruti duljoj od 65 nautičkih milja, brod će moći prevoziti otprilike 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova, kaže voditelj projekta Bjorna Tore Orvika. U početku će brodom upravljati ljudi, od početka 2019. godine će biti djelomice autonoman, a do 2020. godine njime bi se potpuno automatski upravljalo, objavili su iz tvrtke. Svakodnevno je potrebno više od 100 putovanja kamiona dizelaša za transport iz Yareove tvornice Porsgrunn do luka u Breviku i Larviku, odakle isporučujemo gnojivo i proizvode kupcima širom svijeta, izjavio je glavni izvršni direktor Yare Svein Tore Holsether. S novim autonomnim kontejnerskim brodom na električni pogon preselit ćemo prijevoz s cesta na more i time smanjiti emisiju buke i prašine, poboljšati sigurnost lokalnih cesta te umanjiti emisiju dušikovih i ugljikovih plinova, dodao je. Očekuje se kako će se takvim prijevozom smanjiti emisija ugljikovih plinova za 678 tona godišnje, navodi Yara u priopćenju, dok će se za napajanje brodskih baterija koristiti gotovo isključivo električna energija iz hidroelektrana. Norveška je glavni proizvođač nafte, ali predvodi u širenju upotrebe električnih automobila zahvaljujući velikodušnim poreznim poticajima i eksperimentima s trajektima na električni pogon koji se koriste za prijelaz poznatih norveških fjordova.
vijesti.hrt.hr


Prvi električni autonomni teretni brod spreman do 2020.
Norveški stručnjak za pomorsku tehnologiju Kongsberg i proizvođač umjetnih gnojiva Yara udružili su se na projektu izgradnje prvog autonomnog i potpuno električnog teretnog broda. Brod „Yara Birkeland” prevozit će gnojiva između tri luke u južnoj Norveškoj. Na ruti duljoj od 65 nautičkih milja, moći će prevoziti otprilike 100 kontejnera brzinom od 12 do 15 čvorova, kaže voditelj projekta Bjorna Tore Orvika. Operacije bi trebale započeti u drugoj polovici 2018. godine, prijevozom iz postrojenja Porsgrunn tvrtke Yara u Brevik i Larvik u Norveškoj. „Yara Birkeland” će u početku imati posadu dok bi u 2019. trebao prijeći na daljinsko upravljanje, a od 2020. trebao bi biti u stanju obavljati potpuno autonomne operacije. “Svakodnevno je potrebno više od 100 putovanja kamiona dizelaša za transport proizvoda iz Yareove tvornice Porsgrunn do luka u Breviku i Larviku, odakle isporučujemo gnojiva i proizvode kupcima širom svijeta. S novim autonomnim kontejnerskim brodom na električni pogon preselit ćemo prijevoz s cesta na more i time smanjiti emisije buke i prašine, poboljšati sigurnost lokalnih cesta i smanjiti emisije dušikovih i ugljikovih plinova”, izjavio je glavni izvršni direktor Yare Svein Tore Holsether. U sklopu partnerstva, Kongsberg će biti zadužen za razvoj i isporuku svih ključnih tehnologija na „Yara Birkeland”, uključujući senzore i integraciju potrebnu za daljinske i autonomne operacije, uz električne pogone, sustave za nadzor baterijskih i pogonskih sustava. Prema tvrtki, njegovi integrirani sustavi nadzora i nadgledanja već su sposobni osigurati tehnologiju za daljinske i bespilotne operacije. “Premještanjem kontejnerskog transporta s kopna na more, „Yara Birkeland” je početak velikog doprinosa ispunjavanju nacionalnih i međunarodnih ciljeva utjecaja na okoliš. Novi koncept također je divovski korak naprijed prema povećanom pomorskom transportu općenito”, kaže Geir Håøy, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Kongsberg. “Razvoj sustava za autonomne operacije je prirodni korak za Kongsberg, s obzirom na naše desetljeće stručnosti u razvoju i integraciji naprednih senzora, sustava kontrole i komunikacije za sva područja brodskog poslovanja. „Yara Birkeland” će postaviti mjerilo za primjenu inovativne pomorske tehnologije za učinkovitije i ekološki prihvatljivije otpremništvo”, kaže Håøy.
www.worldmaritimenews.com

Pročitano 382 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive