Vjetroelektrana Mesihovina, BIH
  Četvrtak, 24 Kolovoz 2017 18:15

  Vjetroelektrana Mesihovina, BIH

  Tomislavgrad bi koncem ove godine trebao dobiti svoju prvu vjetroelektranu koja će se prostirati na prosotoru od 22 kilometra. Riječ je o prvom energetskom projektu vjetroenergije u Bosni i Hercegovini koji nosi naziv VE Mesihovina. Prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB, koja je investitor ovog projekta vrijednog oko 81 milijun eura, u tijeku je izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata. Također, vrši se prijevoz komponenti vjetroagregata te su ovih dana započeli radovi na montaži prvih vjetroagregata. "Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u centralnom dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh", navode iz EP HZ HB. Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kWh/g VE Mesihovina moći će opskrbiti električnom energijom oko 27.500 domaćinstava. Završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje se krajem 2017.
  Portal croenergo.eu


  ZAVRŠENA IZGRADNJA PRISTUPNIH PUTOVA ZA VE MESIHOVINA
  U prigodi završetka izgradnje pristupnih putova i platformi za kranove VE Mesihovina, uprava JP Elektroprivreda HZ HB, predvođena generalnim direktorom Marinkom Giljom, posjetila je lokaciju izgradnje ovog važnog energetskog projekta. Uz predstavnike EP HZ HB gradilište vjetroelektrane Mesihovina posjetili su i predstavnici općine Tomislavgrad: načelnik Ivan Vukadin i predsjednik OV Tomislavgrad Luka Krstanović, izaslanstvo Vlade Hercegbosanske županije, predvođeno predsjednikom Ivanom Jozićem, te ministrima Stipanom Šarcem i Petrom Galićem, kao i predstavnici poduzeća Strabag s podugovaračima Pušina d.o.o. i Čajuša d.o.o., koji su gradili pristupne putove i platforme za kranove VE Mesihovina. Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u središnjem dijelu općine Tomislavgrad. Imati će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh. Sredstva potrebna za ovaj projekt su osigurana pomoću donacije SR Njemačke vlade u iznosu 1.000.000 Eura, kredita od KfW u iznosu 71.000.000 Eura, i vlastitim sredstvima JP EP HZHB potrebnim za završetak projekta. Ukupna investicijska vrijednost projekta VE Mesihovina iznosi oko 81. Mil. Eura. Ovaj projekt predstavlja i prvi energetski projekt vjetroenergije u BiH. Formirana je posebna organizacijska jedinica Pogon VE Mesihovina u izgradnji. Dana 14.4.2016. godine potpisan je Ugovor za Lot 1a (vjetroagregati s temeljima) s Konzorcijem Siemens (Konzorcij čine: Simens Danska i Siemens Hrvatska. Vrijednost Ugovora za Lot 1a uključujući održavanje tijekom prve 2 godine garantnog roka iznosi 71.940.000,00 Eura. Dana 14.4.2016. godine potpisan je Ugovor za Lot 1b (interna kabelska mreža i TS 20/110kV s priključkom na EES) s Konzorcijem ABB d.o.o., Hrvatska i Elektrocentar Petek d.o.o. Vrijednost Ugovora za Lot 1b iznosi 4.275.447,28 Eura. 06.06.2016. godine potpisan je Ugovor za izvođenje građevinskih radova (pristupne ceste i platforme za kranove) s Izvođačem Strabag d.o.o. Sarajevo. Vrijednost Ugovora iznosi 4.302.837,34 KM bez PDV-a. U tijeku je izgradnja temelja za vjetroagregate i provedba aktivnosti za izgradnju kanala za polaganje interne kabelske mreže. Montaža prvih vjetroagregata očekuje se u kolovozu 2017. godine a puštanje u pogon VE Mesihovina krajem 2017. godine. Pored izgradnje VE Mesihovina, u općini Tomislavgrad JP Elektroprivreda HZ HB intenzivno radi na pripremi izgradnje CHE Vrilo snage 66 MW i investicijske vrijednosti oko 90 mil. Eura čime dodatno potvrđuje i dokazuje svoju stratešku opredijeljenost na osiguranje nedostajućih kapaciteta iz obnovljivih izvora te poštivanje međunarodnih dogovora kada je riječ o zaštiti okoliša.
  blidinje.net


  Vraćaju kredit, a još bez objekta
  Puštanje u pogon Vjetroelektrane Mesihovina očekuje se potkraj 2015. godine”, tako stoji u planovima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne, no zahvaljujući protekloj upravi ove kompanije iz vremena “platformaške” vlasti, izgradnja ovoga važnog energetskog projekta nije se pomaknula s nule, piše Večernji list BiH. Umjesto da novi pogoni, koje se može vidjeti samo na nacrtu iznad temeljnog kamena, već počnu otplaćivati investiciju, od ove godine EP HZ HB počet će otplaćivati kredit u iznosu od 71 milijun eura, što će zasigurno utjecati na rezultate poslovanja ove kompanije u ovoj i sljedećim godinama. Procjenjuje se da će zbog “nedomaćinskog” odnosa, EP HZ HB biti na gubitku više desetaka milijuna maraka. Kao razlog za otezanja izgradnje VE Mesihovina iz bivše uprave neslužbeno su tvrdili kako su natječaji za izgradnju ovoga objekta zapeli jer su njemački financijeri iz Razvojne banke KfW inzistirali da opremanje vjetroturbina dobije njemačka kompanija Siemens. Procedure i Siemens Istodobno, drugi izvori su ovakvo ponašanje bivše uprave pripisivali nemogućnosti da se “naštima” posao i uzme novac za posredovanje. No, nova uprava, za razliku od prethodne, inzistira na tome da se ovaj posao što prije otkoči, zbog čega nastoji ubrzati sve procedure, a prvi konkretni radovi trebaju početi na proljeće. 
EP HZ HB je u sklopu planiranja razvoja posljednjih petnaest godina ozbiljno računala na izgradnju Vjetroelektrane Mesihovina. Od srpnja 2004. godine uspostavljen je sustav praćenja parametara energije vjetra na 10 lokacija, na prostoru šest općina u tri županije - Hercegbosanske, Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske. Kao rezultatdvogodišnjeg ciklusa istraživanja, konzultantska kuća NIPSA iz Madrida izradila je studiju koja je pokazala punu opravdanost za investiranje. Nakon toga Vlada FBiH je u veljači 2010. godine proglasila javni interes za 28 energetskih objekata, među kojima je i HE Mesihovina. Uslijedio je potpis ugovora između Njemačke razvojne banke KfW Bosne i Hercegovine, Federacije BiH i EP HZ HB. Kreditna sredstva iznose 71 milijun eura, 1 milijun eura grant sredstava (za konzultantske usluge), dok su vlastita sredstva poduzeća 6 milijuna eura. U međuvremenu je uspostavljena i posebna organizacijska jedinica Pogon VE Mesihovina u izgradnji te je u tijeku izgradnja poslovnog objekta u Tomislavgradu. Prema prijedlogu iz glavnog projekta, VE Mesihovina imat će 22 vjetroturbine čija će pojedinačna instalirana snage biti od 2 do 2,5 MW, što će činiti ukupnu instaliranu snagu od 44 do 55 MW, ovisno o izboru odnosno snazi pojedine vjetroturbine. Prema očekivanju, godišnja proizvodnja bit će između 128.527 odnosno 150.300 megavatsati (MWh) električne energije. Novi projekti Uz to, planirana je i izgradnja zasebne transformatorske stanice 20/110 kV Gornji Brišnik. U neposrednoj blizini VE Mesihovina prolazi upravo 110 kV dalekovod Tomislavgrad - Posušje čiji bi se kapaciteti mogli iskoristiti za ovu energiju. Pokretanje ove vjetroelektrane je iznimno značajno zbog otvaranja novih radnih mjesta, ali i važnog izvora financija za općinu Tomislavgrad i Hercegbosansku županiju na čijem se području nalaze veliki potencijali koji bi zaustavili iseljavanje i otvorili perspektivu ovoga kraja. Elektroprivreda HZ HB od ranije u planu ima izgradnju hidroelektrane Vrilo, a nije se odustalo ni od termoelektrane.
  www.vecernji.ba

  Pročitano 664 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive