Solarna Panda, Kina
  Subota, 08 Srpanj 2017 13:13

  Solarna Panda, Kina

  Kinezi su izgradili gigantsku solarnu elektranu u obliku pande na milion kvadratnih metara. Većina solarnih elektrana ima panele poredane u redovima i kolonama kako bi formirali mrežu. Međutim, predstavnici kineske kompanije China Merchants New Energy odlučili su se malo zabaviti kada su od solarnih panela izgradili gigantsku pandu na oko milion kvadratnih metara na farmi u Datongu. China Merchants New Energy je najveća državna kompanija za čistu energiju u Kini. U prvoj fazi projekta, koji su završili 30 juna, na farmi u Datongu su postavili postrojenje od 50 megavata. Gigantska solarna panda počela je već isporučivati solarnu energiju u sjeverozapadnoj Kini, dok je izgradnja druge pande planirana krajem ove godine. Elektrana panda, kako su je nazvali, ima mogućnost generirati 3,2 milijarde kilovata solarne energije po satu u narednih 25 godina. To će eliminirati potrošnju oko milion tona ugljena koji bi se koristio za proizvodnju struje, što će smanjiti emisiju ugljik-dioksida za 2,74 miliona tona. Kompanija China Merchants New Energy surađivala je s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) u proizvodnji panda elektrane. Iz UNDP-a su kazali kako je ovaj projekt dio napora za podizanje svijesti mladih u Kini o razvoju čiste energije. Kineska kompanija i UNDP namjeravaju izgraditi još nekoliko panda elektrana u Kini u narednih pet godina. Pande su jedne od najugroženijih životinja na Zemlji, a žive u gustim šumama brdovitih područja u Kini. Ubiti pandu u Kini je bilo kažnjivo smrću do 1997. godine otkad je kazna 20 godina zatvora.
  www.klix.ba


  Solarna elektrana u obliku džinovske pande
  U Kini je počela da radi najsimpatičnija solarna elektrana na svijetu - sa panelima u obliku džinovske pande. Kompanija "Panda Green Energy Group Limited" objavila je da je njena elektrana "Panda" zvanično povezana na mrežu u kineskom gradu Datong, u provinciji Šansi. Dizajn pande napravljen je korištenjem crnih jednokristalnih silicijskih solarnih ćelija iz kineske kompanije i bijelih tanko-filmskih solarnih ćelija koje je osigurala američka kompanija "First Solar", objavio je USA Today. "Projektiranjem solarne elektrane u obliku pande, cilj nam je da potaknemo interes tinejdžera i entuzijazam za primjenu solarne energije", izjavio je izvršni direktor "China Merchants New Energy Group" Alan Li. "Da bismo se nosili sa klimatskim promjenama, mi moramo ne samo da pozivamo vlade i kompanije, već i da motiviramo svako domaćinstvo, svaku slijedeću generaciju, čime zajednički činimo napore u stvaranju 'zelene' budućnosti", rekao je Li. "China Merchants New Energy Group", najveći akcionar kompanije "Panda Green Energy", prošle godine je radila sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) kako bi uključila mlade u projekat dizajniranja inovacija. Plus, na putevima je više džinovskih pandi. Kompanija "Panda Green Energy" u okviru programa "Panda 100" planira izgradnju mnogo više lokacija "zelene energije", koja će, prema njihovom priopćenju, moći da osigura 3,2 milijarde kilovata struje dobivene iz "zelene energije" tijekom 25 godina. To se može uporediti sa uštedom od 1.056 miliona tona ugljena ili smanjivanjem emisija ugljik-dioksida od 2,74 miliona tona, navodi se u projektu.
  rs.n1info.com


  China Just Built a 250-Acre Solar Farm Shaped Like a Giant Panda
  Most solar farms align their solar arrays in rows and columns to form a grid. A new solar power plant in Datong, China, however, decided to have a little fun with its design. China Merchants New Energy Group, one of the country's largest clean energy operators, built a 248-acre solar farm in the shape of a giant panda. The first phase, which includes one 50-megawatt plant, was completed on June 30, according to PV magazine. The project just began delivering power to a grid in northwestern China, and a second panda is planned for later this year. Called the Panda Power Plant, it will be able to produce 3.2 billion kilowatt-hours of solar energy in 25 years, according to the company. That will eliminate approximately million tons of coal that would have been used to produce electricity, reducing carbon emissions by 2.74 million tons. China Merchants New Energy Group worked with the United Nations Development Program (UNDP) to make the Panda Power Plant a reality. The project is part of a larger effort to raise awareness among young people in China about clean energy, the UNDP wrote in a statement. The groups hope to build more panda-shaped solar plants throughout China in the next five years.
  www.sciencealert.com

   

  HD PANDA 750 1

  HD PANDA 750 2

  HD PANDA 750 3

  Pročitano 508 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive