Certifikat Windmade
  Subota, 19 Studeni 2011 23:54

  Certifikat Windmade

  WindMade je standard za prvu globalnu potrošačku oznaku koja će označavati organizacije koja koristi energiju vjetra ili druge oblike obnovljivih izvora energije. Oznaku podupiru: UN Global Compact, WWF, Vestas Wind Systems, Global Wind Energy Council, Lego Group, Bloomberg i Pricewaterhouse Coopers. WindMade je prva ekološka oznaka koju podupire UN Global Compact, te je sukladna promoviranju samoodrživosti kompanija i razvoju samoodrživosti, izjavio je Georg Kell, izvršni direktor UN Global Compact-a, te je nadodao kako bi oznaka WindMade mogla potaknuti i unaprijediti korištenje obnovljivih izvora energije diljem svijeta. Cilj oznake WindMade je povećati korištenje energije vjetra na svjetskoj razini, te na taj način doprinijeti smanjenju klimatskih promjena i povećanju energetske sigurnosti i učinkovitosti. Sam program uključuje dva standarda: standard za kompanije i organizacije, te standard za proizvode. Standard za oznaku WindMade zahtijeva od kompanija korištenje električne energije iz energije vjetra u omjeru najmanje 25% od njihove ukupne potrošnje. Udio energije vjetra može biti proizveden od strane same kompanije, dugoročnim otkupnim ugovorom od distributera električne energije iz energije vjetra ili kupnjom certifikata Renewable Energy Certificates koje je odobrio WindMade. Točan postotak udjela električne energije iz energije vjetra biti će izražen na oznaci. Postavljeni kriteriji osigurati će doprinos kompanija koje koriste oznaku WindMade u daljnje investicije u obnovljive izvore energije, izjavila je Samantha Smith, direktorica inicijative WWF Global Energy and Climate Network Initiative. Također, vjeruje da je WindMade standard savršen doprinos tržištu kojem je potreban snažan poticaj kako bi se ostvarili ciljevi za obnovljive izvore energije za 2030. godinu. Upravo to bi moglo ubrzati razvoj nove generacije iskorištavanja energije vjetra. Morten Albæk, SVP u Vestas-u, smatra kako je izdavanje WindMade oznake tek početak. Povećanjem kompanija i organizacija koje će imati oznaku WindMade i sam standard će rasti, počevši sa razvojem standarda za proizvode, koji je već sada u pripremi. Interes koji se pokazuje za oznaku E+WindMade je zadovoljavajuć, smatra Henrik Kuffner, glavni izvršni direktor WindMade-a. Zbog velikog zahtjeva potrošača za održivošću i odgovornošću, kompanije se već sada obvezuju prelasku na zelenu energiju. No, do sada nije bilo moguće istaknuti svoj udio u poticanju i korištenju obnovljivih izvora energije. WindMade popunjava upravo taj nedostatak, omogućujući potrošaćima transparentnost koju zahtijevaju pri donošenju informiranih odluka, zaključio je Kuffner. Predstavljanje certifikata WindMade održati će se 18. studenog u New York-u u organizaciji UN Global Council-a. Na predstavljanju WindMade će predstaviti i prve kompanije i proizvode koji će koristiti oznaku.

  www.vjetroelektrane.com

   

  Velike globalne tvrtke koje uključuju Motorolu, Deutsche bank, Bloomberg, Method i BD (Becton, Dickinson i Co.) su osigurali ili će osigurati barem 25% svojih potreba za električnom energijom iz energije vjetra. Te kompanije su objavile da su se obvezale prema novom WindMade certifikatu na Global Launch događaju u New Yorku. To je inače bio prvi takav događaj u kojem su predstavljene prve kompanije koje koriste WindMade. Certifikat omogućuje kompanijama da pokažu svoj udio energije vjetra i drugih obnovljivih izvora energije koji koriste u svom poslovanju, a cilj WindMadea je pojačati potražnju za energijom vjetra, te time pojačati investiranje u rastuće tržište obnovljivih izvora energije. Martin Albaek iz Vestasa je izjavio da je prema njihovom istraživanju 67% svih svjetskih potrošača na anketi rađenoj prema uzorku od 31.000 ljudi izjavilo da bi dalo prednost proizvodima sa certifikatom WindMadea. Pioniri i osnivatelji WindMadea su između ostalih: Motorola, Deutsche Bank, BD, Method, Better Place, Widex, Droga5, G24 Innovation, Engraw, RenewAire, TTTech, Vestas, PwC DK, Bloomberg i Lego Group. Prema potrebama WindMadea, kompanije moraju za certifikat proizvoditi barem 25% svojih potreba za električnom energijom iz vjetra. Udio energije vjetra se može dobiti iz vlastitih vjetroelektrana, ili preko dugoročnog ugovora o otkupu električne energije iz vjetroelektrana ili kupnjom visokokvalitetnih certifikata za obnovljive izvore energije koji su odobreni od strane WindMadea.
  www.vjetroelektrane.com

   

  Najavljujući predanost novoj oznaci WindMade TM, nekoliko vodećih svjetskih kompanija obvezalo se na kupovinu ili već kupuje barem 25% svoje potrošnje električne energije iz vjetroenergije.Tvrtke, među kojima se nalaze i Motorola Mobility, Deutsche Bank i Bloomberg, predvodnici su korištenja prve svjetske potrošačke oznake koja se vezuje uz energiju vjetra, osmišljenu od strane neprofitne organizacije WindMade. WindMadeTM-ov direktor Henrik Kuffner, prilikom predstavljanja koncepta oznake izjavio je: "Ove tvrtke su na čelu globalnog pokreta održivosti. Oduševljeni smo što su prepoznali jedinstvenu WindMade TM inicijativu, te smo uvjereni kako će mnogi drugi slijediti njihov primjer u nadolazećim tjednima i mjesecima". Cilj projekta WindMade TM je povećati potražnju za energijom vjetra, te povezano s time povećati investicije i rast tržišta obnovljivih izvora energije. Prema Mortenu Ålbæku, višem potpredsjedniku globalnog marketinga i kupaca u tvrtki Vestas Wind Systems, jedne od kompanija koje predvode inicijativu: "Potrošači su spremni prepoznati naš napor i djelovati. U nedavno provedenoj analizi na 31,000 ispitanika diljem svijeta čak 67% voljno je odabrati proizvode s oznakom WindMade TM, čak i ako to znači njihovu višu cijenu. WindMade TM će omogućiti potrošačima izbor proizvoda koji su u svojoj proizvodnji koristili energiju vjetra". Prema uvjetima koje je postavio WindMade TM, tvrtke koje koriste oznaku moraju barem 25% svoje potrošnje energije ostvariti iz energije vjetra. Udio energije može biti ostvaren kroz vlasništvo objekata za proizvodnju energije iz vjetra ili kupovinom visokokvalitetnih certifikata koje je odobrio WindMade TM. Točan postotak korištene energije vjetra biti će sastavni dio oznake. Tvrtke oznaku mogu dobiti na globalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini poslovanja, te će i ta razlika biti jasno navedena na samoj naljepnici na proizvodu. WindMade TM je prva svjetska potrošačka oznaka za proizvode i tvrtke koje koriste energiju vjetra. Oznakom upravlja neprofitna organizacija WindMade TM, posvećena ubrzanju usvajanja obnovljivih izvora energije kroz poboljšanje tvrtkinih sposobnosti komunikacije dionicima o ulaganjima u energiju vjetra. WindMade TM podupiru UN Global Compact, Vestas Wind Systems, WWF, Global Wind Energy Council, Bloomberg i LEGO Group. Za više informacija o samom konceptu i popisu tvrtki koje su se pridružile inicijativi WindMade TM posjetite www.windmade.org.
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1307 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive