BE Babina Greda 34,5%
Nedjelja, 30 Travanj 2017 21:38

BE Babina Greda 34,5%

HERA procijenila učinkovitost kogeneracije Viridas. Najveća kogeneracija na biomasu mogla bi ostati bez statusa povlaštenog proizvođača. Ukupna godišnja energetska učinkovitost proizvodnog postrojenja Kogeneracijsko postrojenje na biomasu „Viridas Biomass“, snage 9,99 MW u 2016. godini određena je u iznosu 34,5 %, odlučeno je na Upravnom vijeću HERA-e. Rezultat je to nadzora koji je energetska regulatorna agencija sada provela nakon izdavanja rješenja za rad postrojenju od 2015. Problem s tom kogeneracijom je u tome što se očekivalo da će dobivati povećanu razinu poticaja jer se računalo da će se iskoristiti toplina proizvedena u tom postrojenju, no to do danas nije riješeno. Naime, postrojenja na biomasu snage od 5 do 10 MW imaju korekcijski faktor za određivanje cijene 1,05, a to se povećava na 1,2 u slučaju da je riješen toplinski konzum, odnosno da je postignuta učinkovitost postrojenja veća od 50%. U skladu s tim korekcijskim faktorom raste i razina poticaja koje primaju. No, u Univiridasu, koji je najpoznatije greenfield ulaganje u biomasu u Hrvatskoj, veća učinkovitost postrojenja još nije postignuta pa korekcijski faktor ostaje nizak. Vlasnica tvrtke Sunčica Lalić lani je najavila gradnju sušarskih kapaciteta vrijednih šest milijuna kuna, no ta investicija očito još nije realizirana. U HERA-i neslužbeno doznajemo da će tvrtka imati određeni rok da ukloni nepravilnosti odnosno poveća učinkovitost postrojenja, a ako to ne učine, moglo bi im se dogoditi da izgube status povlaštenog proizvođača. Ako Lalić i njezini partneri ove godine i izgrade sušaru, odnosno riješe toplinski konzum iz elektrane, to će se na njihovu razinu poticaja moći odraziti vjerojatano tek u 2019., jer je potrebno da prođe određeni period rada u kojem se to dokazuje. Ovo nije jedini nadzor koji je HERA provela ili provodi. Bioplinsko postrojenje na zagrebačkom deponiju Jakuševac moralo je vratiti nekoliko milijuna kuna poticaja radi energetske neučinkovitosti, a nadzor se provodi ili je proveden u još nekoliko kogeneracija na biomasu, koje su vezane uz drvnu industriju. Zahtjev za nadzor došao je iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.
www.energetika-net.com

 

HD BE BABINA GREDA 750 1


Gledanje kroz prste? HERA utvrdila nepravilnost u elektrani Sunčice Lalić, ali sankcija - nema

Umjesto zakonom predviđenih 50, elektrana korisno troši 34,5 posto topline. Neslužbeno se doznaje da će im HERA dati vremena za »uklanjanje nepravilnosti«. Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je nakon nadzora u elektrani tvrtke Uni Viridas u Babinoj Gredi, koja je u suvlasništvu bivše manekenke Sunčice Lalić, objavila da je ukupna godišnja energetska učinkovitost te kogeneracije, koja proizvodi električnu energiju i toplinu, svega 34,5 posto. Sa sjednice Here, na kojoj je to zaključeno, u javnost nije odaslana niti jedna druga informacija odnosno pojašnjenje što će se dalje oko kogeneracije događati, no očekuje se da Hera postrojenju ili naredi vraćanje dijela poticaja isplaćenih mu u prošloj godini, ili oduzme dozvolu za rad.

Bez informacije
Kako je otkrio naš list, postrojenje je prošle godine, prve godine svog rada, od države dobilo 74 milijuna kuna za proizvedenu električnu energiju, no da bi imalo pravo na taj subvencionirani otkup struje, najmanje 50 posto proizvedene topline moralo je korisno utrošiti, primjerice na grijanje staklenika, hladnjače ili neki drugi toplinski konzum. HERA je, međutim, našem listu uskratila informaciju je li, i koliko toplinske energije u Babinoj Gredi lani proizvedeno te korisno utrošeno i je li tvrtka imala pravo na povlašteni otkup struje, po triput većoj cijeni od konvencionalno proizvedene energije na burzi. Elektrana Sunčice Lalić struju i toplinu proizvodi iz drvene sječike, dakle na biomasu, zbog čega je 2015. godine od Here dobila status povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora. HERA je, međutim, u nadzor postrojenja otišla tek nakon što je naš list objavio kako HERA taji podatak o korištenju topline u Babinoj Gredi. Pitanje je da li bi nadzora i inače bilo, odnosno koliko dugo bi postrojenje u Babinoj Gredi i dalje primalo poticajnu otkupnu cijenu struje, za koju se novac prikuplja sa računa svih potrošača – građana i tvrtki. Upravo zbog puno povlaštenih proizvođača iz obnovljivih izvora energije uskoro poskupljuje i naknada za njih koju plaćaju svi potrošači – sa sadašnje tri i pol, na sedam i pol lipa po potrošenom kilovatsatu struje.

Sporna sušara
Sunčica Lalić je krajem prošle godine najavila gradnju sušare za sječiku koja se koristi za proizvodnju, vrijednosti šest milijuna kuna, no do danas investicija nije realizirana, dok su iz Here našem listu u nekoliko navrata odgovorili kako su poticaji elektrani opravdani jer toplinu troše na sušenje biomase. Neslužbene informacije kažu da će HERA kogeneraciji u Babinoj Gredi dati određeni period za »uklanjanje nepravilnosti«. Znači li to da im namjeravaju ostaviti istu poticajnu otkupnu cijenu struje dok ne sagrade sušaru odnosno staklenike, za sada nije poznato. Drugim riječima, Hera očito nema namjeru postrojenju oduzeti dozvolu za rad, već mu dati još vremena da realizira investiciju koja je trebala biti realizirana uoči dobivanja dozvole za rad 2015. godine.
www.novilist.hr


HD BE BABINA GREDA 750 2


HERA provela nadzor: Toplina proizvedena iz elektrane u suvlasništvu Sunčice Lalić se – baca

HERA službeno ne želi otkriti rezultate nadzora, niti najaviti koje poteze kane povući, iako je jasno da bi tvrtki trebali oduzeti status povlaštenog proizvođača. Prema izračunima nekorištena toplinska energija iz Babine Grede bila bi dovoljna za zagrijavanje više manjih slavonskih gradova. Nekoliko dana nakon što je naš list objavio priču o elektrani na biomasu tvrtke Uni Viridas u Babinoj Gredi, koja od države, a zapravo iz džepa svih potrošača, neopravdano dobiva visoku, poticajnu otkupnu cijenu struje, Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) je, kako neslužbeno doznajemo, u Babinoj Gredi prvi put od izdavanja rješenja za rad postrojenja krajem 2015. godine obavila nadzor te zaključila ono o čemu smo pisali – da elektrana nema dovoljan toplinski konzum koji bi opravdavao visoku otkupnu cijenu struje. U HERA-i tu informaciju službeno ne potvrđuju, ali niti ne demantiraju, odgovarajući nam samo kako su u postupku provjere i analize izvješća o ostvarenju godišnjih planova Uni Viridasa. Ne demantiraju da su bili u terenskom nadzoru, kao ni to da toplinski konzum u Babinoj Gredi ne opravdava poticajnu cijenu struje.

Korekcija poticaja
Podsjetimo, riječ je o kogeneracijskom postrojenju na drvnu biomasu (sječku), koje proizvodi električnu i toplinsku energiju, i koje je od HERA-e rješenje za rad dobilo na samom kraju 2015. godine. Tim je rješenjem postrojenju omogućeno da državi prodaje svu električnu energiju koju proizvede, po poticajnoj cijeni – triput višoj od cijene struje na tržištu. Na račun toga je Uni Viridas, u čijem je suvlasništvu bivša manekenka Sunčica Lalić, u 2016. godini uprihodio 74,3 milijuna kuna, no da bi imao pravo na poticajnu cijenu, trebao je i najmanje 50 posto proizvedene toplinske energije korisno utrošiti na neki toplinski konzum – grijanje staklenika ili nešto slično. Iz HERA-e je našem listu i u prvom navratu, međutim, zatajeno koliko je toplinske energije lani u Babinoj Gredi proizvedeno, kao i to koliko se te topline korisno utrošilo, odnosno opravdava li ta potrošnja poticajnu otkupnu cijenu električne energije. Iz nekoliko dobro upućenih izvora doznajemo da je HERA nakon našeg napisa izvidjela situaciju na terenu te ustanovila da kogeneracija nema dovoljno toplinskog konzuma. U tom je slučaju HERA dužna tvrtki oduzeti status povlaštenog proizvođača, ili mu pak naplatiti razliku između isplaćene poticajne cijene i prosječne proizvodne cijene električne energije u toj godini, u ovom slučaju 2016. U HERA-i ne navode hoće li išta od toga učiniti no znakovito napominju kako će »nakon provjere i utvrđivanja postignute ukupne godišnje učinkovitosti za kogeneracijsko postrojenje u Viridas Biomass donijeti odgovarajuće rješenje na kraju upravnog postupka«. Ovisno o rezultatima ukupne godišnje učinkovitosti za 2016. godinu, a sukladno odredbama tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, napominju, provest će korekciju poticajne cijene za 2017. godinu.

Upravni postupak
»Kao što smo vas informirali u prijašnjim odgovorima, HERA je u postupku provjere i analize izvješća o ostvarenju godišnjih planova proizvodnje za 2016. godinu koje je dostavilo trgovačko društvo Uni Viridas d.o.o. Ponavljamo da se radi o upravnom postupku koji još nije završio, te ne možemo iznositi informacije, podatke i pojedinosti do završetka postupka. Dakle, ne radi se o 'zatajivanju' podataka, kako nas neopravdano i kontinuirano javno prozivate, već se radi o upravnom postupku koji je u tijeku«, poručuju iz HERA-e, zaboravljajući, međutim, da su nam već ranije nakon opetovanih upita ipak dostavili podatak o količini proizvedene električne energije u Babinoj Gredi u 2016. godini. Prema tom podatku, kogeneracija je proizvela 66.316 MWh električne energije, dok im je Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), koji otkupljuje struju, isplatio 74,3 milijuna kuna. Uzme li se u obzir da je poticajna cijena za ovo postrojenje prema pravilnicima za 2016. godinu iznosila jednu kunu za kilovatsat, to znači da je proizvedeno 74.000, a ne 66.316 MWh električne energije, kao što navodi HERA, što bi onda značilo još i više proizvedene topline. Čak i da je u pitanju samo 66.312 MWh struje, pojašnjavaju upućeni stručnjaci, to znači da je u Babinoj Gredi proizvedeno najmanje dvostruko više toplinske energije, dakle barem oko sto tisuća megavatsati, od kojih je najmanje polovica morala biti i korisno utrošena, a ne bačena u prazno. Primjera radi, cijela Rijeka za grijanje i zagrijavanje vode treba oko 50 tisuća magavatsati energije, što znači da bi toplina iz Babine Grede bila dovoljna za zagrijavanje više manjih slavonskih gradova.

Plaćanje u prazno
Postrojenje u Babinoj Gredi jedno je od ukupno 1.294 postrojenja koje proizvodi energiju iz obnovljivih izvora – sunca i vjetra, biomase i drugih, a od kojih je država dužna preuzeti svu proizvedenu energiju te je plaćati po triput višim cijenama od onih na tržištu konvencionalno proizvedene energije. Tim je proizvođačima samo u prošloj godini isplaćeno preko 1,5 milijarde kuna poticajne cijene, za što se novac prikuplja od svih potrošača kroz naknadu za obnovljive izvore. Ona trenutačno iznosi tri i pol lipe po svakom potrošenom kilovatsatu, no uskoro će poskupjeti na 7,5 lipa jer nema dovoljno novaca da bi se namirilo sve proizvođače. HERA, iako regulatorno tijelo za tržište energije, međutim, nije smatrala potrebnim da izađe na teren prilikom donošenja rješenja za rad kogerenacije u Babinoj Gredi, kako bi ustanovila imaju li toplinski konzum koji će zadovoljavati kriterije za visoku otkupnu cijenu struje. Na teren su izašli tek nakon napisa našeg lista, no što su tamo službeno otkrili, ne žele sada otkriti i javno. Općenito su dosad bili u samo 35 nadzora kod povlaštenih proizvođača, iako ih ima gotovo 1.300, što znači da će naknada za obnovljive izvore građanima i tvrtkama poskupjeti iako se ne zna što se na terenu zapravo događa, odnosno što zapravo plaćamo, i plaćamo li – u prazno.

Očevid zbog pritiska medija
Na pitanje hoće li rezultati nadzora u Babinoj Gredi potaknuti HERA-u na terenski nadzor i u drugim tvrtkama koje su dobile njihovo rješenje za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, iz HERA-e je našem listu odgovoreno kako »odgovorno obavljaju svoj posao u skladu sa Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti i svim energetskim zakonima i podzakonskim propisima donijetim na temelju tih zakona«. Po potrebi, kako zaključuju, odlučuju o provedbi očevida na licu mjesta, no činjenica je da na teren prilikom izdavanja rješenja za Uni Viridas nisu izašli, već tek godinu dana kasnije, i to isključivo zbog pritiska medija. Kako je pokazalo istraživanje našeg lista, građani i tvrtke, koji na svojim računima za potrošenu struju plaćaju naknadu za »obnovljivce«, nemaju pravo znati koliko pojedini proizvođač struje odnosno toplinske energije iz obnovljivih izvora proizvodi.
www.novilist.hr

 

HD BE BABINA GREDA 750 3

 

HD BE BABINA GREDA 750 4

 

Uni viridas dovršava sušare uz svoju bioenerganu
Jedan od najsuvremenijih pogona za sušenje drvne građe u Hrvatskoj upravo se završava u istočnom dijelu Slavonije. Centar za sušenje drvne građe, čija je gradnja počela proljetos, uključuje izgradnju 32 moderne komore za sušenje drva, ukupnog kapaciteta 5.300 kubnih metara. Uni viridasov centar se gradi u Babinoj Gredi, neposredno uz autocestu A3, a kao dio tehnološke cjeline gradi se još i hala od 1.500 m2 te zatvorene hale i sortirnica od dodatnih 2.500 kvadrata, navodi Sunčica Lalić, suvlasnica tvrtke Uni Viridas, koja je vlasnik energane-kogeneracijskog postrojenja otvorenog krajem 2015. snage 9,8 MW i vrijednosti 42 mil EUR. Naime, kao povlašteni proizvođač električne energije Uni Viridas, obvezan je istodobno proizvoditi i korisno upotrijebiti toplinsku energiju te tako ostvariti učinkovitost od najmanje 50 posto, što se već koristi za sušenje vlastite sječke, a sušarama će se zaokružiti postrojenje. Ovo je naš logičan potez jer ćemo novom investicijom postići puni efekt: s jedne strane zadovoljit ćemo nužne zakonske propise, a s druge ostvariti ćemo sinergiju s drvnim industrijama i time pridonijeti zaustavljanju izvoza trupaca i građe iz slavonskih šuma, nastavlja Lalić, dodajući kako je ova dodatna investicija od 7 mil. EUR potpuno u skladu s novom naredbom Ministarstva poljoprivrede koja predviđa obimnije sušenje hrasta. "Intencija je ojačati drvnu industriju u Hrvatskoj, a mi kao energana doslovce osiguravamo besplatni energent drvnoj industriji. Naše sušare unaprijed je zakupila tvrtka Florian i sigurni smo da će korištenjem modernih sušara postići veća dodana vrijednost na proizvodima od čuvenog slavonskog hrasta", zaključuje Lalić.
www.energetika-net.com

Pročitano 996 puta

Energetski Projekti

hrastovic energetski projekti banner

Energetski Video

hrastovic energetski video banner

Energetski Članci

hrastovic energetski clanci banner

Random video

Udruga SOLAR

Udruga SOLAR  je nastala 2011. godine kao potreba organiziranja civilnog društva u smjeru korištenja i primjene obnovljivih izvora energije, primjene alternativnih izvora energije te povećanja energijske učinkovitosti na razini korisnika i lokalne zajednice.

Opširnije

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture.

Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.

Dario Hrastović, dipl.ing.stroj.

Kralja Tomislava 82
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail:dario.hrastovic@gmail.com
Fax: 031-815-006
Mobitel:099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive