Solarna biciklistička staza
  Srijeda, 23 Studeni 2016 22:45

  Solarna biciklistička staza

  Nizozemska ima međunarodnu reputaciju kao bike-friendly nacija sa preko 18 milijuna bicikala i više od 35 tisuća kilometara biciklističkih staza. Novi, inovativni projekt solarne biciklističke staze nadograditi će postojeću zelenu infrastrukturu budući da će sada biciklisti voziti po fotonaponskim panelima. Prvih 70 metara već je postavljeno u gradu Krommenie. Podloga koja proizvodi električnu energiju u sebi sadrži fotonaponske ćelije od kristalnog silicija koje su ugrađene u betonsku podlogu. Na njih se potom nanosi neljepljivi premaz koji štiti panele te odbija kišu i prljavštinu sa površine kako bi se osigurala maksimalna izloženost sunčevom svjetlu. Ovaj premaz ključan je za isplativost sustava jer bi se u protivnom zbog prljavštine u potpunosti izgubila svrha proizvodnje električne energije. Prvih sto metara biti će postavljeno tijekom 2016. godine te će proizvoditi dovoljno energije za napajanje tri nizozemska kućanstva. TNO institut, pokretač cijelog projekta, javlja kako bi se pokrivanjem 20 posto biciklističkih staza u Nizozemskoj dobilo dodatnih 400 do 500 četvornih kilometara fotonaponskih elektrana koje bi napajale mrežu te pogonile rasvjetu, signalizaciju i prometne znakove na samim stazama.
  Portal croenergo.eu

   

  Napravljena prva solarna biciklistička staza na svijetu

  Nizozemska ima reputaciju kao bike-friendly nacija s više od 35 tisuća kilometara biciklističkih staza, a najnovija staza proizvodi energiju dovoljnu za opskrbu tri kućanstva. Osim po tulipanima i liberalnoj politici prema lakšim drogama i ljudskim slobodama, Nizozemci su poznati i kao jedan od ekološki osvješćenijih naroda pa su bicikli tamo gotovo nacionalni simbol. U sklopu zelene infrastrukture, Nizozemci već imaju lebdeće biciklističke staze i pametne autoceste čije trake svijetle u mraku, a sada postavljaju prvu solarnu stazu za bicikliste na svijetu. Početnih 70 metara staze je već stavljeno u pogon. Investicija je koštala oko 22 milijuna kuna, a postavljene ploče proizvode dovoljno energije za opskrbu tri kućanstva. Ploče su izdržljive i sigurne za vožnju, a jedini nedostatak im je cijena. Do kraja 2016. postavit će se još sto metara staze, a u budućnosti se planira solarnim panelima zamijeniti 20% nizozemskih prometnica. U tom bi slučaju prometnice proizvodile dovoljno energije za prometnu signalizaciju, punjenje električnih automobila i slično. Tako bi investicija sama sebe otplatila nakon nekog vremena. Projekt „SolaRoad“ razvija se od 2009. godine, a sama ideja nastala je u Nizozemskom istraživačkom institutu TNO. Za mnoge od nas koji živimo u gradovima gdje biciklističke staze nerijetko završavaju nasred ceste, solarne prometnice zvuče kao znanstvena fantastika, ali svakako se radi o ekološki isplativom projektu. Primjerice, kad bi se sve prometnice u SAD-u zamijenile ovakvim panelima, oni bi prozvodili tri puta više energije od sadašnjih potreba, a emisije štetnih plnova bi se smanjile za 75%.
  studentski.hr

  Pročitano 607 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive