Odabir radnih tvari
  Ponedjeljak, 21 Ožujak 2011 18:50

  Odabir radnih tvari

  Radna tvar ima veliki utjecaj na rad sustava te su pojedini freoni predviđeni za rad na nižim temperaturama kondenzacije da se ostvari što veći COP jedinice. Treba obratiti pozornost da li je dizalica topline predviđena samo za sustave grijanja ili za kombinirani rada i pripremu sanitarne vode. Sukladno namjeni proizvođač u jedinici predvidio određenu radnu tvar. Treba obratiti pozornost koja se maksimalna radna temperatura može postići dizalicom topline. Na rad sustava ima veliki utjecaj odabir ulja koje će podmazivati kompresor u radu te proizvođači odabiru radno ulje koje je kompatibilno radnom mediju, freonu. Nije preporučljivo koristiti radne tvari za koje kompresor nije predviđen jer se plin i ulje miješaju u radu. Kada kompresor radi u komprimiranom plinu završi i dio ulja koji prolazi kroz kondenzator, ekspanzijski ventil, dolazi do isparivača te se vraća u kompresor. Ulje cirkulira kroz cijeli toplinski krug te se vraća nazad u kompresor te ga podmazuje i hladi istovremeno.


  Kod nepravilnog odabira ulja i freona dolazi do pojava:

  - Nema povrata ulja, s komprimiranom radnom tvari odlazi i ulje, ako ono ostane zarobljeno u kondenzatoru i ne cirkulira dolazi do zaribavanja kompresora jer kompresor radi bez podmazivanja.

  - Nema polaza ulja, ulje se zgusnulo u karteru kompresora uslijed miješanja s radnom tvari koja nije kompatibilna radnom ulju te dolazi do cirkulacije radne tvari bez ulja, kompresor se ne podmazuje te dolazi do zaribavanja.

  - Loše hlađenje kompresora, plinoviti freon koji se vraća iz isparivača ima zadaću da hladi kompresor u radu, elektromotor kompresora, stator i rotor te ostale mehaničke dijelove, kod nepravilnog hlađenja dolazi do oštećenja namotaja elektromotora

  - Začepljenje sustava, na stijenkama cijevi se nakuplja sloj ulja kao želatinasti sloj koji smanjuje toplinski tok odnosno ponaša se kao izolator, u tlačnom dijelu dolazi do porasta tlaka. U slučaju da sloj zaljepljenog ulja na cijevima zatvori protok, dolazi do znatnog porasta tlaka u tlačnom dijelu, istovremeno se stvara vakuum u zoni isparivača, kompresor se pregrijava jer ga radna tvar više ne hladi, termo zaštita se pali i gasi, kompresor ostaje bez hlađenja i ulja te dolazi do zaribavanja.

  Autor: Dario Hrastović, dipl.ing.stroj. 
  Pročitano 1745 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive