Električni Harley-Davidson
Subota, 02 Srpanj 2016 09:47

Električni Harley-Davidson

Već neko vrijeme proizvođač čuvenih motocikala Harley-Davidson ima LiveWire turneju. U njoj predstavljaju istoimeni prototip električnog motocikla, no istovremeno naglašavaju da stvar nije za prodaju - već gledaju puls tržišta. Čini se kako pulsa uistinu ima, jer će ovaj proizvođač u sljedećih pet godina sasvim sigurno otkriti potpuno električni motocikl namijenjen serijskoj proizvodnji. Tu informaciju je za Milwaukee Business Journal otkrio viši potpredsjednik odjela za globalnu potražnju, Sean Cummings. Van ovih detalja teško je saznati nešto više, posebno zato jer je s Harleyjem na LiveWire projektu radio Mission Motors, mlada i danas propala tvrtka. Ipak, konkurencija ne miruje. Victory Motorcycles su otkrili Victory Empulse TT, a u Harley-Davidsonu spoznali da tržište itekako ima apetita za potpuno električne motocikle. Već neko vrijeme Harley traži inženjere koji bi radili na viziji dovođenja koncepta LiveWire u serijsku proizvodnju, no svakako je neobično da nisu spasili kompaniju Mission Motors, koji su tu itekako imali radnog iskustva. Harley-Davidson je još lani izjavio kako su stvari vezane uz električne motocikle debelo u povojima - posebno zbog nedostatnih baterijskih tehnologija. Domet bi mogao biti poseban problem, a u kompaniji traže 'Nirvanu'. Posrijedi je izgledno omjer cijene vozila, njegovog dometa i performansi. Možda neće iz prvog pokušaja uspješno napraviti ono što baš svi žele, no glad tržišta i činjenica da imaju resurse na raspolaganju učinit će svoje. Jedno je jasno - fenomenalan zvuk uobičajenih Harley-Davidson motora još dugo će biti na cestama.
www.bug.hr


Harley Davidson: Simbol slobode i Rock ‘n’ Rolla pokretan električnom energijom

Harley Davidson, kultna američka tvrtka koja proizvodi motocikle izradila je ekološki osviješteno vozilo. Njihovi motocikli poznati po svom zvuku dobili su novog najbližeg srodnika u obliku električnog motocikla imena ′Livewire′. Svoju premijeru električni Harley imati će na poznatoj američkoj ruti 66, posjetiti će 30 flagship dućana na putu i nakon Amerike otputovati u Kanadu i Europu. Livewire je samo prototip i još nije jasno hoće li i kada ići u serijsku proizvodnju. Na ovaj način proizvođači će ispitati mišljenje i želje tržišta prije nego donesu konačnu odluku. Što se tiče tehničkih specifikacija, govori se da LiveWire ima 72 konjske snage, za ubrzanje od 100km/h treba mu oko 4 s i može doseći maksimalnu brzinu od 150 km/h. Jednim baterijskim punjenjem može prevaliti oko 210 km, a punjenje će mu trajati između 30 minuta i jednog sata. Ovaj zaokret u proizvodnji nije dočekan sa oduševljenjem velikih zaljubljenika u Harley Davidson. Oni se najviše plaše da će se izgubiti prepoznatljiv zvuk popularnog motocikla. U ovom slučaju su u pravu. LiveWire neće ispuštati karakterističan Harley zvuku na koji su ljubitelji ovog prometnog sredstva naviknuli. LiveWire je opremljen posebnim uređajem koji će proizvoditi buku, kako bi zvučao kao pravi. Harley Davidson godinama je bio Simbol slobode, Rock 'n' Rolla i inspiracija mnogim generacijama, nadamo se da će tako biti i s ovim ekološkim motociklom koji će pokretati električna energija.
zelenipartner.eu

Pročitano 677 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive