Bioelektrana Osijek
  Subota, 12 Rujan 2015 22:52

  Bioelektrana Osijek

  Gradnja kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Osijek počet će u jesen 2015., pokusni rad očekuje se početkom 2017., ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se u proljeće 2017. godine. Stoji tako u ugovoru vrijednom 120 milijuna kuna koji su potpisali u ime HEP-a, koji je investitor, predsjednik Uprave Perica Jukić, a u ime izabranog konzorcija izvođača predsjednik Uprave Đuro Đaković Holdinga Tomislav Mazal i član Uprave nizozemske tvrtke HOST B.V. Hermanus Klein Teeselink. Sljedećeg tjedna HEP će s istim konzorcijem potpisati i ugovor za gradnju elektrane istog tipa u Sisku. Lokacija osječke elektrane je uz postojeće postrojenje termoelektrane-toplane, a kada bude završena, prije svega će biti namijenjena za isporuku tehnološke pare za industrijske potrošače. Riječ je o manjoj elektrani, istovremeno će proizvoditi električnu i toplinsku energiju, instalirane snage 2 MW elekrične energije i 10 MW toplinske snage. Godišnja proizvodnja električne energije bit će oko 16.500 MWh, tehnološke pare oko 32.400 tona, a toplinske energije za centralizirani toplinski sustav oko 53.200 MWh. Sirovina za BE-TO Osijek je šumska biomasa. Realizacijom vlastitih projekata i akvizicija HEP će kao vodeća energetska tvrtka u Hrvatskoj dati snažan doprinos ispunjenju nacionalnih ciljeva u vezi s obnovljivim izvorima energije i smanjenjem emisije stakleničkih plinova - istaknuo je Jukić. Elektrane u Osijeku i Sisku bit će ujedno i prve elektrane tog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Za Ivana Vrdoljaka, ministra gospodarstva, koji je nazočio potpisivanju, ovaj čin ima jasnu poruku. Bilo je puno otpora da se krene u ovo, uostalom, neki nam govore da odustanemo i od drugog bloka elektrane ovdje u Osijeku, od Omble, od plina i nafte u Jadranu, od plina na kontinentu... Najlakše je ne donositi odluke i ne preuzeti rizik, no to je dugoročno najskuplje i za državu i za potrošače. Ja ću preuzeti rizik i zaštititi ekipu HEP-a u realizaciji ovakvih projekata - rekao je Vrdoljak. Uostalom, i priča oko gradnje osječke BE-TO vuče se već nekoliko godina, pa premda je bio dogovoren i financijski aranžman, upravo zbog nevoljkosti u donošenju odluke gotovo je sve propalo. "Ne možemo dopustiti da, pokraj nas, strani investitori dominiraju u gradnji elektrana na obnovljive izvore energije", rekao je Jukić, a Vrdoljak je naglasio kako očekuje da HEP postale regionalni lider i da počne potpisivati ovakve ugovore i na susjednim tržištima.
  www.glas-slavonije.hr

   

  Potpisan Ugovor o izgradnji elektrane na biomasu BE-TO Osijek
  Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prisustvovao je potpisivanju Ugovora za projekt izgradnje kogeneracijske elektrane (za proizvodnju električne i toplinske energije) na biomasu BE-TO Osijek 2 MWe/10 MWt te javnom predstavljanju projekata obnovljivih izvora energije. Ugovor vrijedan 16,25 milijuna eura u ime HEP-a d.d. potpisali su predsjednik uprave Perica Jukić, a u ime konzorcija izvođača, predsjednik Uprave Đuro Đaković d.d. Tomislav Mazal i član Uprave nizozemske tvrtke HOST B.V. Hermanus Klein Teeselink. Tom je prigodom ministar Vrdoljak istaknuo kako će se ovaj projekt, kao i mnogi dosadašnji energetski projekti, realizirati u suradnji s domaćim tvrtkama, što kao posljedicu ima poticanje industrijskog razvoja i zapošljavanje te daje nužne reference za inozemna tržišta. „Razvoj obnovljivih izvora energije mora biti kompatibilan s razvojem konvencionalnih izvora energije, jer je ta sinergija izuzetno važna i nužna zbog diverzifikacije rizika proizvodnje energije i stabilnosti energetskih sustava", rekao je ministar Vrdoljak. Ministar je naglasio kako će domaćom proizvodnjom, korištenjem domaćih potencijala u obnovljivim izvorima te realizacijom ovih projekata, cijene energenata biti niže. Također, istaknuo je važnost energetskih investicija u regijama koje do sada nisu bile energetski atraktivne. Sljedećeg će tjedna HEP s istim konzorcijem potpisati i ugovor za izgradnju kogeneracijske elektrane na biomasu BE-TO Sisak 2 MWe/10 MWt, vrijednosti 18,95 milijuna eura. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 35 milijuna eura. Sirovina za BE-TO Osijek je šumska biomasa. Dobavu šumske biomase, u količinama i kvaliteti koje će osigurati pouzdan rad postrojenja, HEP je osigurao potpisivanjem dugogodišnjeg ugovora o dobavi drvne sječke. Izgradnja BE-TO Osijek započet će u jesen 2015., a pokusni rad početkom 2017. godine. Ishođenje uporabne dozvole i primopredaja postrojenja očekuje se u proljeće 2017. godine. Elektrane u Osijeku i Sisku električnu će energiju proizvoditi u statusu povlaštenog proizvođača u skladu s Tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. To će biti prva kogeneracijska postrojenja na šumsku biomasu u proizvodnom portfelju HEP grupe i ujedno prve elektrane ovog tipa u HEP grupi u statusu povlaštenog proizvođača iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.
  www.mingo.hr
  Pročitano 1514 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive