Slatina, geotermalno grijanje
  Utorak, 25 Prosinac 2012 17:05

  Slatina, geotermalno grijanje

  Mnogi stanovnici Slatine bili su skeptični na ideju o iskorištavanju podzemnih izvora tople vode na gradskom području, no izgleda da neće sve ostati na ideji, piše Glas Slavonije. Naime, izaslanstvo Grada Slatine posjetilo je Island gdje su se upoznali s tehnologijom korištenja termalne vode u gospodarske svrhe. Zatim su Islanđani posjetili Slatinu gdje su razgovoralo o budućim istraživanjima, piše Glas Slavonije. Prvi korak u suradnji s Islanđanima napravljen je prošlog tjedna kada su stručnjaci islandske tvrtke Island Geosurvey započeli s prvim mjerenjima na geotermalnim poljima. Na području grada Slatine nalazi se 13 bušotina u kojima je temperatura vode između 70 i 190 stupnjeva. Nakon prikupljanja svih geoloških i seizmičkih podataka i pripreme elaborata, dobili smo od Vlade potporu za korištenje geotermalne energije u gospodarske svrhe te je osnovana tvrtka Geoslatina koja je sklopila ugovor u suradnji s tvrtkom EFLA na Islandu, rekao je gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš. Naš je cilj korištenje tople vode i vodene pare za proizvodnju električne energije, za korištenje tople vode u poljoprivredi, za grijanje te u industriji konkretno u proizvodnji papira, kaže gradonačelnik Roštaš. Istraživačku fazu projekta, u vrijednosti oko 1,5 milijuna kuna, te radnu bušotinu od 25 milijuna kuna, financirat će PAN Papirna industrija Zagreb koja u Slatini planira gradnju tvornice celuloze i papira, a osnovni energent u proizvodni bit će geotermalna voda i vodena para. (jk)
  www.poslovni-savjetnik.com

  SLATINA - Na temelju geološko-fizikalne osnove za uporabu geotermalne vode na području Slatine, rezultata preliminarnih ispitivanja triju geotermalnih bušotina i ostale dokumentacije, gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš i član Uprave Ine dr. Mirko Zelić potpisali su pismo namjere o zajedničkom ulaganju u aktiviranje i korištenje geotermalnih bušotina na području Slatine. - To je rezultat obostrane želje za uporabu geotermalne energije na temelju do sada izrađenih stručnih podloga za stupnjevito korištenje geotermalnih resursa na slatinskom području, rekao je slatinski gradonačelnik na konferenciji za novinare, najavivši konkretne aktivnosti. O koliko se ozbiljnom poslu radi govori podatak da su potpisivanju pisma namjere nazočili izvršni direktor Ine Dubravko Tkalčić i direktor Službe za vodno gospodarstvo Alojz Getliher. Postignuta je suglasnost da prioritet dobiju istraživanja i osposobljavanje postojeće bušotine u južnom, brdskom dijelu Slatine, koja će kasnije poslužiti kao izvor tople vode za budući sportsko-rekreacijski centar Javorica. Trenutačno se priprema elaborat o stanju geotermalnih resursa, a uslijedit će izrada investicijske studije. Ina i Grad Slatina pokrenut će formiranje konzorcija domaćih i stranih partnera radi ostvarenja nekoliko većih investicija na području grada.među kojima izgradnju energetskog objekta snage 10 MW. Slatina je u vrhu potencijalnih lokacija za korištenje tople vode u gospodarske svrhe, jer ima nalazišta geotermalnih vodatemperature čak 183 stupnja. Ako se ostvare zacrtani planovi, geotermalne vode na području Slatine koristit će se za proizvodnju struje, za plasteničku poljoprivrednu proizvodnju i za razvoj turizma.
  www.virovitica.net

  Kineska kompanija China International Investment Stock Ltd. potpisala je investicijski ugovor vrijedan 320 milijuna eura za projekt u Slatini, koji uključuje izgradnju geotermale elektrane. O ovoj vijesti, koju je službeno objavio Bloomberg, priča se već dulje vrijeme, a cijela investicija dio je izgradnje nove tvornice papira lokalne tvrtke PAN Papirna Industrija d.o.o. Tvornica za proizvodnju papira i celuloze u potpunosti će se opskrbljivati energijom iz geotermalne elektrane, čiji se početak izgradnje očekuje tijekom slijedeće godine. Projekt je financiran od strane Cyprus' Faisal Islamic Bank of Kibris (dio investitora Dubai Islamic Bank PJSC (DIB)). Očekuje se da će China International Investment Stock Ltd. biti vlasnik 70% dionica, dok će ostatak biti u vlasništvu PAN Papirne Industrije.
  thinkgeoenergy.com

  2
  Pročitano 1638 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive