Vjetroturbine s dvije lopatice
  Subota, 23 Srpanj 2011 20:00

  Vjetroturbine s dvije lopatice

  Vjetroagregati se uobičajeno grade sa tri lopatice, koje su prihvaćene kao standard za razvoj, ali od nedavno je par tvrtki ponovno pokrenulo razvoj vjetroagregata sa dvije lopatice koje pokazuju određeni potencijal. Nizozemski proizvođač NordWind je još tokom 1990-ih razvio vjetroagregat s dvije lopatice. Vjetroturbina s 60 metara visokim stupom i 55 metarskom lopaticom. U Nizozemskoj su oni izgradili i prvu vjetroelektranu koja se sastojala od 19 vjetroagregata, a ime vjetroelektrane je Eemmeerdijk.Danas u svijetu postoje dva proizvođača koji razvijaju vjetroagregate sa dvije lopatice. Jedan je Švedsko–Američki Nordic Windpower koji ima 1 MW vjetroagregat, te kineski Ming Yang koji je razvio 2,5/3 MW vjetroagregat za koji su nedavno dobili tender kojim će postaviti 200 MW tih vjetroagregata sa dvije lopatice a i o čemu smo nedavno pisali. Ming Yang trenutačno razvija i 5/6 MW vjetroagregate sa dvije lopatice. Prema pisanju Nordic Windpowera, glavna prednost njihovih vjetroagregata sa dvije lopatice je da su 20-25% jeftiniji, a imaju veću pouzdanost. Njihov N1000 vjetroagregat ima revolucionarni „flekisibilni dizajn" kojim smanjuje utjecaj turbulencije i vertikalnog profla vjetra bez dodatnih materijala i mase. Testiranja tih vjetroagregata traju već 13 godina, te imaju više od 140.000 sati rada pod normalnim i ekstremnim uvjetima vjetra. Sa lakšom konfiguracijom s dvije lopatice pojednostavljuje se gradnja i instalacija, manje je dijelova, manji je kran i efikasnije korištenje materijala za temelje. Dvije lopatice se spajaju na zemlji na kućište, čime se pojednostavljuje gradnja naspram agregata sa tri lopatice gdje se to mora raditi u zraku. Time se kabina može podići i pri bržim vjetrovima tako da se smanjuje utjecaj vremenskih uvjeta na vrijeme gradnje. Sama lopatica ima veću relativnu debljinu, čime se smanjuje potreba za materijalom te je lopatica lakša i manje košta. Agregat sa dvije lopatice ima 2-3% manju godišnju proizvodnju električne energije, ali se to može kompenzirati sa 1% povećanjem u promjeru lopatica. Agregati sa dvije lopatice rade i manje sjene, te su i malo tiše (otprilike 1 dB) u odnosu na uobičajene agregate. Svi ti faktori djeluju tako da smanjuju troškove i poboljšavaju povrat investicije. Nordic Windpower je krajem 2009. od Odjela za energiju SAD-a dobio kredit na 16 milijuna dolara koji su im omogućili dodatni ubrzani razvoj svojih vjetroagregata sa dvije lopatice povećanjem svog postrojenja u Idahu. Vrijeme će pokazati da li će sve ove prednosti biti dovoljne da ovakvi vjetroagregati uđu u redovnu upotrebu, te da li će se te prednosti pokazati kao dovoljne za istiskivanje uobičajenih vjetroagregata sa tri lopatice s tržišta - a na koje su se već svi naviknuli.
  www.vjetroelektrane.com
  2
  2
  3

  Mingyang je dobio narudžbu od 48 MW za projekt Guangdong Yuedian Xuwen za koji će isporučiti vjetroagregate za priobalni projekt u jugozapadu zemlje.Mingyang će isporučiti 16 3MW SCD Aerodyn vjetroagregata u Zhanjiang. Vjetroagregati će prije uporabe morati proći testni pogon od 250 sati.SCD vjetroagregate sa dvije lopatice smo nedavno opisali u jednom od članaka, a projektirao ih je Aerodyn koji trenutačno radi na 6MW modelima tih vjetroagregata. Kina do 2015. planira izgraditi 5 GW priobalnih vjetroelektrana.
  www.vjetroelektrane.com

   
  Pročitano 1472 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive