Kalašnjikov CV-1
  Subota, 01 Rujan 2018 16:37

  Kalašnjikov CV-1

  Kada se čuje ime Kalašnjikov, svi prvo pomisle na naoružanje, preciznije jurišna puška AK-47 koja je stekla svjetsku slavu kao najbolja. No, ta ruska kompanija odlučila je upustiti se u nove poduzetničke i inženjerske pothvate pa je ovaj tjedan iznenadila svjetsku javnost na vojnom sajmu “Army-2018” u Moskvi predstavljajući svoj novi proizvod: električni automobil Kalašnjikov CV-1. Nije riječ o borbenom, nego o civilnom vozilu, da ne bude dvojbe. Pokazujući svoj novi proizvod, u kompaniji nisu krili da su ga dizajnirali prema jednoj od ikona Sovjetskog Saveza, automobila Iž koji je dolazio iz tvrtke Moskvič. Takvih se automobila tih godina znalo vidjeti i na cestama bivše Jugoslavije, a ostali su zapamćeni po golemoj potrošnji goriva pa je to vozilo ušlo i u žargon: za pijanca se znalo reći “pije k’o Moskvič”. Stekao je filmsku slavu jer je dobio ulogu u legendarnom “Balkanskom špijunu” gdje Ilija Čvorović odgovara svojoj kćeri: “A koji je to auto bolji od Moskviča?” CV-1, što zvuči kao da dolazi iz “Ratova zvijezda”, ima bateriju od 90 kilovatsati koja mu omogućava, tvrde u kompaniji, da vozi bez dodatnog punjenja 350 kilometara. Baterija je, navode u kompaniji, pogonjena revolucionarnim pretvaračem dimenzija 50x50x100 i težine 50 kilograma, koji razvija kapacitet od 1,2 MW i koji je njihov izum. Zbog toga CV-1 ubrzava od 0 do 100 kilometara na sat samo šest sekundi. Nije poznato je li ih Čvorovićeva izjava potaknula na sljedeće razmišljanje, ali Sofija Ivanova, glasnogovornica Kalašnjikova, za RBC News je izjavila da je riječ o vozilu koje se kani nadmetati s Teslom jer je “trenutačno uspješan projekt”. Na RBC-ju su bili malo zajedljivi pa su gospođi Ivanovoj zamjerili što im nije navela niti jednu specifičnu prednost koju CV-1 ima pred Teslinim vozilima (ne spominju Rimca). Kad je riječ o dizajnu, razvidno je da CV-1 ima ozbiljnih problema, osim ako ne računa na tržište sovjetonostalgičara, a to je ipak uzak krug ljudi. Ni Rusi nisu pretjerano oduševljeni novim vozilom pa su na Facebook stranici Kalašnjikova komentari bili u rasponu od “kibernetički punk” od “Iž-zombi”. Prelazak na područje električnih vozila novi je iskorak kompanije Kalašnjikov koja svoje znanje želi preliti u proizvode opće potrošnje: jer, robna marka tvrtke je globalno snažna. Samo im još trebaju proizvodi koji će biti kvalitetni kao i jurišna puška. Naime, kompanija je dosad izbacila na tržište svoju liniju odjeće te brojne druge proizvode, od kišobrana do navlaka za mobilne telefone.
  (jutarnji.hr)


  Kalašnjikov CV-1 je ruski odgovor na Tesline električne automobile
  Ruska kompanija Kalašnjikov je predstavila svoj električni automobil retro izgleda za koji tvrdi da predstavlja odgovor na Tesline električne automobile, javlja BBC. Kompanija koja stoji iza poznate automatske puške AK-47 predstavila je plavi prototip pod oznakom CV-1 na događaju održanom nedaleko od Moskve. Automobil je inspirisan izgledom hatchbacka iz sovjetske ere koji se proizvodio sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Podsjetimo, kompanija Kalašnjikov je ranije bila ismijavana zbog novog borbenog robota "mali Igor". Saopćeno je da CV-1 posjeduje mnoštvo "kompleksnih sistema" te tehnologiju koja će kompaniji omogućiti da bude "rame uz rame sa svjetskim proizvođačima električnih automobila poput Tesle". Također, dodaje se da će automobil nakon završetka razvoja imati maksimalnu brzinu nekoliko puta veću u odnosu na aktuelnu te da će moći preći 350 km s jednim punjenjem baterije. Informacija o cijeni zasad nema. Čelnici Kalašnjikova traže načine da brend krene u drugom pravcu te je nedavno pokrenuta linija odjeće i ličnih predmeta, od kišobrana pa do maskica za mobitele. Međutim, odluka za proizvodnju električnog automobila je izazvala pomiješane reakcije u Moskvi, a kada je riječ o izgledu, jedni smatraju da izgleda poput zombija, dok drugi tvrde da je veoma zanimljiv. Nešto ranije je Kalašnjikov predstavio Igoreka (malog Igora), robota visokog četiri metra i teškog 4,5 tona. Njime upravlja čovjek, a može se koristiti u izgradnji i borbi. U vrijeme kada roboti postaju sve manji i "pametniji", Igorek je postao predmet ismijavanja. Ipak, najavljeno je da će poboljšana verzija robota biti predstavljena 2020. godine.
  www.klix.ba

  Pročitano 243 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive