Noor sunčana elektrana, Maroko
  Subota, 25 Kolovoz 2018 18:51

  Noor sunčana elektrana, Maroko

  9 milijardi dolara vrijedna sunčana elektrana uskoro kreće s radom. Kompleks Noor nije ime futurističke svemirske postaje, ali je budućnost. Radi se o najvećoj solarnoj elektrani na svijetu koja koristi koncentriranu sunčevu energiju, a gradi se, zapravo dobrim dijelom je već izgrađena, u marokanskoj pustinji, nedaleko grada Ouarzazate. Prva faza, Noor 1, u pogonu je od veljače 2016. godine, dok su druge dvije faze u završnim etapama i trebale bi započeti s radom do kraja ove godine, piše CNN. Primjera radi, samo Noor 3 ima 7400 zrcala, od kojih je svako približne veličine teniskog terena. Ukupni kapacitet Noora iznosit će 580 megawatta, što ujedno znači i da će ovo biti uvjerljivo najveća solarna elektrana koja za prikupljanje sunčeve energije ne koristi fotoćelije, već zrcala. Kada cijeli kompleks bude dovršen, u njemu će se proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu 1,1 milijuna ljudi, a procjenjuje se i da će emisije ugljikova dioksida (CO2) smanjiti za 760 tisuća tona godišnje. Radi se o sofisticiranoj tehnologiji koja, iako je skuplja za izgradnju, dugoročno postaje isplatljivija jer omogućuje pohranu energije za noći te oblačne dane. Zrcala privlače sunčevu svjetlost i zagrijavaju tekućinu od otopljene soli, koja zatim u kombinaciji s vodom doseže 400 stupnjeva, a od toga dobivena para pokreće turbinu i tako generira električnu energiju. Vrijednost cjelokupnog projekta, prema The Guardianu, iznosi devet milijardi dolara, a u financiranje su se, između ostalih, priključili i Svjetska banka, Europska investicijska banka te Fond za čistu tehnologiju. Maroko se s Noorom svakako upisao na svjetsku kartu suvremenog i inovativnog korištenja obnovljivih izvora energije. Što više investirate u ove tehnologije, one postaju jeftinije i pristupačnije - objasnio je jedan od inženjera koji radi na projektu, Tariq Bourquouquou. Trenutno se Maroko gotovo u potpunosti oslanja na uvezena fosilna goriva, koja danas zadovoljavaju 97 posto njihovih energetskih potreba, no ti bi se omjeri uskoro mogli početi značajno mijenjati. Naime, kako piše The Guardian, ova sjevernoafrička država planira do 2020. godine 42 posto svoje energije generirati iz obnovljivih izvora, a još deset godina dalje u budućnosti namjeravaju u potpunosti preokrenuti omjere te više od pola (52 posto) energije dobivati iz obnovljivih izvora. Kompleks Noor ovdje će sigurno igrati važnu ulogu. Maroko je stoga jedan od afričkih lidera u iskorištavanju čiste energije, a budući da se upravo u Sjevernoj Africi nalazi ogromni potencijal za prikupljanje i iskorištavanje solarne energije, nadajmo se da će uskoro dobiti i pozitivnu konkurenciju.

  novac.jutarnji.hr


  Pogled u gigantsku solarnu elektranu u Maroku koja će jednog dana dobar dio EU opskrbljivati električnom energijom
  U golim pustinjskim predjelima Maroka, punim dubokih brazgotina raspucale zemlje, nalazi se golema, najveća na svijetu solarna elektrana, puštena u pogon početkom ove godine. U bliskoj budućnosti mogla bi energijom snabdijevati dobar dio Europe. Stotine zakrivljenih zrcala, svako veličine autobusa, poredana su u linije i pokrivaju 1,4 milijuna kvadratnih metara pustinje, odnosno područje veličine 200 nogometnih terena, piše BBC. Masivni kompleks nalazi se na vječno sunčanom području u podnožju planina smještenih 10 kilometara od grada Ouarzazate – grada poznatog pod nadimkom vrata u pustinju. S oko 330 sunčanih dana godišnje, mjesto je za ovu namjenu više nego idealno.

  SOLARNE ELEKTRANE GRADE I NAFTAŠI
  Osim zadovoljavanja domaćih potreba za energijom, Maroko se nada da će jednoga dana izvoziti solarnu energiju u Europu. Ova elektrana bi mogla pomoći definirati energetsku budućnost Afrike, ali i ostatka svijeta. Nakon dosta teških godina, čini se da je solarna energija konačno na dobrom putu za ostvarivanje svojeg punog potencijala. Elektrana u Maroku samo je jedna od njih nekoliko diljem Afrike, a slični se pogoni rade i na Bliskom istoku, u Jordanu, Dubaiju i Saudijskoj Arabiji. Pad cijene proizvodnje solarne energije učinio je ovaj vid obnovljivih izvora dobrom alternativom za fosilna goriva, i to čak i u zemljama koje su najbogatije naftom. Noor 1 je prva faza u izgradnji elektrane i već je premašila očekivanja u pogledu proizvedenih količina energije. To je, u svakom slučaju, ohrabrujuć rezultat. Maroko je kao jedan od ciljeva postavio smanjivanje upotrebe fosilnih goriva i sve veći fokus stavlja na obnovljive izvore energije, dok zemlja paralelno bilježi godišnji rast potražnje za energijom od oko sedam posto.

  53 POSTO ČISTE ENERGIJE DO 2030. GODINE
  U planu im je da 14 posto energije generiraju iz obnovljivih izvora, a dodavajući solarnih i drugih izvora, poput vjetra i vode, plan je da se udio čiste energije do 2030. godine popne na 52 posto. Tako je Maroko u tom području usporediv sa zemljama poput Velike Britanije, koja želi 30 posto električne energije dobivati iz obnovljivih izvora do 20130. godine i Sjedinjenih Država, gdje je Obama postavio cilj o 20 posto čiste energije do 2030. godine (Trump je u kampanji isticao ga obnovljivi izbori energije uopće ne zanimaju, no njegov utjecaj neće biti prevelik jer su mnogi propisi u nadležnosti saveznih država, a neke velike kompanije su se već počele prebacivati na čišće i jeftinije alternative).

  ELEKTRANA RADI I NAKON ZALASKA SUNCA
  Kako radi elektrana? Zrcala se, kao golemi suncokreti, pomiču u smjeru Sunca, a sunčeve zrake zagrijavaju sintentičko ulje u cijevima. Temepretura ulja dosegne temperaturu od 350 stupnjeva celzijusa i koristi se za proizvodnju pare koja pokreće turbine generatora. “Isti se proces koristi u proizvodnji električne energije fosilnim gorivima, osim što mi koristimo Sunce kao izvor topline”, objašnjava Rachid Bayed iz Agencije za solarnu energiju (Masen). Elektrana proizvodi energiju i nakon zalaska Sunca, kada je potražnja za električnom energijom najveća. Jedan dio energije proizveden tijekom dana pohranjuje se u spremnike s rastaljenom soli, pa se proizvodnja energije nastavlja i sljedeća tri sata.Nakon dovršetka cijelog projekta koji uključuje izgradnju Noor 2 i Noor 3 postrojenja, predviđen za 2018. godinu, elektrana će se prostirati na 2500 hektara i proizvoditi čak 560 megavati struje – što bi Maroku trebalo biti i više nego dovoljno pa se nada da će ostatak energije moći izvoziti na europsko tržište.

  AFRIKA KAO GLAVNI DOBAVLJAČ SOLARNE ENERGIJE
  Slični sustavi su izrađeni u Južnoj Africi, Španjolskoj i na nekoliko mjesta u Sjedinjenim Državama, primjerice u pustinji Mojave i u Nevadi. Ipak, s visinom od 26 metara, kompleks u Maroku najviši je ove vrste na svijetu. Osim novih faza Noor 2 i 3, koje će se izgraditi u postojećoj solarnoj elektrani, u planu je i gradnja na još dvije lokacije na jugozapadu zemlje, blizu gradova Laayoune i Boujdour te Tata i Midelt. Dobri rezultati s planiranim elektranama u Maroku – kao i one u Južnoj Africi – mogli bi potaknuti i druge afričke zemlje da slijede ovaj primjer. Južna Afrika se već sada nalazi u deset najvećih proizvođača solarne energije, a u Ruandi je izgrađena prva solarna elektrana u istočnoj Africi, otvorena 2014. Velika solarna postrojenja planiraju se i u Ugandi i Gani. Sunce u Africi bi crni kontinent mogao pretvoriti u dobavljača energije za cijeli svijet.
  www.telegram.hr

  Pročitano 342 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive