Zeleni Eiffelov toranj
  Subota, 18 Kolovoz 2018 22:47

  Zeleni Eiffelov toranj

  Eifellov toranj sa svojim vjetroturbinama je nova ikona industrije obnovljive energije . Američka tvrtka uspješno je u njega uklopila dvije vjetroturbine s vertikalnom osovinom vrtnje u okviru programa obnove jedne od najvećih znamenitosti Pariza. Američka tvrtka Urban Green Energy (UGE) objavila je kako te dvije vjetroturbine mogu osigurati oko 10.000 kilovata struje godišnje, što odgovara struji koju potroši tijekom godine komercijalni dio prvog kata na tornju. Prema tvrtki dvije su turbine gotovo nečujne, a obojane su u boju tornja pa ih se teško razlikuje od metalne konstrukcije samog tornja.Lokacija turbina na visini od 120 metara omogućava optimalno iskorištavanje stalnih vjetrova. Vertikalne osovinske turbine proizvode manje struje od klasičnih, no dizajnirane su za gradska područja u kojima su vjetrovi manje predvidljivi i često mijenjaju smjer. U okviru programa obnove Eiffelova tornja ugrađena su i štedljiva LED svjetla i solarni grijači te postrojenja za iskorištavanje kišnice.
  www.slobodnadalmacija.hr

   

  HD EIFFEL TOWER 750 1

  HD EIFFEL TOWER 750 2


  Eiffelov toranj postaje "zelena ikona" Pariza
  Francuski arhitektonski studio Moatti - Rivière uskoro bi trebao dovršiti adaptaciju Eiffelovog tornja, jedne od svjetskih najpoznatijih znamenitosti. Projekt renovacije Eiffelovog tornja započeo je 2012. godine. Cilj projekta je u potpunosti preurediti prvi kat ovog zdanja kako bi postao jedan od zabavnih i edukativnih centara Pariza. Uz suvremeni izgled, prvi kat će biti nadograđen i sa mnoštvo zelenih značajki kao što su fotonaponski paneli, hidraulička proizvodnja energije te vertikalne vjetroturbine. U sklopu rekonstrukcije vrijedne gotovo 25 miliona eura u potpunosti su srušeni te ponovno izgrađeni paviljon Eiffel i Ferrié u kojima su smješteni centar za posjetitelje, restoran i trgovine. Po završetku provedbe projekta, glavna recepcija ispred dizala biti će u potpunosti obnovljena i proširena, a izgraditi će se i nova višenamjenska dvorana sa 200 sjedala i novi centar za posjetitelje. Stakleni podovi i ograde omogućit će dosad neviđen pogled na Pariz, a jednako je važno napomenuti kako će po prvi puta i osobe s invaliditetom moći pristupiti prvom katu. Kako bi se poboljšala energetska učinkovitost tornja i smanjio popriličan ugljični otisak ove francuske ikone, cijeli prvi kat bit će opremljen LED rasvjetom, dok će na krovu paviljona biti instalirani fotonaponski paneli. Četiri vjetroturbine sa vertikalnom osi također su dio "zelene" adaptacije prvog kata, a sistem prikupljanja kišnice bit će zadužen za navodnjavanje obližnjih zelenih površina.
  www.brzevijesti.ba

   

  HD EIFFEL TOWER 750 3

  HD EIFFEL TOWER 750 5

   

  Pročitano 215 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive