Njemačka zabranjuje dizelaše
  Subota, 03 Ožujak 2018 22:38

  Njemačka zabranjuje dizelaše

  Njemačka odobrila zabranu prometovanja dizelašima. Veći broj gradova i općina zabrane će morati uvodi postupno i s iznimkama za dostavna vozila. Savezni upravni sud u Leipzigu u utorak je načelno dopustio uvođenje zabrane prometa vozilima s dizel motorima u svrhu smanjenja štetnih čestica i plinova u njemačkim gradovima. Suci u Leipzigu su zaključili kako nema pravnih prepreka za zabranu, ali da gradovi istodobno moraju odluku o uvođenju zabrana prometa za vozila s dizel motorima uvesti postupno, a moraju se uvesti i izuzeci. „Zabrana ostaje posljednje sredstvo u ostvarivanju cilja postizanja dopuštenih vrijednosti dušikovih oksida", stoji u obrazloženju presude. Savezni upravni sud je time odbacio žalbu saveznih pokrajina Baden-Wuerttemberg i Sjeverna Rajna-Vestfalija gdje su upravni sudovi odlučili da gradovi Stuttgart i Duesseldorf, u svrhu održavanja dopuštenih vrijednosti ispušnih plinova i čestica, mogu posegnuti i za mjerama poput zabrane prometa. To se već sada odnosi i na 16 drugih općina, gdje se može propisati u kojim ulicama se zabranjuje promet dizelašima, te gdje su iznimke. Primjerice u Stuttgartu, zabrane nisu moguće prije 1. rujna, naglasio je sud, a mora postojati i iznimka za obrtnike, no ne i mogućnost novčane naknade. U Njemačkoj je oko 12 milijuna automobila koji će biti pogođeni zabranom pa se logički pretpostavlja da će dio njih otići u izvoz u susjedne zemlje, Češku i Poljsku koje su već objavile da strahuju od poplave jeftinijih automobila koji drastično zagađuju zrak u gradovima. Iz Njemačke je u Hrvatsku lani uvezeno 55.000 auta, uglavnom iz Njemačke, a 87% su dizelaši proizvedeni od 2005. do 2015. Ministarstva prometa i zaštite okoliša u Hrvatskoj nisu se očitovala oko ovog problema. Zabrane se neće moći događati preko noći jer u Njemačkoj trenutačno nema jedinstvenog zraka zabrane prometa, a plava oznaka, koja se može koristiti za vozila s niskom emisijom dušikovih oksida, još nije na vidiku. Bez takve oznake u praćenju gradskog prometa policija će teško moći identificirati dizelske automobile s nižim emisijama. Iako se 70 njemačkih gradova bori s previsokom razinom dušikovih oksida od prometa, političari u općinama i saveznim pokrajinama do samog su kraja pokušavali izbjeći zabranu, jer ovako gotovo 10 milijuna vlasnika sa starijim dizelskim automobilima vjerojatno neće moći voziti u svim područjima, a automobili bi puno izgubili na vrijednosti. Tek prošlog vikenda došlo je do inicijative Federalnog ministarstva prometa, s kojim bi se trebala stvoriti pravni temelj za "zabrane vezane uz udaljenost ili ograničenja za zaštitu ljudskog zdravlja od čestica ili ispušnih plinova ", piše Sueddeutsche Zeitung.


  Njemačkoj je dosta dizelskih motora
  Sudovi u tri grada odlučuju o tužbama zelenih koji traže zabranu prometa za dizelske motore. Zagađenje zraka emisijama iz auto motora u Njemačkoj postalo je zabrinjavajuće, a javno nezadovoljstvo je eskaliralo. Naime, sud u Leipzigu donosi ovaj tjedan odluku o mogućnosti zabrane prometa vozilima s dizelskim motorima koja bi mogla rezultirati zabranom prometa za oko 15 milijuna dizel automobila u većini njemačkih gradova. Takva inicijativa postoji i za Stuttgart i Duesseldorf gdje sudovi odlučuju o tužbama ekoloških udruga koje traže zabranu prometa dizelašima. Njemačke savezne pokrajine s jakom automobilskom industrijom su se žalile na tu odluku te slučaj dovele pred Savezni vrhovni sud. Stručnjak za automobilsku industriju iz istraživačkog centra CAR Ferdinand Dudenhoeffer smatra da su zabrane prometa za sve automobile s dizelskim motorom koji ne pripadaju zadnjoj generaciji neizbježne. „Sve drugo bi značilo jasno kršenje temeljnog prava građana na zdrave životne uvjete“, rekao je Dudenhoeffer. Promatrači ocjenjuju da politika neće dopustiti zabranu prometa jer bi to u velikoj mjeri pogodilo ne samo građane, nego i mnoge manje i srednje poduzetnike čiji vozni park se isključivo sastoji od vozila s dizelskim motorima, piše Tportal. Analitička kuća Evercore ISI procjenjuje kako bi u slučaju da Savezni vrhovni sud potvrdi zabranu prometa, što je ipak malo vjerojatno, pad vrijednosti rabljenih vozila za 5 posto mogao proizvođačima automobila donijeti gubitak od 1,6 milijardi eura.
  www.energetika-net.com


  Pala prodaja dizelaša u Njemačkoj
  U Njemačkoj je ukupna prodaja novih automobila u travnju 2017. godine pala za 8%, dok je prodaja auta na dizel pala za 19%. Kao glavni razlog za to navode se političke rasprave o uvođenju zabrana za vožnju dizelašima u središtima pojedinih gradova ili o preuređenju starijih dizelskih vozila kako bi ona zadovoljila današnje ekološke zahtjeve o smanjenju onečišćenja. Zadnji u nizu gradova koji razmatraju uvođenje zabrane za dizelaše u je središte njemačke automobilske industrije Stuttgart, dok iz nadležna tijela traže uvođenje obaveznih preinaka starijih dizelskih motora zbog ekoloških zahtjeva. Uz to, padu prodaje je doprinijeo i trodnevni prekid prodaje automobila do kojeg je u travnju došlo zbog uvedenog ograničenja rasta prodaje u prva četiri mjeseca na 2,5%. Ti su trendovi doveli do toga da je udio dizelaša u prodaji novih automobila pao s više od 50% prije koju godinu na sadašnjih 41%, pokazuju podaci njemačkog Saveznog ureda za vozila (KBA). Sličan trend uočava se i u Francuskoj i Italiji, javlja američki naftni portal 'Rigzone'.
  www.energetika-net.com

   

  Zbog čega su dizelaši protjerani iz Njemačke?
  Savezni upravni sud je odlučio da dizelaši mogu biti „protjerani“ iz njemačkih gradova, i to u slučaju prekomjernog zagađivanja zraka. To je važna po(r)uka za političare i automobilsku industriju, smatra Jens Thurau. Kako to bijaše nekoć? Angelu Merkel su nazivali "klimatskom kancelarkom". Ona je pomagala razvoj međunarodne klimatske politike, uvjeravala o tome odgovorne u krugovima industrijskih zemalja, skupine G8 i kasnije G7. Veliki zaokret u energetici – to je postao njezin prioritet. Samo što je zaboravila da na put ka ekološkoj budućnosti povede i njemačku automobilsku industriju. A automobilska industrija je onda pomogla sama sebi. I dalje je pravila modele s moćnim motorima i polagala karte na dizelaše jer oni emitiraju manje štetnih plinova od benzinskih motora. Ali i mnogo dušikovog oksida. Čije vrijednosti je pokušala manipulirati. Savezni upravni sud u Leipzigu je dao za pravo tužiteljima i čuvarima životnog okoliša. Ako više ništa ne pomaže, ako dozvoljene vrijednosti dušičnog oksida i dalje budu prekoračene – a sigurno će biti u mnogim njemačkim gradovima – onda će automobilima s dizel-motorom morati biti zabranjen pristup u središnje gradske zone. Sud je napravio ono što je politika prespavala. Račun za to će biti najprije ispostavljen vozačima automobila s dizel-motorima, a i mnogim malim poduzetnicima. Pokušaji političara i automobilske industrije da problem riješe boljim softwareom u automobilima, ispao je mlak. Djelotvorna prepravka bi koštala više tisuća eura po automobilu – a to auto-industrija ne želi platiti. Odnosno, do sada nije htjela. Zabrana vožnje bi to mogla promijeniti. Političari koji ne žele dalje ljutiti moćnu privrednu granu, trenutno se trude riješiti problem. Bave se mišlju o uvođenju besplatnog gradskog prijevoza, hoće opremiti autobuse i državna službena vozila električnim motorima. No, oni znaju da samo novi ili prepravljeni automobili koji su čisti, mogu smanjiti emisiju štetnih plinova. Inače će biti zabrane vožnje, ne odmah, ali srednjoročno gledano. Više političara je ukazalo da će zabrane vožnje biti teško provesti. Nema dovoljno policajaca. Na kraju će vjerojatno novi dizel-automobili koji ispunjavaju stroge norme Europske unije dobiti vlastitu plaketu i smjeti voze posvuda. A stariji automobili samo ako budu prepravljeni. No, za takvo rješenje trenutno nema većine u Bundestagu. Vlade saveznih pokrajina s pravom smatraju da ih je savezna vlada ostavila na cjedilu. Kada je riječ o Europskoj uniji, zanimljivo je da njemačka vlada u Bruxellesu nije uspela nametnuti svoj stav o nečemu što se tiče auto-industrije. No, stvari ne stoje tako loše. Njemačka je pokopala atomsku energiju i postavila u čitavoj zemlji tisuće elektrana na vjetar i sunce. Sada će zemlja auto-putova na kojima nema generalnog ograničenja brzine i automobila kao važnog statusnog simbola dobiti i novu vrstu mobilnosti. Uz pritisak Bruxellesa i njemačkih sudova.
  Portal croenergo.eu

   

  Stari dizelaši mogli bi preplaviti naše ceste
  Zabrana prometovanja starim dizelašima i transportnim vozilima u zapadnim gradovima mogla bi drastično povećati uvoz prljavih vozila u Hrvatsku pa ćemo imati još više problema s kvalitom zraka u gradovima. Država se jednostavno boji reći "ne" niskim eko-standardima. Budućnost urbanog prijevoza je u električnim vozilima i stlačenom prirodnom plinu, no zelena nabava u Hrvatskoj je vrlo često mrtvo slovo na papiru. Volkswagenov 'dieselgate', montirana afera protiv dizelskih motora, koja je 2015. startala iz SAD-a dočekana je kao prijeteća katastrofa, plimni val od kojega treba zaštititi europsku autoindustriju. Gotovo preko noći, u automobilskoj industriji dosjetili su se od problema napraviti priliku: koristeći okolišne razloge kao alibi, preko politike odlučili su pokrenuti civilizacijski kotač unaprijed i iz igre postupno izbaciti dizelaše. Godinu dana trajalo je resetiranje što automobilska industrija može a što ne može preživjeti i ima li ekonomskog opravdanja ulagati u čišći dizelski motor. Za to vrijeme, u briselskim hodnicima se kupovalo vrijeme, "kuhalo se" oko strožijih emisijskih standarda za dizelaše, lamentiralo kako provoditi eko-testove itd, itd. Kada je industrija odlučila da će zbog neisplativosti ulaganja u čišće motore napraviti odmak od dizela i okrenuti se benzinu i električnim i hibridnim vozilima, dan je prostor zelenima da odrade što je potrebno. Jer, zeleno je smetnja ako ne pokreće gospodarstvo, a postupna zabrana dizelskih motora pokrenut će ga! I tako je pokrenuta medijska mašinerija oko prljavih dizelaša, kao svojedobno protiv "opasnih nuklearki", kojima je Njemačka prva okrenula leđa. Notorno prljavi zrak u toj zemlji podnosio se desetljećima jer automobilska industrija tamo i diljem Europe stavlja kruh na stol u stotinama tisuća domova. Zeleni su predali tužbu, a Savezni sud je presudio da gradovi imaju slobodu ograničiti upotrebu dizelskih vozila starije generacije u pojedinim zonama. Tako nešto prije samo nekoliko godina bilo bi nezamislivo, a sada se polako taj trend počinje širiti Europom. Dakako, uz blagoslov auto industrije. Lider je opet Njemačka, ona trasira put za ostatak Europe i zato treba brižljivo pratiti kakvi nam vjetrovi pušu sa sjevera, jer nismo mi Hrvati ti koji u EU-u kroje industrijsku politiku, ali od nje možemo ili profitirati ili patiti. U Njemačkoj je 15 milijuna vozila koja bi mogla biti pogođena restrikcijama, a polovina se odnosi na automobile s Euro VI standardom, koji još imaju okolišnu zelenu zastavicu. Presuda će imati utjecaj na vozače da se ne odlučuju za dizelaša u strahu da s njim kroz koju godinu neće moći svuda putovati. Najave zabrane ili ograničavanja prometovanja starijim dizelskim automobilima, ili pak uvođenje poreza na onečišćenje, širi se polako diljem Europe, a rezultirat će postupnim pojeftinjenjem starih automobila koji će svoje tržište tražiti u istočnoeuropskim zemljama i Hrvatskoj. To će pojeftiniti aute iz uvoza stare sedam godina i više, sa standardom euro III i euro IV. Koliko god neki tvrde da bi uvoz takvih automobila pomladio vozni park u Hrvatskoj, koji je prosječno star 12,5 godina, to će imati negativne posljedice na kvalitetu zraka u gradovima. Zbog politike koja strahuje i na sam spomen izraza "kršenje pravila tržišnog natjecanja" malo je vjerojatno da se zabrani uvoz vozila euro III standarda, iako je to ono što bi imalo smisla napraviti - stari dizelaši preplavili su naše ceste jer nema ograničenja vrste i starosti vozila. Uvoze se stari kamioni, mahom dizelaši, potiče se prodaja autobusa na dizel, sve ono što bogatija Europa više ne želi na svojim cestama. Nitko ne razmišlja o rapidno povećanim troškovima za zdravstvo zbog lošije kvalitete zraka a zelena javna nabava u transportu, pa čak i kada se koriste EU sredstva, čini se mrtvim slovom na papiru. Zato bi u cilju bolje kvalitete zraka u gradovima imalo smisla više raditi na promoviranju čistog transporta i poreznim olakšicama. Auto se ne kupuje se da bi ga se vozilo godinu-dvije, a Hrvatska bi, kao uostalom i sva napredna društva trebala orijentirati na poticanje javnog prijevoza i alternativna goriva o čemu se rijetko govori i slabo se provodi. Primjerice, vozila na stlačeni prirodni plin (CNG) pokazala su se pouzdana i sigurna i trebala bi biti nezamjenjiva u gradskom prometu. Rijeka i Zagreb dobri su primjeri upotrebe plina u prijevozu, no ima i drugačijih razmišljanja - Split razmišlja o primjeni vodika i plina ali kad je frka kupuje polovne autobuse dizelaše, Zadar se još nije odlučio hoće li nabaviti Euro VI dizelaše ili autobuse na plin. Oba grada diče se kao turistička središta, a EVN kao koncesionar za distribuciju plina jedva će dočekati da se uspostaviti infrastruktura. Fond za zaštitu okoliša koji se financira elkoškim porezima mogao bi dati novac za infrastrukturu a tu su i EU fondovi i privatno poduzetništvo. Zato se treba zapitati u čemu je problem: nismo dovoljno bogati da imamo čisti transport, ili jednostavno nismo dovoljno pametni da ga uspostavimo?
  www.energetika-net.com

  Pročitano 668 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive