Ekspanzija zelenih tehnologija
Srijeda, 04 Listopad 2017 21:24

Ekspanzija zelenih tehnologija

Ekologija je jedna od grana gospodarstva koju očekuje fantastična budućnost. U njoj će posebno mjesto zauzeti takozvane zelene tehnologije koje pozitivno djeluju na smanjenje globalnog zatopljenja. Zelene poslovne prilike otvaraju se i u Hrvatskoj. Jedan od pojmova o kome se sve više priča u poslovnom svijetu je zelena tehnologija ili green technology. Ovaj pojam skupni je naziv za sve tehnologije i procese koje štite čovjekov okoliš i pozitivno djeluju na smanjenje globalnog zatopljenja. Ovaj pojam je jako širok i obuhvaća područja koja na prvi pogled i nemaju veze s tehnologijom, poput obnovljivih izvora energije, prometa (biogoriva i gorive ćelije), ali i klasična tehnološka područja kao elektroniku (nove vrste mikročipova, "inteligentne" energetske mreže), elektroničke komunikacije (telekonferencije i rad na daljinu i izvan ureda) te energetski efikasne tehnologije (recikliranje, toplinske i energetske izolacije i slično).

Globalna utrka
Zelena tehnologija postala je hit na svjetskim tržištima, pa nije ni čudo da je upravo to područje na koje su se u zadnjih godinu dana fokusirali fondovi rizičnog kapitala ili venture capital funds. Premda se u nju ulažu znatna sredstava u Kanadi, Kini i Indiji, američko i europsko tržište su ona na kojima će se voditi najveća bitka za zelene inovacije. A koliko će ta bitka biti oštra pokazuje i činjenica da su u nju uključeni veliki igrači. Tako je na strani Amerike za zelenom tehnologijom poludjela Silicijska dolina, dok u Europi u zelenu tehnologiju ulažu gospodarski najjače zemlje – Velika Britanija i skandinavske zemlje. "Najbolji mozgovi u zemlji više ne rade na novim farmaceutskim proizvodima i lijekovima ili pak na idućoj silicijskoj revoluciji. Rade na energiji!", Usredotočeni su na energiju", rekao je Vinod Khosla, jedan od osnivača Sun Microsystemsa i vjerojatno najpoznatiji venture kapitalist Silicijske dolini. "Ovo područje još nije dovoljno istraženo i ima puno potencijala. Naftne kompanije ne ulažu novac u istraživanje, osim ako nije riječ o istraživanjima vezanim za otkrivanje novih načina pronalaženja nafte", dodao je Khosla. U Europi se ne staje samo na ulaganjima venture kapitala, već je na razini Unije pokrenuta nova eko ofenziva – promicanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova koja će ona donijeti. Jedan od elemenata su i porezne olakšice za eco friendly tvrtke te poticanje istraživanja o novim tehnologijama s malom emisijom ugljičnog dioksida.

Dug put ispred
Premda će 3,6 milijardi dolara, koliko je prošle godine uloženu u zelenu tehnologiju u Americi i Europi, sugerirati da se radi o tržištu koje će uskoro eksplodirati, neki od nevjernih Toma, prije svih konzervativne tvrtke i naftni lobiji upozoravaju da bi komercijalizacija zelene tehnologije mogla uzeti nekoliko godina, a zbog znanstvenih prepreka s jedne strane i te konkurencije i upitnog tržišta s druge strane postoji mogućnost da se investicije nikad ne isplate. No, jeli to baš tako? Istina je da će zelenoj tehnologiji trebati nekoliko godina da vrati uložena sredstva, ali nije li tako sa svakom investicijom? Put je dug, ali je cilj jasan i dohvatljiv. Stoga nije ni čudo da je protekle godine samo u Silicijskoj dolini uloženo pola milijarde dolara u zelenu tehnologiju. A koliki je potencijal tih investicija, pokazuju i brojke. Tvrtka Suzlon Energy, koja se bavi proizvodnjom energije od vjetra, protekle 2006. godine je dostigla vrijednost 8,4 milijarde dolara za razliku od 4,53 milijarde od godine prije, tvrtka Solar World AG je prije dvije godine vrijedila 1,77 milijardi dolara, a protekle godine 3,5 milijardi i tako dalje. Niz je takvih primjera koji potvrđuju profitabilnost zelenog tržišta.

Kako se obogatiti od zelene tehnologije
S obzirom na te podatke, postavlja se pitanje može li se netko iz Hrvatske obogatiti od zelene tehnologije. Odgovor je da – postoji nekoliko načina i poslovnih modela kojim se možete obogatiti od zelene tehnologije, premda odmah napominjemo da to ne ide jednostavno niti brzo. Da tu tvrdnju potvrdimo, uzeti ćemo primjer poslovnog projekta koji na prvi pogled nema veze s tehnologijom, ali bi vam mogao donijeti lagodnu mirovinu – kupite ili posadite šumu! Kakva je veza šume i tehnologije, pitat će se mnogi. Na prvi pogled nikakva, ali šume sudjeluju u apsorpciji CO2 i kao takve mogu neutralizirati štene emisije neke druge tehnologije. Šuma kao poslovni projekt ima i, vjerovali ili ne, svoj naziv i mjesto u Protokolu iz Kyota. Radi se o takozvanom "ponoru ugljika" kao jednom od mehanizama trgovine kvotama predviđenim Protokolom iz Kyota. Trgovina kvotama (emission trade) je međunarodni mehanizam koji državama omogućuje da na određene načine kupuju "kredite ugljika" umjesto da smanje vlastitu emisiju. To znači da jedna zemlja koja emitira više od svoje dozvoljene količine emisije, može kupiti kredite od zemlje koja emitira manje od dozvoljenog, pa se ovakvo trgovanje naziva trgovanjem "vrućim zrakom". Uspostavlja se ravnoteža i rezultat je jednak.

Lagodna starost
Trgovina kvotama možda vam zvuči kao znanstvena fantastika, ali prema podacima Svjetske banke to je tržište je u 2004. vrijedilo manje od milijarde dolara, u 2005. oko 11 milijardi, da bi prošle godine iznosilo oko 30 milijardi dolara! To je privuklo i velike banke - Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank, Fortis i Societe Generale samo su neke od banaka koje su počele ozbiljno ulaziti u ovaj segment poslovanja pa čak osnivaju i posebne timove koji se bave trgovanjem kvotama i ulaganjem u ekološke projekte. Stoga bi vam obična šuma ili maslinik u budućnosti mogli donijeti bogati ugovor s, na primjer, INA-om, nekom bankom ili pak multinacionalnom kompanijom, koji bi vaše stare dane učinio lagodnima.

Biodizel
Druga zelena poslovna prilika je biodizel, alternativno gorivo koje je sve popularnije u svijetu. Biodizel je motorno gorivo koje se dobiva iz ulja od uljene repice ili drugih biljnih ulja. Njegova svojstva su identična ili gotovo identična onima koje ima klasični dizel te se koristi se kao njegova zamjena. Biodizel u Europi dobiva sve veću ulogu i sve je traženiji, a kako će Hrvatska na svom putu u Uniju morati višestruko povećati udio biodizela u ukupnoj količini energije, obogatiti se možete izvozom ili na lokalnom tržištu. Čak vam dvije opcije stoje na raspolaganju za to – uzgajanje uljene repice koju ćete kasnije prodavati kao sirovinu za biodizel ili onaj više tehnološki proces – sama proizvodnja biodizela.

Energetska efikasnost
Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora još je jedan od načina na koji možete zelenu tehnologiju pretvoriti u zelene novčanice. Za razliku od do sada nabrojenih, zahtjeva veću početnu investiciju, ali je povrat novca zagarantiran. Dobivanje energije od vjetra ili sunca također će postati aktualnije približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, ali potencijali su veliki. Isto vrijedi i za tehnologije koje povećavaju energetsku efikasnost. Naime, najveću emisiju štetnih plinova u Hrvatskoj ima sektor kućanstava i usluga, koji generira oko 40 posto ukupne emisije stakleničkih plinova u nas. Razlog za to je neefikasna potrošnja energije, u čemu veliki udio imaju visoki toplinski gubici zgrada. Prema planu resornog ministarstva, pri svakom renoviranju zgrada i kuća u Hrvatskoj stimulirati će se poboljšanja toplinske izolacije i smanjenje svih vrsta toplinskih gubitaka. U svijetu postoji niz respektabilnih tvrtki koje nude različita rješenja za to, pa će vam jednostavno otvaranje podružnice ili zastupništva u skoroj budućnosti dati odličnu startnu poziciju na ovom tržištu u Hrvatskoj.

Trgovci vrućim zrakom
A za one najabicioznije postoji još nebrojeno mogućnosti, od kojih najviše potencijala imaju energetski konzultanti i trgovci vrućim zrakom. Premda su nazivi zanimanja smiješni, kroz nekoliko godina bit će jedni od najtraženijih. Što se tiče energetskih konzultanata, radi se o osobama čiji je posao savjetovati tvrtkama kako smanjiti emisije štetnih plinova. Za to je potrebno veliko znanje u različitim područjima – od prometa, preko građevine, do elektroničkih komunikacija, a u Europi i Americi ćete već naći i kurseve na sveučilištima koji će vam pomoći u stjecanju te titule. Što se tiče trgovine vrućim zrakom, stvar je slična početku priče o zelenim poslovnim projektima i kupnji ili sadnji šume. Samo, ovaj put ste vi taj koji putujete svijetom i u ime drugih tvrtki, za pristojan honorar, sklapate poslove sa vlasnicima šuma. Tim ćete poslom vidjeti svijeta, ali i sudjelovati u njegovom spašavanju.

Visoka zelena tehnologija
Premda nosi naziv zelena tehnologija, u ovom području je trenutno najmanje klasičnih tehnoloških tvrtki i/ili proizvoda. Ali i to se jako brzo mijenja, pa se u Europi pojavljuje sve više tvrtki koje nude tehnološka eco friendly rješenja. Jedna od takvih je i danska tvrtka Brunata, koja se bavi razvojem "pametnih" mjerača energije koji osiguravaju da objekt troši optimalnu količinu toplinske energije, što je i jedan od postulata energetske efikasnosti. Britanska Ceres Power Holding je tvrtka koju na oku imaju brojne svjetske koorporacije i niz investitora. Naime, tvrtka je razvila revolucionarne gorive ćelije, koje su u fazi testiranja. Pokažu li testovi dobre rezultate, trenutni vlasnik će imati sreću birati kome će prodati tvrtku. Osim tvrtki koje smo do sada naveli u tekstu, treba reći da je veliki broj "klasičnih" tehnologija koje zbog svojih specifičnosti dobivaju prefiks zelene, poput širokopojasnog Interneta. Ta tehnologija omogućava tvrtkama da održavaju svoje sastanke na daljinu, kao i zaposlenicima da rade na daljinu, pa nema potrebe za putovanjima automobilima ili avionima na mjesta sastanka, a samim time nema niti emisije štetnih plinova. Telekom operateri British Telecom i skandinavska TeliaSonera su tako smanjili svoje emisije štetnih plinova za čak 60 posto, čime su zaslužile titulu zelenim kompanija. Isto vrijedi i za Saab, Hondu i Toyotu, proizvođače automobila koji u nekim modelima koriste hibridne motore, čime također smanjuju emisije štetnih plinova.

Zelene kompanije u Hrvatskoj
Što se tiče zelene tehnologije u Hrvatskoj, stanje je puno bolje nego što mnogi percipiraju. Niz je tvrtki koje možemo nagraditi titulom zelene, a koje su učinile i niz konkretnih stvari za zaštitu okoliša. Tako je Podravka još 70-ih godina prošlog stoljeća prihvatila zelenu tehnologiju, pa je izgradila pročišćivač otpadnih voda, telekom operateri na nekim baznim stanicama koriste solarnu energiju za napajanje, a T-Mobile je svojevremeno organizirao veliku akciju prikupljanja starih mobitela sa štetnim nikal kadmij baterijama. Ne smijemo zaboraviti i MakroMikro, tvrtku koja otkupljuje i reciklira stare tonere za pisače. Tvrtka Bieco je patentirala tehnologiju pročišćivanja otpadnih voda biljnim uređajima. U Hrvatskoj posluje i Brunata, a izdvajamo i tvrtke Adria Wind Power i Enersys koje su postavile prve vjetroparkove u Hrvatskoj. Što se tiče solarne energije, pioniri na ovom području u Hrvatskoj su tvrtke Horvatić, Tehnoelektro i Solarne ćelije.

Kako do novca za financiranje
Ako želite pokrenuti tvrtki koja se bavi zelenom tehnologijom, treba vam dobra ideja i početni kapital. Neke od jednostavnih i očitih ideja predložili smo u tekstu, ali ako posvetite ovom području malo vremena, sigurni smo da će vam na pamet pasti još barem desetak njih. No, dobiti novac za ostvarivanje ideja je malo teže. Banke u Hrvatskoj vjerojatno će biti skeptične prema tome, pa vam nekakav poduzetnički kredit nije vjerojatna opcija. Stoga je najbolje obratiti se fondovima rizičnog kapitala ili venture capital funds. U Hrvatskoj ih je nekoliko, a vjerojatno najpoznatiji je Quaestus. Tu su i državni Bicro, te Bicro te fondovi Poteza, Horizonte i Fidelity. Od stranih fondova izdvajamo nizozemski Extenet, venture kapital fond koji ulaže isključivo u projekte zelene tehnologije u svoj širini tog pojam – od projekata takozvanog carpoola, preko videokonferencija, elektroničke dokumentacije do digitalnih prezentacija i izložbi. Tražite li stranog investitora za zeleni projekt, Extent bi mogao biti dobar izbor.

Ekološki gradovi
Ekološka svijest skandinavskih zemalja dovela je do pojave i ekoloških gradova. Prvi takav nikao je u predgrađu Stockholma - Hammarby Sjöstad jedinstveni je grad, izgrađen na načelima ekološke održivosti, uz maksimalnu brigu za okoliš ali i stanovnike. Zelene tehnologije omogućavaju da se organski otpad prerađuje u energiju, stanovi su izgrađeni od materijala koji su neškodljivih za prirodu i čovjeka - drvo, staklo, nehrđajući čelik, posebne vrste betona, a u svakoj prostoriji ugrađeno je podno grijanje na plin koji se dobiva iz biootpada, a koristi se i u kuhinji, umjesto klasičnog plina. Energija za grijanje dobiva se preradom otpadnih voda, spaljivanjem otpada te prikupljanjem solarne energije, instalirane su podzemne cijevi za vakuumsko prikupljanje komunalnog otpada, itd. U Danskoj se pak radi na prvom gradu koji će kao izvor napajanja koristiti vodik. Konceptualan grad, isto takvog imena - H2PIA je prototip grada u kome ćemo živjeti u budućnosti, a u kome će građani sami proizvoditi energiju koja ime treba. Umjesto energije od nafte i derivata, očekuje nas čista i jeftina energija i, što je najvažnije, čisti okoliš.
www.djurman.com
Pročitano 551 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive