Energetsko siromaštvo
  Subota, 02 Srpanj 2016 15:56

  Energetsko siromaštvo

  Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno. Regionalne razlike igraju značajnu ulogu u karakteristikama energetskog siromaštva. To je rečeno na konferenciji “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” koja je u srijedu održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitanjima – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva. Europski parlament je u posljednja tri mjeseca usvojio čak dvije rezolucije u kojima poziva države članice i Europsku komisiju da usuglašavanjem definicije energetskog siromaštva, izmjenama Direktive o energetskoj učinkovitosti i Direktive o obnovljivim izvorima energije te provedbom Akcijskog plana Energetske unije, na održivi način pristupe rješavanju problema energetskog siromaštva. U uvodnim govorima dan je naglasak na značajke energetskog siromaštva u JIE. Zastupnik Davor Škrlec naglasio je u svom govoru: „U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga“. Panel-rasprava fokusirala se na predstavljanje prijedloga politka te njihovo komentiranje i razmjenu mišljenja. Dr.sc. Stefan Bouzarovkski sa Sveučilišta Manchester istaknuo je: „Rješavanje problema energetskog siromaštva u JIE kao prvi i ključan korak zahtijeva sveobuhvatnu obnovu stambenih zgrada i poboljšanje energetske učinkovitosti.“ Da bi se učinkovito djelovalo na smanjenje problema energetskog siromaštva, zaključeno je da je ključna suradnja svih dionika. Konferenciju su organizirali europarlamentarac Davor Škrlec i partneri na projektu REACH.
  www.energetika-net.com


  Škrlec: Kućanstva u Hrvatskoj snose prevelik teret loše energetske politike
  Danas je u Europskom parlamentu u Bruxellesu, u organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja - DOOR i zastupnika Davor Škrleca, održana međunarodna konferencija "Energetsko siromaštvo u jugoistočnoj Europi”. Procjenjuje se da je u zemljama jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno, odnosno, nisu u mogućnosti podmirivati mjesečne račune za električnu i toplinsku energiju. "Energetsko siromaštvo prisutno je u svim državama članicama EU-a, a naročito istaknuto u jugoistočnoj Europi. Europski parlament pozvao je stoga države članice da prihvate moratorij na isključivanje grijanja zimi kako bi se osiguralo da se u određenom razdoblju tijekom zime nijedno kućanstvo ne može isključiti iz energetske mreže.", rekao je Škrlec. Europski parlament je u posljednja tri mjeseca usvojio čak dvije rezolucije u kojima poziva države članice i Europsku komisiju da usuglašavanjem definicije energetskog siromaštva, izmjenama Direktive o energetskoj učinkovitosti i Direktive o obnovljivim izvorima energije te provedbom Akcijskog plana Energetske unije, na održivi način pristupe rješavanju problema energetskog siromaštva. "U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga.", istaknuo je Škrlec. Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitanjima - zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva, a glavni fokus stavljen je na predstavljanje prijedloga politika te njihovo provođenje s obzirom na posebnosti svake pojedine države članice.
  Autor: © Portal croenergo.eu


  Održana konferencija Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi
  Konferencija “Energetsko siromaštvo u Jugoistočnoj Europi” održana je danas u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Konferencija je okupila preko 60 predstavnika institucija i organizacija koji se bave energetskim i socijalnim pitnajima – zastupnike Europskog parlamenta, znanstvenike, stručnjake za energetsko siromaštvo i predstavnike civilnog društva. Procjenjuje se da je u zemljama Jugoistočne Europe više od 30% kućanstava energetski siromašno. Regionalne razlike igraju značajnu ulogu u karakteristikama energetskog siromaštva. U uvodnim govorima dan je naglasak na značajke energetskog siromaštva u JIE. Zastupnik Davor Škrlec naglasio je u svom govoru: – U državama članicama često se promoviraju mjere energetske učinkovitosti koje podrazumijevaju dobru financijsku sposobnost građana, a nedostaju mjere koje su fokusirane na ranjive i socijalno ugrožene skupine potrošača. U državama članicama potrebno je uložiti dodatne napore u prepoznavanju lokalnih problema, ostvariti pomoć ugroženim građanima, osobito putem socijalnog poduzetništva i alternativnih poslovnih modela poput energetskih zadruga.Panel-rasprava fokusirala se na predstavljanje prijedloga polilitka te njihovo komentiranje i razmjenu mišljenja. Dr.sc. Stefan Bouzarovkski sa Sveučilišta Manchester istaknuo je: – Rješavanje problema energetskog siromaštva u JIE kao prvi i ključan korak zahtijeva sveobuhvatnu obnovu stambenih zgrada i poboljšanje energetske učinkovitosti.“ Da bi se učinkovito djelovalo na smanjenje problema energetskog siromaštva, zaključeno je da je ključna suradnja svih dionika. Konferenciju su organizirali g. Davor Škrlec (zastupnik u EP)i partneri na projektu REACH.
  jadranski.hr

  Pročitano 745 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive