Nasa X-57 Maxwell
  Subota, 01 Lipanj 2019 12:43

  Nasa X-57 Maxwell

  NASA, američka organizacija poznata po slanju raznih objekata i ljudi u svemir i na druge planete, također se bavi istraživanjima bliskijim Zemlji. NASA-ini avioni probijali su zvučne zidove, letjeli nadomak svemira i testirali neobične oblike krila. Proteklih dana iz NASA-e su otkrili ime novog koncepta aviona – onog opremljenog s 14 elektromotora. Službeni naziv nove igračke je X-57, ali ga zovu i Maxwell. Istraživači NASA-e koji su radili na hibridnom elektro-avionu, odabrali su ovo ime u čast Jamesa Clerka Maxwella, škotskog fizičara koji je u 19. stoljeću zabilježio velike uspjehe u radu na elektromagnetizmu. X-57 je zapravo istraživački projekt u kojem će se postojeći talijanski avion Tecnam P2006-T prenamijeniti i opremiti s 14 elektromotora. Od toga će 12 motora dati dodatni potisak prilikom polijetanja, a dva veća motora, na krajevima krila, pogoniti će avion dok je na krstarećoj visini. Najveća brzina aviona iznosit će oko 280 kilometara na sat, što je daleko ispod brzine zvuka. Međutim, brzina nije glavni cilj, već učinkovitost. NASA u tom pogledu također cilja na smanjenje ukupnih operativnih troškova za male avione, sve do 40 posto. Iako se avion prezentira kao „hibridni“, on će u cijelosti biti pogonjen na baterije, što ga čini potpuno električnim. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, možda se napokon u nekoj skoroj budućnosti neće više pričati o chemtrailsima. Ili možda hoće?
  Izvor: NASA

  NASA planira izraditi električni zrakoplov
  Američka svemirska agencija NASA predstavila je svoj plan izrade malenog putničkog zrakoplova na električni pogon. Eksperimentalna će letjelica nositi ime X-57, a bit će zasnovana na trupu postojećeg talijanskog putničkog zrakoplova Tecnam P2006T, koji može prevoziti do četiri osobe. Glavna promjena od postojećeg modela bit će, dakako, činjenica da bi X-57 trebao letjeti isključivo na struju, a za to će trebati radikalno modificirati krila. NASA, naime, planira na njih postaviti čak 14 elektromotora. Na krajevima krila bit će smještena dva velika motora od 60 kW koji će se koristiti za krstarenje. Ostatak svakog krila zauzimat će po 6 dodatnih motora snage 9 kW, koji će se uključivati samo prilikom polijetanja i slijetanja. Veća snaga dodatnih motora dat će krilima mnogo veći protok zraka u ključnim trenucima, pa će ona moći biti značajno uža nego kod klasičnog zrakoplova sa samo dva motora. Transformacija Tecnama u X-57 potrajat će oko 3 godine – prvih godinu dana radit će se na ugradnji velikih elektromotora, a ostatak vremena bit će potreban za zamjenu krila manjima. Očekuje se da bi krstareća brzina potpuno električnog modela X-57 mogla biti oko 280 km/h.
  www.bug.hr

   

  HD NASA MAXWELL 750 1

  HD NASA MAXWELL 750 2

  HD NASA MAXWELL 750 3

  HD NASA MAXWELL 750 4

  HD NASA MAXWELL 750 5

  Pročitano 153 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive