Procjena 80% OIE do 2050.
  Nedjelja, 26 Lipanj 2011 23:49

  Procjena 80% OIE do 2050.

  Ciljevi bi trebali biti realizirani do 2050. godine, za što će biti potrebna ulaganja od 52 mlrd. eura. Europa bi mogla do 2050. godine oko 80 posto svojih potreba za energijom dobivati iz obnovljivih izvora, a da za dobivenu struju ne plaća više u odnosu na onu koju dobiva iz sadašnjih fosilnih izvora. Najnovije izvješće organizacije European Climate Foundation (ECF). Zemlje Europske unije obvezale su se u prosincu 2008. da će do 2020. oko 20 posto energije dobivati preko obnovljivih izvora. U listopadu prošle godine europski lideri su otišli korak dalje, napomenuvši kako najrazvijenije zemlje moraju do 2050. smanjiti emisiju štetnih plinova za otprilike 90 posto u odnosu na razinu iz 1990. godine. Na taj dogovor utjecala je preporuka Ujedinjenih naroda koji su upozorili na moguće katastrofalne posljedice klimatskih promjena. I najnovije izvješće, Rodamap 2050, objavljeno u utorak, izrađeno je pod utjecajem brojnih znanstvenih upozorenja. Riječ je o sveobuhvatnoj analizi koja je procijenila scenarije u kojima bi se iz obnovljivih izvora dobivalo 40, 60 i 80 posto energije.

  Dostižno i 100%
  Zaključak je kako u slučaju 80-postotnoga korištenja obnovljivih izvora struja ne bi bila skuplja u odnosu na cijenu koju bi europske zemlje plaćale za struju dobivenu iz fosilnih izvora. Nadalje, autori tvrde da je dekarbonizacija, odnosno smanjenje ovisnosti o "prljavim" izvorima moguće zbog tehnologije koja je već dostupna te o dovoljnim resursima poput sunca, vjetra, termalnih izvora i biomase. Scenarij stopostotnog dobivanja energije iz obnovljivih izvora pokazuje da bi struja bila skuplja, no "ne dramatično skuplja", kažu autori. Na studiji su radili brojni konzultanti i znanstvenici, uključujući tvrtku McKinsey i sveučilište Imperial College London, a u obzir su uzeta mišljenja i procjene ljudi iz industrije i nevladinih organizacija. Kako bi se postigao cilj od 80 posto čiste energije, bit će potrebna golema ulaganja u idućih 40 godina.Među najvažnijim ulaganjima trebala bi biti gradnja europske mreže prilagođene obnovljivim izvorima. Za sada postoje problemi u protoku energije iz pojedinih regija i dijelova država u područja gdje je potrebna. Studija također pokazuje kako će EU morati uložiti 52 milijarde eura, odnosno oko 2,5 posto ukupnih izdataka. Izvješće se pojavilo u trenutku kada Europska komisija priprema svoj papir o energetskoj strategiji do 2050. godine.

  Hrvatska kaska
  Europski povjerenik za energetiku Günther Oettinger vjeruje da će njihovo izvješće biti objavljeno početkom iduće godine. Oettinger je pozdravio ECF-ovu studiju posebice zbog detalja vezanih uz buduću energetsku mrežu. "Ovaj rad bit će od iznimne koristi u pripremi našega infrastrukturnog paketa", rekao je. Španjolski državni tajnik za energetiku Pedro Marin Uribe istaknuo je kako mali nacionalni sustavi koji danas postoje neće biti održivi u stvaranju novoga energetskog modela. "Usklađeni sustav na europskoj razini je neizbježan", naglasio je Uribe. Hrvatska mreža zastarjela je i nije prilagođena obnovljivim izvorima. No zasad je dobra za konvencionalne izvore koji se ovdje koriste.
  www.poslovni.hr
  Pročitano 1180 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive