Porast udjela OIE
Nedjelja, 26 Lipanj 2011 11:05

Porast udjela OIE

Studija PwC-a pokazala je da kompanije ulaze u akvizicije zbog potrebe za novim tehnologijama. OIE istisnuli su sigurnost opskrbe s čelne pozicije pitanja koja zaokupljaju menadžere energetskih kompanija širom svijeta, pokazala je studija konzultantske kuće Pricewaterhouse Coopers. Načelo održivosti i obnovljivi izvori energije prvi su se put našli u fokusu studije PwC-a "Utilities Global Survey 2007" u kojoj je sudjelovalo 119 menadžera iz 114 energetskih kompanija iz 44 zemlje. Od ispitanika se tražilo da procijene buduće trendove u tom sektoru, pri čemu se pokazalo da je promjena klime utjecala i na način razmišljanja menadžera u energetskim kompanijama, tradicionalno zaokupljenih problemima poput višeg stupnja energetske učinkovitosti i sigurnosti opskrbe. Pojavio se i novi problem, nedostatak stručne radne snage, koji menadžeri nastoje riješiti akvizicijom kompanija. Nestašica stručnjaka nadišla je u međuvremenu okvire pojedinih regija i osjeća se u gotovo svim zemljama, tvrde ispitanici PwC-ove studije. "Programi ranog umirovljenja počeli su se osvećivati nekoliko godina nakon realizacije", zaključuje Erwin Smole iz austrijskog ogranka PwC-a. Tako kompanije više nemaju stožere za planiranje gradnje elektrana, a prodale su i savjetodavne tvrtke koje su u međuvremenu počele ponovno kupovati. Nadalje, ukazala se i potreba za zapošljavanjem i obrazovanjem mladih zaposlenika nakon raširene prakse ukidanja radnih mjesta. Stoga je uz rast broja klijenata jedan od glavnih razloga spajanja i akvizicija u novije vrijeme upravo kupnja nositelja tehnologija koju je čak 50 posto ispitanika navelo kao glavni razlog akvizicija u 2007. u odnosu na samo oko jedne trećine ispitanika u 2006. U PwC-u procjenjuju da je ukupna vrijednost aktivnosti spajanja i akvizicija u energetskom sektoru u 2006. iznosila 300 milijardi dolara, što je 52 posto više u odnosu na 2005. godinu.

ma

Na ljestvici izvora koji će igrati istaknutu ulogu u proizvodnji i razvoju tehnologije u sljedećih pet godina prvo i treće mjesto pripalo je energiji vjetra te atomskoj energiji. Za njih se izjasnilo 48, odnosno 47 posto ispitanika naspram 17, odnosno 19 posto u 2006. Drugo mjesto ponovno je pripalo tradicionalnom energentu ugljenu. Znatan pomak na ljestvici zabilježio je ukapljeni prirodni plin, koji se nakon osmog mjesta u 2006. našao na šestom mjestu sa 32 posto glasova ispitanika naspram 13 posto u 2006., navode u PwC-u. Istovremeno je napravljena i zanimljiva studija američke investicijske banke Goldman Sahs koja je pokazala da su Brazil, Rusija, Indija i Kina nadmašile dominaciju SAD-a u globalnoj energetskoj industriji. Jačanje gospodarske moći tih četiriju zemalja, novih gospodarskih divova, objedinjenih pod zajedničkim nazivnikom BRIK, već je očigledno u metalurškom i rudarskom sektoru, a polako se počinje osjećati i u osiguravateljskoj te potrošačkim industrijama, kazao je Anthony Ling, upravni direktor Goldman Sahsa. "Za sve kompanije koje djeluju globalno, svijet se mijenja sve brže donoseći veće izazove nego ikada prije - to je istinska globalizacija", kazao je on. Jedna od većwih promjena je rast gospodarstava BRIK-a, dodao je. Prema studiji Goldman Sachsa, krajem prvog Zaljevskog rata 1991. od 20 najvećih kompanija u sektoru energetike, gledanom prema tržišnoj kapitalizaciji, njih je 55 posto bilo američko, a 45 posto europsko. No prošle godine je 35 posto od 20 najvećih energetskih tvrtki sa sjedištem u zemaljama BRIK-a, dok je njih oko 35 posto europsko, a oko 30 posto američko, ističe se nadalje u toj studiji. "SAD sada zaostaje, s najmanjim postotkom energetskih tvrtki u svijetu", ističe Ling. "Uzmemo li da je globalna industrija resursa tradicionalan predvodnik što se tiče globalnih trendova, počet ćemo isti trend zamjećivati i u rudarskoj industriji, gdje je 20 posto od vodećih 20 kompanija sada iz zemalja BRIK-a", kazao je on. "Uvjereni smo da će se isti obrazac ponavljati u svim drugim industrijama." Taj je obrazac već prisutan u osiguravateljskom sektoru, u kojemu su zemlje BRIK-a zaslužne za oko 10 posto vodećih 20 kompanija, te u svjetskoj industriji osvježavajućih pića, u kojoj se nove gospodarske sile već počinju profilirati sa otprilike petpostotnim udjelom. Ling predviđa da će BRIK uskoro započeti s prodorom u prehrambenom i farmaceutskom sektoru. Ne uzmu li ulagači i korporacije u obzir rastuću snagu BRIK-a u globalnom gospodarstvu, počet će zaostajati u rastu ulaganja i gubiti konkurentsku prednost svojih kompanija, zaključuje Ling.
www.poslovni.hr
Pročitano 1247 puta

O nama

Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

Kontakt info

HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
Kralja Tomislava 82.
31417 Piškorevci
Hrvatska

E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
Fax: 031-815-006
Mobitel: 099-221-6503
© HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive