NRL fotonaponski sateliti
  Nedjelja, 20 Studeni 2016 20:07

  NRL fotonaponski sateliti

  United States Navy Research Laboratory (NRL) nedavno je predstavio dva modela testnih modula koji će se koristiti za hvatanje solarne energije iz svemira te njen prijenos na Zemlju.

  Dva predstavljena dizajna reflektirala bi koncentriranu sunčevu svjetlost prema satelitu koji bi potom prenosio energiju do prijemnika na Zemljinoj površini. Ukoliko se predstavljeni planovi odobre, sve komponente će sastavljati roboti direktno u svemiru.

  Futuristički planovi dr. Paula Jaffea obuhvaćaju dva različita dizajna koji bi mogli proizvoditi dovoljne količine električne energije za napajanje srednje velikog grada ili vojne tvornice. Prvi modul u obliku sendviča drži elektroničke komponente između ogromnog fotonaponskog panela koji je usmjeren prema Suncu te kvadratne baze sa antenom koja preusmjerava prikupljenu solarnu energiju prema Zemlji. Elektronički sustav u centru "sendviča" pretvara prikupljenu solarnu energiju u radijske frekvencije koje se potom lako šalju prema odredištu.

  Drugi model dr. Jaffea koncipiran je kao "otvoreni sendvič" te stoga mnogo učinkovitiji u dizajnu i primjeni. Ovaj modul ima puno veću površinu za prikupljanje sunčeve energije te je energetski učinkovitiji od prvog dizajna. Fotonaponski paneli prikupljali bi sunčevu svjetlost bez pregrijavanja te bi stoga ovaj dizajn bio i sigurniji uz proizvodnju znatno većih količina električne energije koja bi se prenosila radiovalovima na Zemlju.

  Jaffe je već testirao predložene modele u komorama koje imitiraju uvjete u svemiru, no napominje kako bi stvarni modeli premašili površinu od kilometra četvornog. NRL trenutno istražuje mogućnosti realizacije predloženih dizajna u svemiru ili stratosferi.

  Portal croenergo.eu
  Pročitano 673 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive