Globalna energetska mreža
  Petak, 01 Srpanj 2011 13:51

  Globalna energetska mreža

  Ogroman kabel koji će povezivati Njemačku i Norvešku omogućit će razmjenu energije vjetra i hidroenergije između dvije zemlje počevši od 2015., objavila je njemačka Savezna agencija za distribucijsku mrežu. Postavljanja kabela dodijeljen je norveško-švicarskom konzorciju NorGer koji je već zatražio dozvolu. Vrijednost projekta iznosi oko 1,4 milijarde eura. Kabel će se protezati od Flekkefjorda na jugu Norveške do Wilhelmshavena na sjeveru Njemačke, imat će kapacitet 1.400 megavata, istovjetan kapacitetu velike elektrane. Tijekom razdoblja slabe potražnje kabel će iz Njemačke provoditi električnu energiju dobivenu iz energije vjetra prema hidroelektranama u Norveškoj koje će zauzvrat slati višak energije Njemačkoj u razdobljima najveće proizvodnje. Trenutno se planira gradnja brojnih farmi vjetroelektrana u Sjevernom moru ali energija vjetra uvelike ovisi o vremenskim prilikama i teško ju je skladištiti. Njemačka se nada da će u suradnji s osam europskih zemalja izgraditi ogromnu mrežu za distribuciju električne energije u cilju daljnjeg razvoja energije vjetra. Odgovarajući projekt vrijedan je nekoliko milijardi eura i tek je u povojima. (hina/metro-portal)
  metro-portal.hr
   

  Projekti za najduži podvodni kabel za prijenos električne energije dobivene iz geotermalne energije. U planu je izrada projekta za kabel duljine od 1,200 do 1,900 kilometara kojim bi se do kontinentalne Europe trebalo prenijeti oko 5 milijardi kWh iz geotermalnih postrojenja na Islandu. Podvodni kabel će prenositi električnu energiju dobivenu iz geotermalne energije koju proizvodi vulkan Eyjafjoell, u blizini Hvolsvöllura u jugozapadnom Islandu. Ovaj ambiciozni projekt razvija Landsvirkjun, islandska državna elektroenergetska kompanija. Trenutno se dovršavaju studije održivosti ovog energetskog projekta bez presedana. Kabel bi bio duljine od 1,200 do 1,900 kilometara (ovisno o europskim odredištima s kojima bi bio povezan), te bi se neovisno o finalnoj duljini u svakom slučaju radilo o najduljem kabelu koji je ikad izgrađen. Vulkan uključen u projekt isti je onaj koji je svojim velikim emisijama pepela u travnju 2010. paralizirao europski zračni prijevoz. U suradnji sa islandskom Vladom, Landsvirkjun planira iskoristiti ogromne geotermalne resurse u područjima uz vulkan za proizvodnju geotermalne električne energije. Prema procjenama Landsvirkjuna, predloženi kabel mogao bi do europskih obala prenositi oko 5 milijardi kWh električne energije godišnje, dovoljno za zadovoljenje potrebe 1,25 milijuna europskih kućanstava. Iz tvrtke navode da je zamisao projekta zadovoljiti potrebe zemalja kao što su Velika Britanija, Norveška, Nizozemska i Njemačka u vremenima vršne potrošnje. Prema trenutnim cijenama energije Island bi iz projekta mogao zarađivati oko 250-350 milijuna eura godišnje, a njime bi se pomoglo i dostizanje europskih ciljeva za 20% energije iz obnovljivih izvora. Izvoz energetskih resursa jedan je od puteva kojim je krenula islandska vlada s ciljem revitalizacije nacionalnog gospodarstva teško pogođenog financijskom krizom iz 2009.
  www.croenergo.eu


  EIB, Inelfe, RTE i REE potpisali su 350 milijuna eura vrijedan ugovor o kreditiranju izgradnje Francusko-španjolske energetske poveznice: prve transeuropske veze istosmjerne struje koja koristi inovativne tehnologije.Četverostrani sporazum prošli su četvrtak u Perpignanu u Francuskoj potpisali čelnici elektroenergetskih kompanija i Europske investicijske banke (EIB). Nova energetska poveznica između Francuske i Španjolske jedinstvena je po tome što koristi inovativnu VSC (voltage source converter) tehnologiju koja ima mogućnost pretvoriti izmjeničnu i istosmjernu struju u vrlo kratkom roku. Glavna prednost istosmjerne struje je mogućnost izgradnje dugog podzemnog voda. Radi se o velikom inovativnom projektu dužine 64,5 kilometara koji će povezivati općine Santa Llogaia i Baixas, te će biti u potpunosti položen pod zemljom (31 km u Španjolskoj i 33,5 km u Francuskoj). Primarna svrha nove poveznice je povećati razmjenu električne energije između Španjolske i ostatka Europe sa 1,400 na 2,800 MW. Projektom će se poboljšati pouzdanost europskih sustava napajanja, povećati sigurnost opskrbe francuskih i španjolskih energetskih mreža, te omogućiti bolja integracija iberijskog i europskog tržišta električne energije čime će se poboljšati konkurentnost i pozitivno utjecati na cijene električne energije u Europi. Osim toga, izgradnja poveznice koja bi trebala biti dovršena 2014., značajno će potaknuti gospodarski i društveni razvoj općina s obje strane granice. Ukupni proračun za izgradnju iznosi 700 milijuna eura, od čega je već osigurano i dodatnih 225 milijuna eura bespovratnih sredstava u okviru Europskog energetskog programa za oporavak.
  www.croenergo.eu
  Pročitano 1353 puta

  O nama

  Hrastović Inženjering d.o.o. od 2004. se razvija u specijaliziranu tvrtku za projektiranje i primjenu obnovljivih izvora energije. Osnova projektnog managementa održivog razvitka društva je povećanje energijske djelotvornosti klasičnih instalacija i zgrada te projektiranje novih hibridnih energijskih sustava sunčane arhitekture. Cijeli živi svijet pokreće i održava u postojanju stalni dotok Sunčeve energije, a primjenom transformacijskih tehnologija Sunce bi moglo zadovoljiti ukupne energetske potrebe društva.

  Kontakt info

  HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o.
  Kralja Tomislava 82.
  31417 Piškorevci
  Hrvatska

  E-mail: info@hrastovic-inzenjering.hr
  Fax: 031-815-006
  Mobitel: 099-221-6503
  © HRASTOVIĆ Inženjering d.o.o. - design & hosting by Medialive